Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kieltolain vuodet olivat Helsingin historian väkivaltaisinta aikaa – usein rikos johtui spriistä

Kaupunki
 
Katso miten Sulo Roukala tappoi konstaapeli Eino Heinosen heinäkuussa 1931
Katso miten Sulo Roukala tappoi konstaapeli Eino Heinosen heinäkuussa 1931
Kieltolain aikaan Helsingissä tilastoitiin väkilukuun suhteutettuna enemmän henkirikoksia kuin koskaan ennen tai koskaan jälkeen. Suurimpana syynä väkivalta-aallolle pidetään sitä, että miedompien alkoholituotteiden sijaan helsinkiläiset alkoivat juoda spriitä eli pirtua. Spriitä oli juonut myös kirvesmies Sulo Roukala, joka puukotti poliisikonstaapeli Eino Heinosen hengiltä heinäkuussa 1931. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.
Fakta

Kieltolaki

 Kieltolaki oli Suomessa voimassa vuosina 1919–1932.

 Yli kahden prosentin vahvuisen alkoholin myyminen oli kiellettyä, mutta käytännössä pimeää viinaa myytiin lähes kaikissa ravintoloissa ja lukuisten kauppiaiden toimesta.

 Kieltolain oli tarkoitus raitistaa Suomi, mutta todellisuudessa alkoholinkulutus vain lisääntyi. Pirtun ja muiden alkoholituotteiden salakuljetuksesta ja kaupasta tuli suuri bisnes.

 Kieltolain aikaan Helsingissä tilastoitiin enemmän henkirikoksia kuin koskaan ennen. Suurena syynä pidetään pirtun juomista.

Poliisikonstaapeli Eino Heinosen ruumis oli jo alkanut viiletä, kun Helsingin poliisin etsivän osaston tutkijat saapuivat Kaivopuistoon. Oli aamuyö. Ruumis makasi hiekkatiellä vatsallaan kuin nukkuva lapsi.

Vuonna 1908 Padasjoella syntynyt, 22-vuotias Heinonen tunnettiin Helsingin poliisiasemalla erittäin kunnollisena miehenä. Hän kuului suojeluskuntaan ja oli kihlautunut hiljattain Helsingissä järjestettyjen lotta-päivien aikaan.

Kun vuoden 1931 heinäkuun toisen päivän aamu valkeni, ylilääkäri Ernst Ehrnrooth suoritti Heinoselle ruumiinavauksen. Se todisti sen, minkä ruumiin löytäneet etsivät jo arvasivatkin: Heinonen oli kokenut väkivaltaisen kuoleman. Kaksi lähes samaan kohtaan osunutta puukoniskua oli tunkeutunut hänen sydämensä oikeanpuoleiseen kammioon kolmannen kylkiluuvälin kohdalta.

Heinonen oli kuollut silmänräpäyksessä.

Vuoden 1931 heinäkuussa väkivaltainen kuolema helsinkiläisessä puistossa ei ollut yhtä poikkeuksellinen kuin nykyään. Kuluisi vielä yhdeksän kuukautta siihen, että alkoholin myynnistä tehtäisiin taas laillista ja Suomen rauhanajan historian väkivaltaisin aikakausi päättyisi.

”Niin, kyllä henkirikokset olivat kieltolain aikaan vahvasti alkoholisidonnaisia”, tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista kertoo.

Kieltolaki, eli asetus alkoholipitoisten aineiden valmistuksesta, maahantuonnista, myynnistä, kuljetuksesta ja varastossapidosta, astui Suomessa voimaan 1. kesäkuuta vuonna 1919. Suomalaiset haluttiin raitistaa, koska alkoholin oli todettu aiheuttavan köyhtymistä, kurjuutta, järjestyshäiriöitä, pahoinpitelyjä, murhia ja muita yhteiskunnalle kalliiksi tulevia seurausvaikutuksia.

Toisin kuitenkin kävi. Kieltolaki oli voimassa hieman alle 12 vuotta. Sinä aikana Suomessa tehtiin väkilukuun suhteutettuna enemmän henkirikoksia kuin koskaan niinä aikoina, kun tilastoja henkirikoksista on pidetty.

Aikakauden väkivaltaisuus nousi lokakuussa jälleen pinnalle, kun Atena-kustannus julkaisi rikoskomisario Mikko Porvalin kirjoittaman, kieltolain aikaista Viipuria kuvaavan romaanin Sinisen kuoleman kuva.

Helsingissä henkirikosten määrä oli asukasmäärään suhteutettuna vielä huomattavasti muuta Suomea korkeampi. Tilastokeskuksen tilastoista käy ilmi, että Helsingissä ja kaupungin silloisilla liitosalueilla surmattiin kieltolain viimeisinä vuosina keskimäärin 30 ihmistä vuodessa. Nykyään henkirikoksia tapahtuu kaupungissa enää noin 13 vuodessa.

Henkirikostilastojen nousu ja lasku ajoittuvat niin selkeästi yhteen kieltolain alkamis- ja päättymisvuosien kanssa, että tilastoista voi tutkijoiden mukaan tehdä vain yhden johtopäätöksen. Alkoholinmyynnin kieltäminen on ollut yhteydessä henkirikoksiin.

”Kieltolain aikana juotiin pirtua. Sillä ei ollut hyviä seurauksia. Suuri tekijä oli se, että viina oli niin vahvaa”, Lehti sanoo.

Tilastot vahvistavat Lehden väitteen. 2000-luvulla henkirikoksista noin 70 prosenttia on tehty humalassa, mutta kieltolain aikana vuosina 1920–1929 kaikista henkirikoksen tekijöistä 87 prosenttia oli humalassa.

98 prosenttia heistä oli juonut spriitä.

Helsingin poliisilaitoksen kuva-arkisto
Miehet pullottavat pirtua ”varpusiin” eli vähittäismyyjien käyttämiin noin litran vetoisiin taskumatteihin.
Miehet pullottavat pirtua ”varpusiin” eli vähittäismyyjien käyttämiin noin litran vetoisiin taskumatteihin.

Lopetettuaan työt konstaapeli Eino Heinosen kuolinyötä edeltävänä päivänä, 41-vuotias kirvesmies Sulo Roukala sai Itä-Kaivopuisto 19:ssä sijaitsevaan tilapäiseen asuntoonsa vieraan. Tulija oli vanha tuttu, työmies Kalle Salo, joka työskenteli samalle rakennusmestarille kuin Roukala.

Miehet lähtivät kävelemään kaupungille ja päätyivät Mikonkadulla sijaitsevaan pimeän viinan ”kauppaan”, josta mukaan tarttui 0,25 litraa spriitä. Ensin Roukala ja Salo suuntasivat kulkunsa Salon asunnolle, mutta koska siellä ei sopinut asunnon isäntäväen läsnä ollessa ryypätä, lähtivät miehet kävelemään kohti Alppilaa tarkoituksenaan vierailla siellä asuvan ystävän luona.

Myöhäisen ajankohdan vuoksi he eivät kuitenkaan päässeet porraskäytävään johtavasta ovesta sisälle, joten ryyppäyspaikaksi valittiin Alppilan kalliot.

Noin kello 23 Roukalalle ja Salolle tuli tarve vaihtaa paikkaa. Koska Salon asunnon isäntäväki oli lähtenyt ulos, miehet päätyivät ryypiskelemään hänen asunnolleen. Sitten loppui viina, ja nälkäkin alkoi kurnia. Roukala muisti hankkineensa Kaivopuistossa sijaitsevalle tilapäisasunnolleen eväitä. Matkalla asunnolle kaksikko pistäytyi taas Mikonkadulla spriikaupoilla.

Tämän jälkeen Roukalan muistikuvat alkoivat heikentyä, mutta erään tärkeän asian hän muisti vielä seuraavanakin päivänä. Syötyään ja juotuaan miehet olivat taas poistuneet Roukalan asunnolta, ja tässä vaiheessa Roukala oli pannut taskuunsa puukon.

Se oli hänelle poikkeuksellista. Yleensä Roukala jätti yöjuoksulle lähtiessään puukon kotiin, hänellä kun oli tapana joutua humalassa hankaluuksiin.

Toisin kuin nykyään, vielä kieltolain aikaan helsinkiläiset tappoivat toisiaan kaduilla, toreilla ja puistoissa. Vuosina 1920–1929 lähes joka kolmas henkirikos tehtiin julkisella paikalla. Yksityisasunnoissa tapahtui vain 36 prosenttia surmista. Nykyään jo 74 prosenttia henkirikoksista tehdään yksityisasunnoissa.

Henkirikosten tapahtumapaikat ovat siirtyneet myös maantieteellisesti. Nykyään helsinkiläiset tappavat keskimääräisesti eniten itäisissä kaupunginosissa, mutta vielä 1920-luvulla vaarallisimpia alueita olivat Pitkänsillan pohjoispuoliset työläiskaupunginosat. Noin 37 prosenttia henkirikoksista tapahtui Kalliossa, Alppiharjussa, Hermannissa, Vallilassa ja Sörnäisissä.

”Kallion huono maine alkoi viimeistään näiltä ajoilta. En ihmettelisi vaikka Vaasankatu olisi saanut puukkobulevardi-lempinimensä juuri tuolloin”, historioitsija Teemu Keskisarja sanoo.

Yhdysvalloissa Chicago tunnettiin kieltolain aikaan järjestäytyneen rikollisuuden välisistä tulitaisteluistaan. Takaa-ajoja, piikkimattoja ja poliisisurmia oli Keskisarjan mukaan myös Helsingissä, mutta Yhdysvaltoihin verrattuna vähän. ”Henkirikosten tavallisin tarina oli sama kuin nykyisin: ”Jore” puukottaa ”Kartsaa” kännipäissään.”

Suurin osa surmista tehtiinkin teräaseella, mutta kieltolain aikaan Helsingissä tapettiin paljon myös ampuma-aseilla. Asetekniikka oli jo alkanut kehittyä, ja aseita oli sisällissodan jälkeen paljon liikkeellä. Aseenkannosta tehtiin kuitenkin luvanvaraista vasta 1930-luvulla. Sitä ennen oli ihan normaalia lähteä tansseihin pyssy taskussa.

Rikosmuseo
Moni vähittäismyyjä kuljetti taskumatteja takkien ja liivien sisällä.
Moni vähittäismyyjä kuljetti taskumatteja takkien ja liivien sisällä.

Lehti muistuttaa, että ampuma-aseiden lukumäärä ja esimerkiksi vuosisadan vaihteen suurten ikäluokkien aikuistuminen selittävätkin kieltolain ohella 1920-luvun kohonneita henkirikostilastoja. ”Lopulta on mahdotonta sanoa tarkalleen, kuinka paljon henkirikoksista johtui nimenomaan kieltolaista. 1920-luku oli sekavaa aikaa. Yhteiskunta muuttui nopeasti.”

Yön viimeiset tunnit olivat Sulo Roukalan muistissa epämääräisiä. Hän muisti kävelleensä ystävänsä Kalle Salon kanssa Tehtaankadulla ja tavanneensa – luultavasti synnytyslaitoksen kohdalla – ennestään tuntemattomat miehen ja naisen. Heidän kanssaan oli noustu taksiin Neitsytpolun autoasemalla. Tarkoitus oli mennä jatkamaan juopottelua Roukalan asunnolle, mutta Roukalalta unohtuneesta syystä taksi olikin jättänyt joukkion Kalliolantielle mäen päälle. Sieltä Roukala oli jostain syystä lähtenyt yksin askeltamaan kohti kotiaan.

Kotimatkalla nuori poliisikonstaapeli pysäytti Roukalan. Roukalan muistikuvien mukaan Eino Heinonen oli yrittänyt pidättää hänet juopumuksen takia.

Roukala oli vastustellut. Sitten oli syntynyt kahakka.

Lähteenä on käytetty poliisin esitutkintapöytäkirjoja ja Helsingin raastuvanoikeuden pöytäkirjoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat