Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo pyristelee eroon maineestaan nukkumalähiönä – haluaa ”tulevaisuuden kulttuurikaupungiksi”

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Rap-yhtye Tietosuus esiintyi Espoontorilla Espoo-päivänä elokuussa 2013.
Rap-yhtye Tietosuus esiintyi Espoontorilla Espoo-päivänä elokuussa 2013. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Espoo haluaa muuttua nukkumalähiöstä eläväksi kulttuurikaupungiksi, jonka asukkaat pääsevät itse luomaan kaupunkikulttuuria ja taidettakin.

Tässä on kiteytettynä lähtökohta Espoon tulevaisuutta viitoittavalle KulttuuriEspoo2030-linjaukselle.

Kaupunginvaltuusto käsittelee tulevaisuuden kulttuurikaupungin tavoitteita maanantaina. Linjauksissa ei luetella teattereiden, orkestereiden tai festivaalien määrää, vaan kyse on paljon suuremmasta muutoksesta, sanoo Espoon kulttuurijohtaja Susanna Tommila.

”Moni ei tiedä, kuinka rikas kulttuuritarjonta Espoossa on jo nyt”, Tommila sanoo.

Tulevaisuuden kulttuurilinjaukset lähtevät globaaleista megatrendeistä, eli siitä, että luonnonvarat vähenevät, Suomikin kaupungistuu, kaikki digitalisoituu ja yhteiskunta yksilöllistyy. Tommilan mukaan he ovat yrittäneet miettiä, millaisia espoolaiset ovat 15 vuoden päästä. Mitä he haluavat ja arvostavat?

”Espoolaiset ovat varmasti aktiivista ja osallistuvaa porukkaa”, Tommila sanoo.

Tommila uskoo, että sekä vanhentuva väki että lapsiperheet arvostaisivat lähellä järjestettäviä kulttuuritapahtumia. Kaikkea kulttuuria ei tarvitse tarjota Espoossa, mutta Helsingin tarjontaa on hyvä täydentää.

Tavoitteena on, että kaupunki tukee ja mahdollistaa väliaikaisia toimijoita ja tapahtumia.

”Ei siitä mitään tule, että ihminen ilmoittaa, että haluaisi järjestää tapahtuman, mutta kaupungin ”virkamies-Kalle” sitten jarruttelee, että ei sellainen onnistu”, Tommila sanoo.

Linjausten lähtökohtana on ajatus, että Espoossa kulttuurilla ja taiteella tulisi olla näkyvämpi rooli esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, rakentamisessa, oppimisessa, sosiaalipalveluissa ja terveydenhoidossa.

Espoon tavoitteena ei siis ole esimerkiksi lisätä teatteriesitysten tai -käyntien määrää, vaan se, että ”kulttuuri ja taide ovat läsnä kaupungin hengessä, asukkaiden arjessa, fyysisessä kaupunkiympäristössä ja espoolaisessa identiteetissä”.

”Esimerkiksi kaupunkisuunnittelun ja rakennusvalvonnan kanssa on jo ruvettu miettimään, miten he voisivat luoda tiloja, jotka mahdollistavat tapahtumat ja kohtaamisen”, Tommila pohtii.

Espoo voisi tehdä rohkeita tilakokeiluja esimerkiksi pop-up-tapahtumien ja mikroyritysten muodossa. Tommilan mukaan kulttuurin käyttöön pitäisi tarjota tiloja entistä joustavammin ja rohkeammin.

”Espoossa on paljon vanhoja ostareita, joiden kohtalosta ei ole vielä tietoa. Niistä voisi hyvin löytyä työhuoneita taiteilijoille tai tiloja startupeille”, Tommila sanoo.

Espoo on suunnitellut joukon toimenpiteitä, joilla Suomen toiseksi suurimmasta kaupungista luodaan tulevaisuuden kulttuurikaupunki. Esimerkiksi taiteen prosenttiperiaate otetaan käyttöön kaikessa rakentamisessa: uudistus-, korjaus- ja täydennysrakentamisen kustannuksista noin prosentti käytetään taiteen hyödyntämiseen. Tämä koskee ulko- ja sisätiloja.

Jatkossa Esteettinen ympäristö -työryhmä ratkoisi sitä, miten taide voisi näkyä katukuvassa ja miten asuinympäristöstä saataisiin viihtyisämpiä.

Kaikkea kulttuuria ei tarvitse sementoida vuosikymmeniksi, vaan kokeilukulttuurikin on tärkeää. Lisäksi Espoo haluaa tulevaisuudessa kannustaa asukkaita luomaan osallistavia kaupunkikulttuuritapahtumia. ”Ilmapiirin täytyy sallia myös virheet”, linjauksissa todetaan.

Kokeilun, yrittämisen ja uuden luomisen henki voisi levitä kulttuurista yritysmaailmaan. Tästä hengestäkö sitten ponnistavat uudet Supercellit ja muut maailma valloittajat?

”Kyllä, juuri näin!” Tommila vakuuttaa.

Täysin virkamiesvoimin uusia kulttuurilinjauksia ei ole tehty, mukana valmistelussa ovat olleet erilaiset kulttuuritoimijat, poliitikot ja yritysmaailma. Ulkopuolisina asiantuntijoina on käytetty myös ajatushautomo Demos Helsingin tutkimusjohtajaa Aleksi Neuvosta sekä brittiläistä kaupunkitutkijaa, kirjailija Charles Landryä, joka tunnetaan luova kaupunki -käsitteen luomisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat