Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki haluaa vähentää kivihiilen käyttöä – sähkölle tulee monta lähdettä

Kaupunki
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Aurinkopaneeleja Suvilahden aurinkovoimalassa 27. lokakuuta. Helsinki luopuu taustalla näkyvästä Hanasaaren hiilivoimalasta.
Aurinkopaneeleja Suvilahden aurinkovoimalassa 27. lokakuuta. Helsinki luopuu taustalla näkyvästä Hanasaaren hiilivoimalasta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsinki hajauttaa sähköntuotantonsa eri tuotantolaitoksiin ja tuotannon tapoihin. Tämä tarkoittaa, että Helsinki pyrkii tulevaisuudessa hyödyntämään nykyistä enemmän muun muassa aurinkoenergiaa, maalämpöä ja muita uusiutuvia energiamuotoja.

Samalla Helsinki luopuu tällä erää rakentamasta eri energialähteitä hyödyntävää kallista monipolttolaitosta. Helsinki myös luopuu Hanasaaren hiilivoimalasta. Kokonaan kivihiilen polttamisesta ei kuitenkaan luovuta, sillä Salmisaareen jää edelleen yksikkö.

Helenissä on arvioitu, että nyt tehdyn ratkaisun jälkeenkin seitsemästä kymmeneen prosenttia energiasta tuotetaan Helsingissä kivihiilellä.

Hajautetun mallin hinnaksi on arvioitu noin 360 miljoonaa euroa, kun esimerkiksi Vuosaareen kaavaillun monipolttolaitoksen hinta olisi yli miljardin.

Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi ilman sorapuheita kaupungin energiayhtiön Helenin hallituksen esityksen. Konsernijaosto valvoo Helsingin tytäryhtiöiden toimintaa.

”Olimme yksimielisiä siitä, että ei ole järkevää sitoutua yhteen energian tuotantomalliin”, konsernijaoston puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr) kertoi kokouksen jälkeen maanantaina.

Konsernijaostossa todettiin, että on järkevää odottaa tilanteessaa, jossa energiantuotannon tekninen kehitys on nopeaa. Konsernijaostossa uskotaan, että nyt kannattaa malttaa, sillä uudet tekniset keksinnöt pudottanevat investoinnin hintaa.

Eikä muutoinkaan kannata ”hirttäytyä yhteen tuotantotapaan”, kuten Tuuli Kousa asian ilmaisi.

Konsernijaoston jälkeen asia etenee vielä kaupunginhallitukseen ja lopulta kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi. Kousa arvelee, että kaupunginhallituksessa asiaa käsitellään jo ensi viikolla. Lopullinen päätös Helsingin pitkän aikavälin energiantuotannon mallista on määrä tehdä tämän vuoden aikana.

”Kyllä tämä nyt aika selkeältä ja poliittisesti yksimieliseltä ratkaisulta vaikuttaa, vaikka eihän sitä koskaan tiedä, mitä yllätyksiä tulee eteen”, Tuuli Kousa totesi.

Helen oli tutkinut ja valmistellut hajautetun energiaratkaisun lisäksi muitakin vaihtoehtoja. Niin Helenin hallitus kuin Helsingin päättävät poliitikot ovat kuitenkin asettuneet melko yksimielisinä nyt päätetyn ratkaisun taakse.

Päätös on siksikin Helsingille tärkeä, että se vapauttaa Hanasaaren voimalan tullessa puretuksi kaupungin keskeiseltä paikalta rakennusalaa noin 5000 asukkaalle ja noin 8000 työntekijälle.

Asuntojen rakentaminen voisi näillä näkymin alkaa Hanasaaren voimalan tienoilla 2020-luvulla. Viereen rakennetaan paraikaa Kalasataman valtavaa asuin-, kaupankäynti- ja toimistoaluetta.

Osaan Sompasaaren entisestä satama-alueesta on jo talot valmistuneet ja asukkaat muuttaneet kohteihinsa. Jatkoa seuraa Kalasataman metroaseman tuolle puolelle, kun Kyläsaaren teollisuusalue alkaa rakentua.

Suuri kuvio konsernijaoston nyt tekemän ratkaisun taustalla on myös Helsingin ilmastotavoite, jonka myötä kaupunki pyrkii tuottamaan tulevaisuudessa energiansa ilman hiilidioksidipäästöjä.

Rajapyykiksi on tällä erää asetettu vuosi 2050, joten kyse on periaatteellisesti ja ajallisesti kauas kurottava ratkaisu.

Helenin hallituksen nykyisen suuntainen päätös oli hiukan yllättävä siinä mielessä, että puheen alla oli pitkään olleet myös kalliimmat ratkaisut.

Ne olisivat perustuneet muun muassa Salmisaaren ja Hanasaaren voimaloiden modernisointiin siten, että niissä olisi kivihiilen poltto korvattu uusiutuvilla energialähteillä. Kahden voimalan uudistaminen olisi maksanut noin 500 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat