Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n video näyttää: Tällainen on matka länsimetron tunnelissa

Kaupunki
 
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala
Fakta

Vuosikymmenten projekti

 Espooseen asti ulottuva metrolinja on ollut suunnitelmissa 1960-luvulta alkaen.

 Länsimetron rakentaminen käynnistyi marraskuussa 2009. Ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua elokuussa 2016 ja toisen aikaisintaan vuonna 2020.

 Koko länsimetron pituus on 21 kilometriä. Asemia tulee 13.

 Ruoholahti–Matinkylä-väli maksaa noin miljardi euroa ja jatke Kivenlahteen noin 800 miljoonaa euroa.

Matinkylä

Nyt se on valmis. Länsimetro. Ainakin jos valmiiksi lasketaan se, että tunnelijunalla pääsee Helsingistä pitkälle Espooseen.

Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä maanantain vastaisena yönä, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän.

Kyydissä oli 120-metrisiä ratakiskoja, jotka päätyvät Matinkylän aseman jälkeisille yösäilytysraiteille.

”Kaikki sujui hyvin. Kiskot asennetaan seuraavan kahden viikon aikana”, kertoo Länsimetron Oy:n viestintäpäällikkö Satu Linkola.

Yhteensä Ruoholahden ja Matinkylän välillä on noin 56 kilometriä kiskoa, lasketaan kiskoparit kumpaankin suuntaan.

Videolta näkee, kuinka kiskojuna ohittaa Lauttasaaren, Koivusaaren, Keilaniemen, Aalto-yliopiston, Tapiolan, Urheilupuiston ja Niittykummun asemat ennen saapumistaan Matinkylään. Maan päällä asemien ympäristöt ovat myllerryksessä, koska metrolinjan varrelle rakennetaan kiivaasti uusia asuntoja ja myös liiketiloja.

Länsimetro on tarkoitus ottaa käyttöön 15. elokuuta 2016. Silloin suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsingin keskustaan lakkaavat ja metron liityntälinjat aloittavat toimintansa.

Vaikka länsimetron ensimmäinen osuus ei ole vielä käytössä, sen jatketta rakennetaan jo. Matinkylästä Kivenlahteen yltävän radan tunneleita louhitaan, ja maan pinnalla näkyy työmaiden oransseja aitoja. Satu Linkola kävi maanantaina Espoonlahden asemalle johtavassa työtunnelissa.

”Siellä on hyvin erilainen tilanne kyllä.”

Työtunnelit valmistuvat pian, minkä jälkeen päästään louhimaan varsinaisia raidetunneleita. Valmista pitäisi olla viiden–kuuden vuoden kuluttua.

Janne Järvinen / HS
Niittykummun metroasema on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden elokuussa.
Niittykummun metroasema on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden elokuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat