Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa aikoo yhdistää mielenterveys- ja päihdepalvelunsa

Kaupunki
 
Jarno Juuti
Hyks-psykiatrian osaamista on jo tuotu Peijaksen yhteispäivystykseen, kun päivystyksen etulinjassa on alkanut työskennellä psykiatrinen sairaanhoitaja.
Hyks-psykiatrian osaamista on jo tuotu Peijaksen yhteispäivystykseen, kun päivystyksen etulinjassa on alkanut työskennellä psykiatrinen sairaanhoitaja. Kuva: Jarno Juuti

Vantaa on päättänyt kääriä hihansa ja ottaa tosissaan sen, että päihde- ja mielenterveysongelmaisten on vaikea löytää tarvitsemiaan palveluita.

”Vantaalla on hyvät päihdepalvelut, mutta ne ovat hajallaan ja erillään mielenterveyspalveluista”, myöntää vs. terveyspalveluiden johtaja Eila Koivunen.

Tavoitteena onkin integroida päihde- ja mielenterveyspalvelut nykyisillä resursseilla ilman lisäkustannuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa uudenlaista toimintaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen asetti alkuvuodesta työryhmän, jonka tehtävänä oli ideoita palveluiden uudelleenjärjestämistä.

Monet asiantuntijat pitävät päihde- ja mielenterveyspalveluiden yhdistämistä kannattavana, koska monesti ne kulkevat käsi kädessä. Usein on vaikeaa erottaa, onko kyseessä alkoholi- vai päihdeongelma, vai molemmat.

Työryhmä esittää, että esimerkiksi Tikkurilan ja Myyrmäen päiväpäivystysten yhteyteen perustettaisiin ”kynnyksettömät” päihde- ja mielenterveyspalvelupisteet. Pisteet toimisivat Vantaan kaupungin ja Hyks-psykiatrian yhteistyönä. Koivusen mukaan ammattilaisten yhdistäminen on ensiarvoisen arvokasta.

”Asiakkaan kannalta ei ole olennaista tietää, missä menee perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja”, Koivunen pohtii.

Hyks-psykiatrian osaamista on jo tuotu Peijaksen yhteispäivystykseen, kun päivystyksen etulinjassa on alkanut työskennellä psykiatrinen sairaanhoitaja.

Mielenterveys- ja päihdeongelmat näkyvät terveyskeskuksissa päivittäin, ja usein asiakkaat palaavat päivystyksiin uudelleen ja uudelleen.

Nyt Vantaan tavoitteena on myös, että päivystyksessä päihde- tai mielenterveysongelmien takia asioineita potilaita tavattaisiin uudelleen ja heidät ohjattaisiin jatkohoitoon entistä sukkelammin.

”Esimerkiksi päihdepotilaille annetaan tietoa jatkohoidosta, mutta lappu ei auta, vaan se on helppo unohtaa, kun kävelee ulos päivystyksestä”, Koivunen myöntää.

Esimerkiksi selviämishoitoasemalla yönsä viettäneitä voisi olla tapaamassa päihdetyöntekijä heti aamulla. Tavoitteena on potilaan hoidon saattaen vaihtaminen päivystyksestä kaupungin palveluihin.

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee päihde- ja mielenterveyspalveluiden yhdistämistä maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat