Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus pelasti Talin golfkentän, vihreät paloja keskuspuistosta – Helsingin yleiskaava­ehdotuksesta sopu

Kaupunki
 
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Kaavoittaminen kuulostaa etäiseltä byrokratialta, mutta sillä päätetään siitä, minkälainen kotikadustasi tulee ja miten työmatkasi sujuu. Videografiikka selittää, mistä Helsingin uudessa yleiskaavassa on kyse.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta pääsi tiistai-iltana sopuun kaupungin uudesta yleiskaavaehdotuksesta. Suuria muutoksia kaupunkisuunnitteluviraston lokakuun alussa esittelemään ehdotukseen ei lopulta tehty.

Lautakunta ehdottaa, että kaupungin sisääntuloväylät kaavoitetaan kaupunkibulevardeiksi ja että Malmin lentokenttä muutettaisiin asuinalueeksi. Herttoniemen teollisuusalue ollaan säilyttämässä yrityksille suunnattuna toimitila-alueena.

Pienempiä muutoksia yleiskaavaehdotukseen tehtiin useita.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätyi leikkaamaan Keskuspuiston reuna-alueita kuusi hehtaaria kaupunkisuunnitteluviraston tekemää ehdotusta vähemmän. Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin viereen tulee siis hieman kaavailtua vähemmän asuinrakentamista. Keskuspuiston päälle rakentaminen oli erityisen hankala kysymys vihreille, vaikka ryhmä tukeekin kaupunkibulevardeja.

Kokoomukselle tärkeän Talin golf-kentän alueen asuntorakentamissuunnitelmia peruttiin yhteensä seitsemän hehtaarin verran. Muutoksen tarkoituksena on varmistaa se, että golf-kenttä voidaan säilyttää 18-reikäisenä.

”Sen säilyttäminen ei vie paljon rakennusoikeutta pois”, lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) sanoi kokouksen jälkeen.

Ehkä yhtenä merkittävimmistä muutoksista hän mainitsi Vattuniemen nykyisen toimisto- ja teollisuusalueen muuttamisen asumiselle Lauttasaaressa.

”Se on iso yhdeksän hehtaarin alue. Toimistot eivät ole vetäneet, vaan ne ovat tyhjentyneet. Nyt saadaan alueelle kantakaupunkimerkintä”, Rautava kehui.

Myös lautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) vaikutti kokouksen jälkeen tyytyväiseltä saavutettuun sopuun ja kaavaehdotuksen yleislinjaukseen.

”Se suuri linja on, että tiivistetään kaupunkia sisäänpäin. Saamme asuntoja 80 000 kaupunkilaiselle. Se on tismalleen se, mitä olemme ajaneet koko ajan”, Soininvaara totesi vihreiden päämäärän toteutumisesta.

”Kaupunkihan on ollut suuri ympäristörikos, kun katsoo karttaa ja rakentamisen hajanaisuutta. Se on levittäytynyt kuin syöpä, lähinnä Espooseen ja Vantaalle”, Soininvaara vertasi melko ankarin sanavalinnoin.

Vihreät voivat Soininvaaran mukaan olla tyytyväisiä myös joidenkin viheralueiden ”pelastamiseen”.

”Muutama tärkeä viheralue saatiin säilytettyä. Kun paljon rakennetaan, täytyy olla myös kunnon viheralueet. Tähän sopii vanha slogan: kaupungin pitää olla tiivis mutta harva.”

Tuomarinkylän kartanoalueen eteläpuolen asuinrakentamissuunnitelmat kaupunkisuunnittelulautakunta haluaisi perua. Suunnitelmat varata alue asunnoille ovat herättäneet asukkaissa ärhäkkää vastarintaa. Kaupunkisuunnittelulautakunta ehdottaa, että alue merkittäisiin uuteen yleiskaavaan viher- ja virkistysalueeksi. Alueelle suunnitellaan edelleen rakentamista, mutta neljä hehtaaria vähemmän kuin yleiskaavaehdotuksen luonnoksessa. Myöskään ehdotus siirtää Rastilan leirintäalue Uutelaan ei saanut kaupunkisuunnittelulautakunnassa kannatusta.

Myös demarit olivat kokouksen jälkeen tyytyväisiä: ”Meillekin Keskuspuiston viheralueet ovat tärkeitä, samoin kuin Uutelan säilyminen viheralueena”, lautakunnan jäsen Heta Välimäki (sd) sanoi.

Leirintäalueen sijoitspaikka jäi avoimeksi, mutta sellaista on etsitty muun muassa Östersundomista.

”Kaupunkibulevardit ja Malmin lentokentän rakentaminen ovat hyvä asia. Saadaan tiivistettyä kaupunkia täydennysrakentamisella ja lisättyä kaupunkimaisuutta”, Välimäki kehui.

HIFK:n suunnitteilla olevan uuden monitoimiareenan oheisrakennuksineen, muun muassa kauppakeskuksineen, hotelleineen ja asuntoineen, mahdolliset sijoituspaikat Nordenskiöldinkadulla ja Mäntymäenkentällä kaupunkisuunnittelulautakunta kaavoittaisi kantakaupunkialueeksi. Kaavamuutos mahdollistaisi hallin rakentamisen.

Seuraavaksi yleiskaavaehdotus asetetaan kaupunkilaisten nähtäväksi ja kommentoitavaksi 60 päivän ajaksi. Kaavaa voi tarkastella esimerkiksi yleiskaavan verkkosivuilta. Lopullisesti yleiskaavan hyväksymisestä päättää Helsingin kaupunginvaltuusto. Päätös on tarkoitus saada tehtyä ensi vuoden loppupuolella.

”Ei tähän suuria muutoksia voi tulla”, Rautava ennusti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat