Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki Mission vapaaehtoistyön malli: Äidin paras tuki on vieras äiti

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Helsinki Mission vapaaehtoinen, Suvi Dufva juttelee arjesta ja tukee toista äitiä muutaman kerran kuukaudessa.
Helsinki Mission vapaaehtoinen, Suvi Dufva juttelee arjesta ja tukee toista äitiä muutaman kerran kuukaudessa. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Kaikki eivät saa apua yksinäisyyteen

 Jopa puolet Helsinki Mission ja Lastensuojelun keskusliiton tutkimukseen vastanneista kokee, että tukea on vaikea saada.

 16 prosenttia kertoo tarvitsevansa tukea enemmän kuin saa. Näin vastanneista kaikilla ei ole läheisiä ihmisiä, jotka voisivat auttaa.

  Jotkut olisivat voineet saada apua, mutta eivät siitä tienneet.

Parin viikon välein helsinkiläinen Suvi Dufva matkustaa tapaamaan kahden lapsen äitiä, jota hän ei vielä puoli vuotta sitten tuntenut lainkaan. Sitten juodaan kahvia, ulkoillaan, jutellaan arjesta ja omista tunteista.

Dufva ei ole kuka vain kaveri vaan vapaaehtoinen äitimentori. Hän on se luotettava aikuinen, joka muistaa välillä kysyä toiselta äidiltä, miten tämä jaksaa.

Isä- ja äitimentorit ovat Helsinki Mission yhdessä Helsingin kaupungin kanssa kehittämä vapaaehtoistyön malli. Samaan tapaan toimitaan nyt myös muualla Suomessa. Espoossa mentorointi on jo alkanut, seuraavaksi aloitetaan ehkä Tampereella.

Perheille ja ammattilaisille suunnatun tuoreen tutkimuksen mukaan mentorit vähentävät yksinäisyyttä ja estävät perheitä luisumasta tilanteisiin, joissa hätiin tarvitaan ammattilaisia.

Usein samat ihmiset sekä kokevat itse tarvitsevansa apua että auttavat aktiivisesti muita ihmisiä. Osassa tapauksista apua olisi ollut olemassa, mutta vastaajilla ei ollut siitä tietoa tai he kokivat sen saamisen erittäin mutkikkaaksi.

Dufvan ajoi vapaaehtoistyöhön halu antaa eteenpäin se, mitä hän itse on saanut. Elämä yhdeksänvuotiaan tyttären kanssa on nyt hyvää, mutta ero tyttären isästä oli kova paikka.

”En tiedä, miten olisin selvinnyt ilman lähipiiriäni, ystäviä ja perhettä. He auttoivat silloinkin, kun en ehtinyt edes pyytää apua. Mietin, että oman kokemukseni kautta voisin tukea jotain muuta, joka elää äkkiä arkea lasten kanssa yksin.”

Dufva kävi lyhyen koulutuksen mentoriksi. Pariksi löytyi kahden leikki-ikäisen yksinhuoltaja toiselta puolelta Helsinkiä. Tapaamisilla tehdään yhdessä sitä, mitä toinen äiti toivoo. Hänen toiveestaan myös lapset ovat yleensä mukana. Toiset mentorit tapaavat tukemiaan vanhempia kahden.

Kaikki äiti- ja isämentoreiden autettavat ovat eri tilanteissa, ja apukin voi olla hyvin monenlaista. Dufvan tapaama äiti perheineen on hyvin tavallinen. Arki sujuu hyvin, mutta välillä hän kaipaa hengähdystaukoa tai jotakuta, jonka kanssa puhua.

Dufva mietti etukäteen, miten vapaaehtoisena pystyisi olemaan itse liukumatta liian syvälle toisen ihmisen tunteisiin. Näin hänelle ei ole käynyt, mutta mentoreille on tällaisia tilanteita varten tarjolla työnohjausta. Vapaaehtoisen auttajan ei ole tarkoitus korvata ammattilaisia, vaan hän voi tarvittaessa ohjata etsimään apua muualta.

”Vapaaehtoistyön ei tietenkään ole tarkoitus hyödyttää sen tekijää. Koen silti itsekin saavani valtavan paljon keskusteluistamme. Hän taas voi luottaa aivan varmasti siihen, että tulen, koska haluan tulla.”

Mentorointi kestää virallisesti vuoden, korkeintaan kaksi. Ystävystymistä epävirallisemmin ei ole kielletty.

”Mentorin tapaaminen ei varmasti ole riittävä ainoaksi lääkkeeksi, jos ihminen on todella yksin. Jos perusasiat ovat ok, tämä tuo ihmisen päivään yhden hapekkaan hetken hengittää vapaammin”, arvioi Dufva.

Markus Jokela / HS
Suvi Dufva on Helsinki Mission vapaaehtoinen, joka käy apua tarvitsevan äidin tukena muutaman kerran kuukaudessa.
Suvi Dufva on Helsinki Mission vapaaehtoinen, joka käy apua tarvitsevan äidin tukena muutaman kerran kuukaudessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat