Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kekkosen Cadillac kiitää yhä maanteillä – ilman rekisterikilpiä

Kaupunki
 
Kahden presidentin käytössä ollut Cadillac Fleetwood 75 Limousine kävi renkaanvaihdossa Konalassa.
Kahden presidentin käytössä ollut Cadillac Fleetwood 75 Limousine kävi renkaanvaihdossa Konalassa.

Konala Helsingin Konalassa sijaitsevan rengasliikkeen pihaan lipui viime viikolla melko reilusti tavallisesta Suomen autokannasta erottuva yksilö. Renkaanvaihtoon tuotiin Cadillac Fleetwood 75 Limousine, joka on hankittu alun perin presidentti Urho Kekkosen virka-autoksi.

Yhdysvaltalainen luksusautovanhus on edelleenkin erikoiskäytössä. Selkein merkki tästä on se, että autossa ei ole lainkaan normaaleja rekisterikilpiä. Etu- ja takapuskureihin on kiinnitetty pelkästään Suomen vaakunat.

Kekkosen Cadillac herätti huomiota Konalan Vianor-rengasliikkeessä, minne se tuotiin renkaanvaihtoon. Auto sai kuitenkin talvirenkaat alleen ilman erityiskohtelua.

HS:n tietojen mukaan limusiinin rengashuolto on hoidettu jo pidemmän aikaa uskollisesti Konalassa.

Autoon on vaihdettu renkaat samalla Vianorilla vuosien ajan syksyisin ja keväisin.

Ylitarkastaja Kimmo Hanhimäki tasavallan presidentin kanslian tietopalvelusta vahvistaa, että kyseinen Cadillac on todellakin peräisin Kekkosen ajoilta – ja yhä ajossa.

Myös vuonna 1982 virkaan astunut presidentti Mauno Koivisto käytti samaa Cadillacia virka-autonaan. Auton kyydissä ehti siis olla lukuisia Suomessa vierailleita valtionpäämiehiä.

”Auto on edelleen tasavallan presidentin kanslian hallinnoima ja sitä käytetään suurlähettiläiden valtuuskirjeiden luovutuksen yhteydessä”, Hanhimäki kertoo HS:lle sähköpostitse.

Suurlähettiläiden valtuuskirje on valtionpäämiehen allekirjoittama valtakirja, joka valtuuttaa suurlähettilään toimimaan asemamaassaan oman valtionpäämiehensä ja kansansa edustajana. Nykyisin siis tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa vastaan Suomeen nimitettyjen muiden valtioiden diplomaattisten edustajien valtuuskirjeet.

Valtuuskirjeseremonioita järjestetään Presidentinlinnassa kymmenisen kertaa vuodessa, jolloin myös Cadillac Fleetwood 75 Limousine on käytössä, kertoo Hanhimäki.

Presidentti Urho Kekkosella ehti olla käytössään useampia Cadillaceja. Niistä yksi, Cadillac Fleetwood Limousin President 1979, myytiin vuonna 1996. Tämän auton kotipaikka on nykyisin Koskenkorva, ja sitä voi vuokrata esimerkiksi hääautoksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ei kuljeteta Cadillacilla, sillä nykyinen presidentin virka-auto on panssaroitu Mercedes-Benz S 600 L Guard.

HSTV:ssä julkaistussa videoblogissa esiteltiin alkuvuonna toinen Kekkosen elämään liittynyt auto: Plymouth Barracuda. Sen kerrotaan olleen ”Kekkosen ja Kalle Kaiharin rillutteluauto”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat