Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki miettii lisäkoulutusta työntekijöille sateenkaarinuorista – ”syytä kiusaamiseen etsitään joskus kiusatusta”

Kaupunki
 
Katarina Sällylä / HS
Helsinki Pride veti ennätysyleisön kesäkuussa 2015.
Helsinki Pride veti ennätysyleisön kesäkuussa 2015. Kuva: Katarina Sällylä / HS

Helsinki pohtii parhaillaan keinoja, joilla sateenkaarinuorilla olisi parempi olla esimerkiksi kouluissa, terveyskeskuksissa ja nuorisotaloilla.

Anna Vuorjoen (vas) ja 44 muun valtuutetun aloite vaatii kaupunkia selvittämään, tarvitsevatko nuorten kanssa töitä tekevät lisää koulutusta sateenkaarinuorten kohtaamiseen.

Virastot vastaavat aloitteeseen varovasti kyllä, joskin koulutusta annetaan jo.

Setan nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen arvelee, että kaupungin sisällä on isoja alueellisia eroja siinä, millainen sateenkaarinuorten asema on. Hän arvelee, että lisäkoulutus olisi paikallaan esimerkiksi koulupsykologeille ja terveydenhoitajille.

”Helsinki on edelläkävijä, mutta epäasiallista kohtelua on silti”, Heikkinen arvelee.

Hän arvelee, että kaikki viranomaiset eivät vielä esimerkiksi hahmota, miten tuoreet lait tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta vaatisivat paitsi puuttumaan syrjintään, myös ehkäisemään sitä ennalta.

”Yksi esimerkki on koulukiusaaminen. Tiedämme tapauksia, joissa siihen on sateenkaarinuorten kohdalla lähetty etsimään syytä kiusatusta.”

Tietämättömyys näkyy myös kielessä. Nuorelle esimerkiksi puhutaan vastakkaisesta sukupuolesta niin, että hänen oletetaan olevan siitä kiinnostunut. Esimerkiksi transnuorten yksinäisyys jää helposti aikuisilta huomaamatta.

Tiistaina Vuorjoen aloitetta käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Virasto arvioi, että terveydenhuoltoalan tutkinnon suorittaneella pitäisi olla valmiiksi perustason tiedot asiasta. Lisäkoulutusta on kuitenkin järjestetty terveydenhoitajille ja muille nuorten kanssa työskenteleville ja tätä luvataan jatkaa.

Nuorisotaloilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvää avointa koulutusta on järjestetty viimeksi lokakuussa teemana transsukupuolisten nuorten tarinat. Nuorisoasiainkeskus tekee yhteistyötä esimerkiksi Setan kanssa ja on miettinyt yhdenvertaisuutta hyvinkin pienissä yksityiskohdissa kuten siinä, miten nuorisotalojen jäsenkorttilomakkeen teksti on muotoiltu.

Opetuslautakunnan antaman lausunnon mukaan nuoret itse ovat myös toivoneet, että sateenkaarinuorten seksuaalisuutta pitäisi käsitellä kouluissa enemmän ja avoimemmin. Erityisesti oppilashuollossa työskentelevien koulutustarvetta luvataan selvittää lisää.

Aloitteen tekijät vaativat, että helsinkiläisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten pitää olla oikeus käydä koulua, osallistua nuorisotoimintaan ja käyttää muita kaupungin palveluita pelkäämättä.

Kaupungit alkavat pikku hiljaa järjestää myös itse sateenkaarevaa nuorisotoimintaa.

Tuoreimpana Tikkurilan Tonttulan nuorisotilassa alkaa toimia sateenkaareva ryhmä torstaisin. Vastaavaa toimintaa on jo kokeiltu Vantaalla Länsimäessä ja Korsossa. Espoon keskuksessa toimii sateenkaareva nuorisotalo, Helsingissä ruotsinkielinen sateenkaarinuorten ryhmä.

Setan aluejärjestöt järjestävät tietenkin itsekin nuorisotoimintaa. Heikkinen näkee, että sekä kunnalle että järjestön tekemälle työlle on edelleen tarvetta. Esimerkiksi Etelä-Savossa aluejärjestön ja kaupungin erikoisnuorisotyön yhteistyöllä on onnistuttu luomaan nuorille enemmän tilaa olla oma itsensä. Nuoret ovat pystyneet osallistumaan sateenkaarinuorten vertaisryhmiin, vaikka he eivät vielä ole olleet valmiita kertomaan vanhemmilleen asiasta.

Heikkilä arvelee silti, että toiminta ei vielä tavoita läheskään kaikkia heitä, jotka eniten tarvitsisivat aikuisen tukea ja vertaista seuraa kipeimmin.

”Toimintaan hakeutuu usein sellaisia nuoria, jotka ovat valmiiksi aktiivisia ja ulospäin suuntautuneita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat