Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuan dyykkaamisen suosiminen torpattiin Helsingin ympäristö­lautakunnassa – varoitti bakteereista

Kaupunki
 
ISMO HENTTONEN
Helsingin ympäristölautakunta ei kannata pois heitettyjen ruokien kierrättämistä.
Helsingin ympäristölautakunta ei kannata pois heitettyjen ruokien kierrättämistä. Kuva: ISMO HENTTONEN

Helsingin ympäristölautakunta torppaa ehdotuksen ruuan dyykkaamisen tehostamisesta roskiksista. Lautakunta käsitteli Leo Straniuksen (vihr) valtuustoehdotusta tiistaina.

Straniuksen ehdotus pohjaa ajatukseen ruuan hävikin ehkäisemisestä. Kaupoista ja kotitalouksista joutuu jätteisiin syömäkelpoista ruokaa, jonka ympäristölautakuntakin tunnustaa maailmalaajuisesti huomattavaksi ongelmaksi.

Ympäristölautakunta sanoo kannattavansa ”kaikkia keinoja, joilla vanhenevien elintarvikkeiden myyntiä voidaan tehostaa, jotta niiden päätyminen jätteeksi vältettäisiin”. Se ei kuitenkaan päätynyt tukemaan ajatusta dyykkaamisen tehostamisesta.

Kyse olisi lautakunnan mukaan jokseenkin hallitsemattomasta toiminnasta mahdollisine riskeineen dyykkaajille ja elintarvikemyymälöille lankeavine vastuineen.

Mikrobiologisesti helposti pilaantuvien elintarvikkeiden säilytysvaatimuksena on kylmäsäilytys. Jäteastioissa ja -tiloissa tällaisille elintarvikkeille ei ole kuitenkaan useinkaan kylmäsäilytystiloja vaan niitä säilytetään yleensä huoneen tai ulkoilman lämpötilassa. Tällöin myöskään elintarvikkeiden luovuttaja ei voi taata, että elintarvike on ”dyykkaamishetkellä” elintarvikkeeksi enää kelpaava.

Lautakunta muistuttaa, että esimerkiksi usein vakavia terveysongelmia aiheuttava listeria-bakteeria lisääntyy nopeasti liian lämpimässä, eikä sitä voi kalasta tai lihasta maistaa tai haistaa. Jos elintarvikealan toimija – tässä tapauksessa elintarvikemyymälä – tietoisesti sallisi edellä mainitun kaltaisessa tilanteessa jätteen dyykkaamisen, hän saattaa syyllistyä lainvastaiseen elintarvikkeen luovutukseen.

Osa elintarvikemyymälöissä syntyvästä elintarvikejätteestä on taas niin sanottuja eläinperäisiä sivutuotteita, joista säädetään EU:n sivutuotelainsäädännössä. Sivutuotelainsäädännön tarkoituksena on estää elintarvikkeissa mahdollisesti olevien taudinaiheuttajien leviäminen eläimiin tai ihmisiin.

Sivutuotteet tulee kerätä erilliseen jäteastiaan, kuljettaa erillään ja käsitellä sivutuotesäädösten mukaisesti. Sivutuotteita ei voi käsitellä tavallisen ruokajätteen tavoin ja niiden ”dyykkaamista” ei voi sallia.

Erilaisten jäteastioiden ”penkominen” johtaisi lisäksi helposti jätetilojen tai lastaustilojen roskaantumiseen ja haittaeläin- ja hygieniahaittoihin, lautakunta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat