Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkauksia päivähoitoon ja kotivanhempien tuloihin – Espoon poliitikot haluavat perua säästöjä

Kaupunki
 

Viralliset neuvottelut ensi vuoden talousluvuista eivät ole Espoossa ehtineet vielä alkaakaan kun budjetin arimmat kipupisteet on jo löydetty: vanhukset ja lapset.

Vihreiden, Sdp:n ja vasemmistoliiton valtuustoryhmät vaativat lisää rahaa ensi vuodeksi päivähoidon ja vanhusten palveluihin kohdistettujen säästöjen torjumiseksi.

Ryhmät vastustavat päivähoidon ryhmäkokojen kasvattamista, päivähoitomaksujen nostamista sekä subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamista.

Listalta löytyy myös päivähoidon Espoo-lisän leikkaus, joka on tiettävästi puhuttanut myös kokoomuksen valtuustoryhmässä. Espoo-lisän leikkaus on ollut esillä aiempinakin vuosina talousarvioehdotuksissa. Espoo-lisän leikkaus poistaisi rahan 2–3-vuotiaiden kotihoidosta ja säästäisi kaupungin rahaa noin 1,6 miljoonaa euroa vuodessa.

Päivähoidon muut leikkaukset ja Espoo-lisän leikkauksen peruminen tarkoittaisi rahanmenoa yhteensä noin 5–5,9 miljoonan euron verran ensi vuonna ja 9,9–11,1 miljoonan euron verran siitä eteenpäin vuosittain, kertoo Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen. Lukuja on hankala arvioida, sillä hallituksen esittämiä leikkauksia esimerkiksi päivähoitomaksuihin ei ole vielä tarkemmin eritelty.

Ryhmät vastustavat myös vanhusten kotihoidon asiakasmaksujen nostamista ja vaativat lisärahaa kotihoidon hoitajien lisäämiseen.

Väestön vanhetessa myös kotihoidossa olevien vanhusten määrä kasvaa, Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Maria Guzenina sanoo. Hoitajien määrää ei kuitenkaan ole lisätty. ”Tämä alkaa olla jo turvallisuuskysymys”, sanoo Guzenina.

”Tähän pitää palkata lisää hoitajia. Sekä asiakkailta, että hoitajilta tulee sellaista palautettu, että hoitajilla on liian kiire. Meillä kuitenkin halutaan lisätä vanhusten kotihoitoa, se täytyy tehdä vastuullisesti”, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu sanoo.

Espoon valtuustoryhmien väliset budjettineuvottelut alkavat keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat