Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talin golfkenttä säilymässä,Malmin kenttä asunnoiksi

Kaupunki
 
John Woodward / HS
Lautakunta ehdottaa suunniteltua vähempää asuntorakentamista Taliin, jolloin golfkenttä voisi säilyä 18-reikäisenä.
Lautakunta ehdottaa suunniteltua vähempää asuntorakentamista Taliin, jolloin golfkenttä voisi säilyä 18-reikäisenä. Kuva: John Woodward / HS

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta pääsi tiistai-iltana sopuun kaupungin yleiskaavaehdotuksesta. Suuria muutoksia kaupunkisuunnitteluviraston ehdotukseen ei lopulta tehty.

Lautakunta ehdottaa, että kaupungin sisääntuloväylät kaavoitetaan kaupunkibulevardeiksi ja että Malmin lentokentästä tulee asuinalue. Herttoniemen teollisuusalue säilyy yrityksille suunnattuna toimitila-alueena.

Pienempiä muutoksia yleiskaavaehdotukseen tehtiin useita.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätyi leikkaamaan Keskuspuiston reuna-alueita kuusi hehtaaria kaupunkisuunnitteluviraston ehdottamaa vähemmän.

Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin viereen tulee siis hieman kaavailtua vähemmän asuinrakentamista. Keskuspuiston päälle rakentaminen oli erityisen hankala kysymys vihreille, vaikka ryhmä tukeekin kaupunkibulevardeja.

Kokoomukselle tärkeän Talin golf-kentän alueen asuntorakentamissuunnitelmia peruttiin seitsemän hehtaaria. Näin golf-kenttä säilyy 18-reikäisenä.

”Sen säilyttäminen ei vie paljon rakennusoikeutta pois”, lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) sanoi kokouksen jälkeen. Merkittävänä hän piti Vattuniemen nykyisen toimisto- ja teollisuusalueen muuttamista asumiselle Lauttasaaressa.

”Se on iso yhdeksän hehtaarin alue. Toimistot eivät ole vetäneet, vaan ne ovat tyhjentyneet”, Rautava mietti.

Myös lautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) vaikutti tyytyväiseltä.

”Tiivistetään kaupunkia sisäänpäin. Saamme asuntoja 80000:lle. Se on tismalleen se, mitä olemme ajaneet koko ajan”, Soininvaara totesi.

”Kaupunkihan on ollut suuri ympäristörikos, kun katsoo karttaa. Se on levittäytynyt kuin syöpä, lähinnä Espooseen ja Vantaalle”, hän muotoili.

”Muutama tärkeä viheralue saatiin säilytettyä. Kun paljon rakennetaan, täytyy olla myös kunnon viheralueet.”

Myös demarit olivat tyytyväisiä: ”Meillekin Keskuspuiston viheralueet ovat tärkeitä, samoin kuin Uutelan säilyminen viheralueena”, lautakunnan jäsen Heta Välimäki (sd) sanoi.

Rastilan leirintäaluetta oltiin siirtämässä Vuosaaren Uutelaan. Sijoitspaikkaa etsitään muun muassa Östersundomista.

”Kaupunkibulevardit ja Malmin lentokentän rakentaminen ovat hyvä asia. Saadaan tiivistettyä kaupunkia”, Välimäki kehui.

Tuomarinkylän kartanoalueen eteläpuolen asuinrakentamissuunnitelmat kaupunkisuunnittelulautakunta haluaisi perua. Lautakunta ehdottaa, että alue merkittäisiin viher- ja virkistysalueeksi.

HIFK:n uuden monitoimiareenan sijoituspaikat Nordenskiöldinkadulla ja Mäntymäenkentällä kaupunkisuunnittelulautakunta kaavoittaisi kantakaupunkialueeksi. Kaavamuutos mahdollistaisi hallin rakentamisen.

Seuraavaksi yleiskaavaehdotus asetetaan kaupunkilaisten nähtäväksi ja kommentoitavaksi 60 päivän ajaksi.

Kaavaa voi tarkastella esimerkiksi yleiskaavan verkkosivuilta. Lopullisesti yleiskaavan hyväksymisestä päättää Helsingin kaupunginvaltuusto. Päätös on tarkoitus saada tehtyä ensi vuoden loppupuolella.

”Ei tähän suuria muutoksia voi tulla”, Rautava ennusti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat