Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopisto aloittaa yt-neuvottelut – uhattuna 350 työpaikkaa

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Aalto-yliopisto vähentää väkeä. Kuva on yliopiston Töölön kampukselta Helsingistä.
Aalto-yliopisto vähentää väkeä. Kuva on yliopiston Töölön kampukselta Helsingistä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Aalto-yliopisto aloittaa yt-neuvottelut, jotka voivat enimmillään johtaa 350 työpaikan katoamiseen.

Yliopisto perustelee säästöjä hallituksen leikkauksilla yliopistojen rahoituksesta. Aalto-yliopistolta valtio on ottamassa 66 miljoonaa vuoden 2018 loppuun mennessä, laskee yliopisto itse.

Yliopisto pyrkii saaman korvaavaa tutkimusrahoitusta muualta ja aikoo lisäksi käyttää sijoitustensa tuottoja. Yhteensä säästää pitää silti 37 miljoonan edestä. Osa tästä otetaan tiloista ja ulkopuolisilta tehdyistä hankinnoista.

Rehtori Tuula Teeri kertoo kuitenkin, että henkilöstövähennyksiltä ei voida välttyä. Henkilöstökulujen osuus säästöistä on 17 miljoonaa euroa.

”Lähtökohta on ollut, että pyrimme kaikin voimin turvaamaan tutkimuksen ja opetuksen laadun. Siitä luovumme viimeiseksi”, Teeri sanoo.

Työntekijäpuolella neuvotteluja on odotettu pelolla. Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL on huolissaan tieteenteon ja opetuksen edellytyksistä.

”Näyttää siltä, että yliopistot eivät osaa vähentää kuluja muulla tavoin kuin höyläämällä henkilöstömäärää”, sanoo tiedotteessa pääluottamusmies Seija Kilman.

Julkisalan koulutettujen etujärjestön Jukon pääluottamusmies Tapani Nieminen sanoo, että neuvottelujen alku tuntuu ikävältä, muttei yllättänyt. Valtion leikkaukset osuvat Aalto-yliopistoon erityisen rajusti esimerkiksi siksi, että yliopisto on saanut opetusministeriön lisäksi paljon rahoitusta myös Tekesiltä.

Nieminen sanoo, että Aalto-yliopistossa on aikaisemmin käydyissä yt-neuvotteluissa ollut erittäin hyvä henki. Hän pitää hyvänä rehtorin linjausta siitä, että opetuksen ja tutkimuksen laatu yritettäisiin säilyttää mahdollisimman hyvänä.

”Tavoite on varmasti yhteinen. Mutta jos yliopiston rahoituksesta katoaa vuoteen 2020 mennessä neljännes pois, niin hyvin vaikeahan sitä on toteuttaa niin, että lopputulos ei vaikuttaisi laatuun.”

”Pelkään vaikutuksia sekä yliopistoon että laajemmaltikin yhteiskuntaamme. Koulutuksesta ja tutkimuksesta leikkaaminen ei mitenkään paranna kummankaan kansainvälistä kilpailukykyä”, Nieminen sanoo.

Neuvottelut koskevat koko yliopiston henkilökuntaa lukuun ottamatta professoreita eli yhteensä 4 100 ihmistä. Yliopistolla on henkilökuntaa yhteensä noin 4 600.

Muutkin isot yliopistot ovat ahtaalla. Esimerkiksi Helsingin yliopistossa on jo meneillään yt-neuvottelut, joissa katoaa enimmillään 1 200 työpaikkaa.

Lappeenrannan yliopistossa yt-neuvottelut päättyivät viime viikolla, mutta tuloksista ei vielä ole tiedotettu. Siellä työpaikkoja on uhattuna 130.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat