Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehokkuuden lisäys näkyy Aleksanterinkadulla – Andsténin talo purettiin 50-luvulla

Kaupunki
 
Grünberg Constantin / Helsingin kaupunginmuseo
Aleksanterinkatu 48:n vanha rakennus on tässä kuvattu vuonna 1953.
Aleksanterinkatu 48:n vanha rakennus on tässä kuvattu vuonna 1953. Kuva: Grünberg Constantin / Helsingin kaupunginmuseo

Aleksanterinkadulla oli vielä 1950-luvun alussa vierekkäin kaksi nelikerroksista kivitaloa, jotka olivat toisiaan täydentävä harmoninen kokonaisuus. Niiden kohtalo näytti silloin selvältä, molemmat purettaisiin luultavasti aika pian.

Nyt tiedämme, että numero 48 purettiin surutta tehokkuuden nimissä, mutta numero 50 eli ns. Litoniuksen talo säilyi. Se on äskettäin suojeltu rakennussuojelulain perusteella. Yksityisessä omistuksessa olevan rakennuksen suojelu lailla on harvinaista kaupungissa, koska suojelusta määrätään siellä tavallisesti asemakaavalla.

Domus Litonii on esimerkki kaupunkitalosta, joka on varjeltunut onnekkaasti kaikista myllerryksistä huolimatta Helsingin ydinkeskustassa. Talon rakennutti varsinaissuomalaisesta Liedon kunnasta kotoisin ollut Jonas Litonius. Muurarimestari Gustaf Leanderin piirtämä talo valmistui 1847.

Nykyinen Keskuskatu puhkaistiin kortteleiden läpi 1920-luvulla. Sen jälkeen Litoniuksen taloon tehtiin täydennysosiksi matalampi ns. basaarisiipi.

Talon osake-enemmistö joutui lopulta Nordea-pankille. Osa osakkaista käynnisti kuitenkin muutama vuosi sitten hankkeen Domus Litoniin suojelemisesta rakennussuojelulain perusteella. Hanke onnistui monien vaiheiden ja riitojen jälkeen. Lisäksi pankki ostettiin ulos.

Talon omistaja on nykyisin kiinteistöyhtiö, jossa on kymmenkunta osakasta. Jonas Litoniuksen jälkeläisillä on vajaa neljännes osakkeista. He ovat talon asukkaita jo viidennessä polvessa. Muut osakkaat ovat sen liikehuoneistoissa toimivia yrityksiä.

Aleksanterinkatu 48:ssa oli alunperin ns. Andsténin talo, joka oli rakennettu 1840-luvulla. Talo siirtyi 1887 Heikel & Kiseleffille, ja se korotettiin nelikerroksiseksi. Taloon tehtiin myöhemmin muitakin muutoksia. Se joutui pankin omistukseen 1924 ja kymmenen vuotta myöhemmin Sigrid Juseliuksen säätiölle, joka on tunnettu suomenruotsalainen tieteen tukija.

Säätiö omisti vanhan talon yli 20 vuotta kunnes päätti purkaa sen ja rakentaa tilalle peräti yhdeksän kerrosta korkean toimistotalon, jonka suunnitelmat teki arkkitehti Kurt Simberg (1913–1984).Uudessa talossa on äärimmilleen pelkistetty julkisivu ja nauhaikkunat. Se valmistui 1956.

Sarja esittelee Helsingin purettuja taloja ja niiden tilalla nyt olevia rakennuksia. Toimittaja Antti Mannisen juttusarja Puretut talot ilmestyi HS:n kaupunkisivuilla vuosina 2002–2004.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat