Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaisten kielitaito on kaventunut – ”englannista on tullut kolmas kotimainen”

Kaupunki
 
"Minä rakastan sinua" kuulostaa kiinaksi äkäiseltä
"Minä rakastan sinua" kuulostaa kiinaksi äkäiseltä
Helsinkiläisellä Meilahden ala-asteella pitkä englanti ei ole itsestäänselvyys, vaan ensimmäiseltä luokalta alkaen voi opiskella vieraana kielenä vaikka kiinaa. Kuudennella on aika kerrata esittäytymisiä - ja oppia samalla, miten kertoa rakkaudesta.
Fakta

Espoossa alkaa kiinan opiskelu

 Helsingissä ensimmäisenä vieraana kielenä voi lukea englantia, ranskaa, saksaa, ruotsia, espanjaa, kiinaa, viroa tai venäjää.

 Espoossa vaihtoehtoina ovat ruotsi ja ranska. Ensi syksynä Auroran koulussa Järvenperässä voi aloittaa pitkän kiinan opiskelun.

 Vantaalla on linjattu, että englanti on kaikilla ensimmäinen vieras kieli.

”Englannin kielestä on tullut kolmas kotimainen kieli”, sanoo Espoon opetustoimen konsultoiva kieltenopettaja Perttu Ståhlberg.

Televisio-ohjelmien, tietokoneiden, pelien ja laitteiden takia moni lapsi osaa englantia jo ennen kuin sitä aletaan opettaa kouluissa. Tästä on tullut opettajille haaste, Ståhlberg sanoo.

Tästä huolimatta koululaisen ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi valitaan lähes poikkeuksetta englanti. Koko maan suomenkielisten koulujen oppilaista 95 prosenttia opiskelee ensimmäisenä vieraana kielenään englantia.

”Syynä on entistä vahvempi usko siihen, että englannilla kyllä pärjää”, sanoo opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta.

Helsinki tekee poikkeuksen: pääkaupungin suomenkielisten koulujen alakoululaisista englannin valitsee reilut 80 prosenttia.

Helsingin opetustoimi on tehnyt töitä, jotta ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi valittaisiin muu kuin englanti, sanoo opetuspäällikkö Marjo Kyllönen.

Vanhempainilloissa on kerrottu monipuolisen kielitaidon merkityksestä. Helsinki myös tarjoaa englannin lisäksi lukuisia muita A1-kieliä ja opetusryhmien minimikoko on pyritty pitämään 13–15 oppilaassa.

Artikkeliin liittyvät

Helsingissä toiseksi suosituin ensimmäinen vieras kieli on ranska, jonka jälkeen tulevat saksa, ruotsi, espanja ja kiina. Myös viroa ja venäjää on mahdollisuus lukea ensimmäisenä pitkänä kielenä. Ensi syksynä venäjän ja espanjan tarjontaa lisätään merkittävästi.

Espoossa englannin valitsee A1-kieleksi yli 90 prosenttia alakoululaisissa. Espoossa A1-kieliä ovat englannin ohella saksa, ruotsi ja ranska. Ensi syksynä Auroran koulussa voi aloittaa pitkän kiinan opiskelun.

Vantaalla valinnanmahdollisuutta ei ole, sillä kaupunki linjasi 2003, että kaikki alakoululaiset opiskelevat ensin englantia. Muiden pitkien kielten ryhmiä ei saatu täyteen, vaikka englannille olikin tarjolla vaihtoehtoja.

Useimmiten ensimmäisen vieraan kielen opiskelu alkaa kolmannelta luokalta. Vantaa päätti keväällä, että ensi syksystä lähtien englantia aletaan opiskella pienimuotoisesti jo ensimmäisestä luokasta lähtien.

Nykyään kaikki puhuvat englantia. Ruotsin opiskelu on puolestaan pakollista.

”Vasta näiden jälkeen alkaa kielitaito, jolla on sitten mahdollisuus erottua”, Espoon Perttu Ståhlberg sanoo.

Samoilla linjoilla on Suomen kieltenopettajien liiton Sukolin puheenjohtaja Kari Jukarainen.

”Englannin kielen taito on yleissivistystä, ei kielitaitoa.”

Vaikka ruotsin opiskelu peruskoulussa on edelleen pakollista, keskipitkän kielen tuntimäärä on liian suppea takaamaan perusteellista toisen kotimaisen taitoa, sanoo opetusneuvos Mustaparta. Harvassa koulussa on enää mahdollista aloittaa ruotsi ensimmäisenä vieraana kielenä.

Mustaparran mukaan tilannetta ei pelasta se, että keskipitkä ruotsi on ensi syksystä asti aikaistettu alkamaan jo kuudennelta luokalta.

”Tässä kielen pieni tuntimäärä vain ripotellaan useammalle vuodelle.”

Monissa kouluissa tarjotaan mahdollisuus aloittaa neljännellä luokalla ranskan, saksan ja venäjän opiskelu. Muiden kuin englannin ja ruotsin opiskelu on kuitenkin vähentynyt peruskouluissa ja lukiossa 1990-luvun huippuvuosista, selviää opetushallituksen tilastoista.

Tähän vaikuttaa se, että kunnat joutuvat säästämään. Kun valinnaisaineita leikataan, valinnaisten kielten opiskelu vähenee. Koululaiset kun valitsevat mieluummin valinnaisia aineita, joiden tuntimäärä on pieni: näin voi valita useita aineita, eivätkä koulupäivät veny.

”Eivät lapset ajattele, että yhteiskunta tarjoaa heille tässä mahtavan palvelun otollisessa iässä”, Mustaparta pohtii.

Koululaisten kielitaito onkin kaventunut. Jukaraisen mukaan Sukolin pelkona on, että suomalaisnuoret eivät osaa kunnolla muita kieliä kuin englantia, sillä lyhyen ja pitkän kielen oppimäärissä on selvä ero.

”Englantia ehtii oppimaan, vaikka sen aloittaisikin neljännellä luokalla ja ensimmäiseksi kieleksi valitsisi jonkin muun”, Jukarainen sanoo.

Jukarainen ja Ståhlberg ovat yhtä mieltä siitä, että koululaisen kannattaisi valita viimeistään neljänneltä luokalta alkavaksi jokin rakenteellinen kieli, kuten saksa tai ranska.

”Rakennekielet opettaisivat kurinalaisempaa kieltenopiskelua”, Jukarainen muistuttaa.

Jukuraisen ja Mustaparran mielestä vieraan kielen opiskelu kannattaisi aloittaa mahdollisimman aikaisin – vaikka ensimmäiseltä luokalta.

Jos englannin kielen asema vahvistuu muualla maailmassa entisestään, haittaako suomalaislasten kielitaidon kaventuminen?

Kyllä haittaa, sanoo opetusneuvos Mustaparta.

”Tulevaisuudessa suomalaiset eivät saa kovin monipuolista kuvaa maailmasta, jos kykenevät seuraamaan vain englanninkielisiä viestimiä.”

Lisäksi vieraiden kulttuurien ymmärrys vähenee, Mustaparta pohtii.

Sami Kero / HS
Kuudesluokkalaisen Säde Moision mukaan englanti on ”easy peasy”, mutta kiinaa oppiakseen joutuu tekemään tosissaan töitä.
Kuudesluokkalaisen Säde Moision mukaan englanti on ”easy peasy”, mutta kiinaa oppiakseen joutuu tekemään tosissaan töitä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat