Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aakkoset loppuivat kesken: Taksitkaan eivät ota tosissaan tilausta helsinkiläiseen ÖÖ-rappuun

Kaupunki
 
Kaisa Hakkarainen
Kaisa Rautaheimo / HS
Aakkoset loppuivat kesken.
Aakkoset loppuivat kesken. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

270 huoneistoa

 ÖÖ-portaan taloyhtiössä Helsingin Herttoniemessä on 270 huoneistoa.

 Helsingin kaupungin vuokrayhtiö on rakennettu vuonna 1956.

 Talon kaikki huoneistot on hiljan peruskorjattu.

 Vuokra on 10,91 euroa neliöltä.

Suurin osa asunnoista on yksiöitä ja kaksioita. Suurimmissa neljän huoneen ja keittiön asunnoissa on 77–77,5 neliötä.

Herttoniemi

Toisen kerroksen Toivo Närhi ja hänen seinänaapurinsa eivät ole koskaan vaihtaneet sanaakaan, mutta silti heillä on sopimus.

”Jos soitan musiikkia liian kovaa, naapuri koputtaa seinään”, kertoo Närhi, jolla on lävistyksiä kasvoissaan. Marraskuisena maanantai-iltana lukiolaisen löytää samasta paikasta kuin miljoonat muut läntisen pallonpuoliskon 19-vuotiaat: omasta huoneestaan tietokoneen ääreltä.

Asetelmassa on outoa vain osoite. Kaksio sijaitsee herttoniemeläisen kerrostalon ÖÖ-rapussa. Maistraatin mukaan ÖÖ ja sen viereinen Ö-rappu ovat ainakin Helsingissä lajinsa ainoat.

Ensikuulemalta moni pitää rappua vitsinä. Pizzataksit ja vieraat luovuttavat usein jo yksöis-Ö:n kohdalla.

”Joku oli kuulemma joskus meinattu viedä putkaan, kun oli maistissa pyytänyt taksia ajamaan ÖÖ-rappuun”, kertoo alakerran 47-vuotias poikamies Harri Laamanen.

Lasten luultiin pelleilevän, kun samaan päiväkotiryhmään tuli ensin lapsi Ä-rapusta, ja sitten perään Heli tai Hannele Alén (äiti ei muista varmasti, kumpi) ilmoitti asuvansa ÖÖ-rapussa.

”Virastoissa asioidessa öö-rappulainen on tuotannon tulppa”, nauraa kolmannen kerroksen Kari Nylund. Väestörekisterin tietojärjestelmien sähköisistä lomakkeista ei asukkaiden mukaan löydy edes paikkaa kahdelle rappukirjaimelle.

Posti löytää nykyisin perille loistavasti, mutta vaikeampaa oli, kun sekä Ö- että ÖÖ-portaassa asui Lehtisiä.

Maanantaina iltaviideltä ÖÖ-rapun jokaisessa huoneistossa palaa valo. Kun Kari Nylund ja Sirpa Granath-Nylund päästävät vieraat sisään, rapussa tuoksuu ruoka ja raikuu haukku. Beaglet kuulevat isäntäväen tulevan.

Kaikki kuuluu niin huoneistoista rappuun kuin rapusta huoneistoihin.

Läheisen skeittipuiston ja nuorisotalon lisäksi hyvä kuuluvuus on yksi syy siihen, ettei ÖÖ-rapussa juuri ole törmännyt lorviviin teineihin.

”En ole koskaan nähnyt rapulle muuta funktiota kuin kulkemisen”, Närhi sanoo. ”Tämä on tosi kaupunkilaiselämää. Naapurit ovat vain ihmisiä, jotka asuvat samassa rapussa.”

Närhi ei tunne rapusta ketään, mutta kun hän viisi vuotta sitten muutti äitinsä kanssa rappuun, joku naapureista saattoi panna merkille hänet. 14-vuotiaan kasvoja peitti silloin leukaa myöten paksu, musta otsatukka. Pojan täyttäessä 17 äiti jakoi naapureille käyntikorttinsa siltä varalta, että juhlat karkaisivat käsistä.

Sitä moni ei tiennyt, että Närhi on hymypoika. Koulusta saatu patsas seisoo tänäkin päivänä keittiön ylähyllyssä äidin värikkään lasivaasikokoelman yläpuolella.

Närhen äiti Anne Leivo on naapurisuhteissaan toista maata. Hän on soittanut yhdelle naapurille ambulanssin ja päästänyt muutaman kerran sisään toisen, avaimensa unohtaneen.

Heidän lisäkseen valosuunnittelija Leivo tuntee ainakin yläkerran iäkkään rouvan, jolla puolestaan on tapana kännykän pudottua ja levittyä tuoda se Kari Nylundille koottavaksi. Ja alakerran vaalean Markun Leivo tuntee.

”Se on asunut siellä aina!” sanoo Sirpa Granath-Nylundin tytär Hannele Alén. Muun muassa kaivoksessa, telakalla ja satamassa eläkettään ansainnut Markku Kuittinen kertoo asuneensa talossa 16 vuotta, mutta nuorelle naiselle sekin on ”aina”.

ÖÖ-rapun talossa ei ole oikeastaan yhtään tavallista rappukirjainta. Kun rappuja 1950-luvulla nimettiin, useasta talosta koostuvan yhtiön perimmäiseen rakennukseen jäivät Z, Å, Ä, Ö ja aakkosten loputtua vielä ÖÖ.

Hannele Alén asettui neljä vuotta sitten perheineen Ä-rappuun. Järjestely on perin kätevä kolmasluokkalaiselle Vilma Alénille: kun äiti lähtee töihin kello kuusi, tytär juoksee ÖÖ-rappuun mummin letitettäväksi.

Sirpa Granath-Nylundin ja Kari Nylundin postiluukkuun on liimattu kaksi Nalle Puh -tarraa. Ennen kuin Vilma Alén osasi laskea tai lukea, hän saattoi tunnistaa tarrojen perusteella mummolan oven.

Mummolassa Vilma Alén piirtelee, saa aamiaista ja tekee läksyt. Maanantai-iltana hän asettuu keittiöön askartelemaan vaaleansinisestä paperista pieniä laatikoita ja ellun kanoja.

Ellun kana on Herttoniemen tyttöjen nimitys neliön muotoisesta paperista taitettavalle välineelle, jota läpsyttelemällä voi arpoa kaverille tehtäviä tai vaikka ennustaa.

”Hyppää neljä kyykkyhyppyä”, ellun kana määrää äidille samaan aikaan, kun letittäjämummi Granath-Nylund paljastaa olohuoneessa lisää tosiasioita talon äänieristyksestä.

”Kysyin kerran entiseltä yläkerran naapurilta, häiritseekö pianonsoitto. Naapuri kertoi, että heistä on vain hauskaa laulaa joululauluja naapurin säestyksellä.”

Nykyisellä yläkertalaisella on kaksi pianoa, Granath-Nylund kertoo.

ÖÖ-rapusta ei saa kaivamallakaan esiin elämää suurempaa draamaa.

Öö-rappulaiset ovat nähneet suurimmat draamansa ikkunasta: neljännesvuosisata sitten paloi päiväkoti, ja 2011 roihusi naapuritalon katto.

Mikä täällä olisi edes vähän poikkeuksellista? Tai millään tavalla outoa?

”Miksi et kysy, mikä täällä on kivaa?”, Hannele Alén heittää takaisin. ”Kaikki on.”

On lenkkisaunat, mattopesulat, kerhohuoneet ja pihagrillit. On vartin metromatka Helsingin keskustaan, ja toisessa suunnassa voi vartin päästä tulla vastaan Viikin koetilan lehmä.

On Vilma Alénin mummola ja Kuittinen, joka unohtelee nimiä mutta auttaa naapuritalon asukasta silloin, kun tämän mielenterveys horjahtaa.

On syysilta ja tyttöjä, jotka lukevat ääneen rappukirjaimia talon päätyyn kiinnitetystä taloyhtiön kartasta. Å, Ä. Ö, ÖÖ. Tunnetteko jotakuta ÖÖ:stä?

”Siellä asuu meidän kaverin Vilman mummi”, tytöt vastaavat.

Kari Nylund tekee huvikseen lumitöitä ja vahtii, etteivät lapset keiku ulkoportaiden kaiteella.

”Kuin Mustanaamio. Sillä on tuhat silmää ja korvaa.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Anne Leivo on palannut töistä lempipaikalleen.
Anne Leivo on palannut töistä lempipaikalleen.
Kaisa Rautaheimo / HS
ÖÖ-porrasta edeltävät raput Z, Å, Ä ja Ö.
ÖÖ-porrasta edeltävät raput Z, Å, Ä ja Ö.
Kaisa Rautaheimo / HS
Toivo Närhen löytää kotona tavallisimmin koneelta.
Toivo Närhen löytää kotona tavallisimmin koneelta.
Kaisa Rautaheimo / HS
Vilma Alén leikittää isoäidin sekä Heli-tädin koiria.
Vilma Alén leikittää isoäidin sekä Heli-tädin koiria.
Kaisa Rautaheimo / HS
Vilma Alén askartelee ÖÖ-portaan mummolassa ellun kanaa.
Vilma Alén askartelee ÖÖ-portaan mummolassa ellun kanaa.
Kaisa Rautaheimo / HS
Helsingin Herttoniemessä Siilitiellä on 270 huoneiston asunto.
Helsingin Herttoniemessä Siilitiellä on 270 huoneiston asunto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat