Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ponitytöille ei heru rahaa – Helsinki tukee poikavaltaista urheilua avokätisemmin kuin tyttöjen lajeja

Kaupunki
 
Ponikoulun tytöt oppivat ratsastamaan ja satuloimaan perheen omalla rahalla
Ponikoulun tytöt oppivat ratsastamaan ja satuloimaan perheen omalla rahalla
Helsingin kaupunki tukee nuorten liikuntaharrastuksia rahallisesti muun muassa toiminta-avustuksilla tai vuokratuilla. Lajit, joissa harrastajista enemmistö on tyypillisesti poikia, näyttävät saavan kaupungin tukea enemmän kuin tyttövaltaiset lajit. Esimerkiksi ratsastus jää paitsioon: ratsastusseurat saivat viime vuonna Helsingiltä tukea vain muutamia tuhansia euroja. Se ei ole este harrastajien innolle ainakaan Viikin ratsastuskeskuksessa. Toimittaja: Kaisu Moilanen HS, kuvaus: Kari Pullinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Fakta

Moni laji saa tukea

Esimerkkejä Helsingin kaupungin eri lajeille vuonna 2014 antamista seura- tai vuokratuista:

  Moottoripyöräily: 12 454 euroa

  Jooga: 41 351 euroa

  Roller derby: 1 832 euroa

  Naisten sähly: 1 175 euroa

  Agility: 22 340 euroa

  Nyrkkeily: 53 844 euroa

  Voimailu ja painonnosto: 31 655 euroa

Helsinki panee selvästi enemmän rahaa poikien suosimien harrastusten tukemiseen kuin tyttöjen suosimiin harrastuksiin. Yksistään jalkapalloon, salibandyyn tai sählyyn ja erilaisiin kamppailulajeihin upotettiin viime vuonna tukirahoja yli miljoona euroa.

Tämä kävi ilmi, kun HS selvitti, miten Helsingin liikuntalautakunta on myöntänyt eri seuroille toiminta-avustusta tai vuokratukea vuonna 2014.

Seurojen on itse haettava avustuksia Helsingin kaupungilta, joka tukee seuroja muun muassa toiminta-avustuksella tai vuokratuella.

Eniten kaupunki tuki viime vuonna jalkapalloa, yhteensä noin puolella miljoonalla eurolla.

Helsingissä on arviolta 22 000 jalkapalloharrastajaa. Heistä tyttöjä tai naisia on noin 18 prosenttia.

Kari Pullinen
Enni Koskinen (vas.), Hilla Eloranta, 10, ja Rebecca Carlsson, 9, satuloivat Attea ratsastuskeskus Viikissä. Eloranta on harrastanut ratsastusta noin puolitoista vuotta, Carsson jo useamman vuoden ajan.
Enni Koskinen (vas.), Hilla Eloranta, 10, ja Rebecca Carlsson, 9, satuloivat Attea ratsastuskeskus Viikissä. Eloranta on harrastanut ratsastusta noin puolitoista vuotta, Carsson jo useamman vuoden ajan.

Hyvin tyttövaltaisille lajeille ei heru samanlaisia rahasummia.

Esimerkiksi ratsastusta harrastetaan edelleen lähes yksinomaan yksityisissä ratsastuskouluissa.

Helsinki jakoi viime vuonna muutaman tuhannen euron verran tukea kahdelle ratsastusseuralle. Tuntimaksut harrastajat maksavat yleensä itse.

Ratsastajia arvioidaan olevan Helsingissä 15 000. Heistä alle tuhat on miehiä.

Hintavaksi ratsastus tulee, myöntää Olli Mannerkoski, kymmenvuotiaan Vaira Mannerkosken isä.

Vaira Mannerkoski viilettää Spirit-ruunan selässä kohti seuraavaa estettä ratsastuskeskus Viikin katetulla ratsastuskentällä eli maneesissa.

Kari Pullinen
Vaira Mannerkoski käy ratsastuskeskuksen tunneilla Helsingin Viikissä kerran viikossa.
Vaira Mannerkoski käy ratsastuskeskuksen tunneilla Helsingin Viikissä kerran viikossa.

Spirit ei ole Vairan, vaan ratsastuskeskuksen poni. Oma hevonen on pakollinen hankinta tavallisesti siinä vaiheessa, kun ratsastaja haluaa kilpailla tosissaan. Silloin ratsastusharrastuksen kustannukset nousevat kymmeniintuhansiin. Koulutallien hevosilla ei yleensä ole tapana kisata – ne ovat niin paljon ratsastuskäytössä koulussa.

”Vaira ei onneksi ole halunnut kisaamaan, vaan käy tunneilla vain kerran viikossa. Silloinhan tämän harrastuksen hinta nousisi nopeasti moninkertaiseksi. Nyt tähän menee vakuutuksineen ja varusteineen kahdentuhannen euron verran vuodessa”, Olli Mannerkoski arvioi.

Helsingin kaupunki tukee kyllä myös perinteisiä tyttölajeja.

Taitoluisteluun, telinevoimisteluun tai cheerleadingiin myönnettiin rahaa vuonna 2014 yhteensä hieman alle 400 000 euroa.

Voimistelu oli tyttövaltaisista harrastuksista tuetuin. Siihen kaupunki myönsi viime vuonna lähes 300 000 euroa.

Palloilulajeja, kuten koripalloa, jääpalloa tai pöytätennistä, kaupunki tuki yli 261 000 eurolla.

Sählyn tai salibandyn harrastamiseen myönnettiin noin 105 000 euroa ja erilaisiin kamppailu- tai itsepuolustuslajeihin yli 225 000 euroa.

Artikkeliin liittyvät

Kaupunki tukee eri seuroja laskennallisin perustein, sanoo Helsingin liikuntaviraston osastopäällikkö Kirsti Laine.

”Me emme tee tässä liikuntapoliittista valintaa. Nämä tuet eivät ole harkinnanvaraisia, vaan ne määräytyvät suoraan harrastajamäärien tai maksettujen tilavuokrien mukaan. Siksi tätä voi pitää oikeudenmukaisena”, Laine toteaa.

Suorien tukieurojen lisäksi kaupunki tukee useita lajeja ylläpitämällä niihin sopivia tiloja noin kahdella miljoonalla eurolla vuosittain.

”Jalkapallon, salibandyn ja kamppailulajien esiin nouseminen tässä [tukien saajina] kertoo vain siitä, että niitä harrastetaan paljon yksityisten omistamissa tiloissa. Siksi nämä seurat saavat näin paljon vuokratukea”, Laine sanoo.

Kaupungin ylläpitämissä tiloissa on paljon tyttövoittoista harrastustoimintaa, kuten cheerleadingia, voimistelua ja joukkuelajeja.

Eri harrastuksia tukevat myös useat lajien kattojärjestöt. Näiden jakamia tukia ei ole huomioitu HS:n vertailussa.

Harrastuksen hinta vaikuttaa siihen, kuka valitsee minkäkin lajin. Näin uskovat sekä Mannerkoski että ratsastuskerho Skaran nuorisovastaava Hanna Seiro.

”Totta kai se vaikuttaa. On selvää, että kaikilla ei ole ratsastukseen varaa”, Seiro sanoo.

”Tässä on kuitenkin kovat kustannukset hevosista ja niiden ylläpidosta. Ja sekin vaikuttaa, että ratsastuksenopettajat ovat aina palkkaa saavia ammattilaisia.”

Kari Pullinen
Ponikerholainen Nella Perko letittää eestinhevosen Aten harjaa ratsastuskeskus Viikissä. Perkon tavoitteena on suorittaa ponikerhon perushoitomerkki, jonka jälkeen saa oman hoitoponin. Sitä saa käydä hoitamassa kerran viikossa.
Ponikerholainen Nella Perko letittää eestinhevosen Aten harjaa ratsastuskeskus Viikissä. Perkon tavoitteena on suorittaa ponikerhon perushoitomerkki, jonka jälkeen saa oman hoitoponin. Sitä saa käydä hoitamassa kerran viikossa.

Osa ratsastuksen viehätystä ainakin nuorille on yksinkertaisesti hevosten kanssa oleminen – rapsuttaminen, harjaaminen ja silittely.

Niin on myös Vaira Mannerkoskelle, joka suorittaa parhaillaan ponikoulua.

”Vairalle on ehkä lopulta tärkeämpää hoivaaminen kuin kilpailuhenkisyys”, Olli Mannerkoski sanoo.

Ponikoulussa jännittää etenkin se, pääseekö kokeesta läpi. Sen jälkeen Vaira Mannerkoski voi saada omaksi hoitoponikseen Aladinin.

”Se on mun lemppari. Sillä on ihana laukka”, Vaira Mannerkoski sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat