Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin johtaja­lääkärin mielestä terveyskeskus on rikki: ”Vastaanotto­huone on peräisin keskiajalta”

Kaupunki
 
Eikö suomalainen terveyskeskus olekaan hyvinvointivaltion huippu, Risto Mäkinen?
Eikö suomalainen terveyskeskus olekaan hyvinvointivaltion huippu, Risto Mäkinen?
Helsingin terveysasemien johtajalääkärin Risto Mäkisen mielestä terveyskeskukset alkavat olla aika vaatimattomalla tasolla. Videolla hän vastaa suomalaista terveydenhuoltoa koskeviin väitteisiin. Toimittaja: Päivi Paulavaara, kuvaus: Juhani Niiranen, leikkaus: Janne Elkki

Itseään jalkaan ampuva pesänlikaaja? Vai se poika, joka uskalsi huutaa, että eihän keisarilla ole vaatteita ollenkaan?

Ensin mieleen nousee ihmetys, kun kuuntelee Risto Mäkisen puheita suomalaisesta terveyskeskuksesta. Nykyinen terveyskeskustoiminta on kuulemma tullut tiensä päähän.

”Terveyskeskustoiminta kaipaa totaalista remonttia, aikamoisen räjäyttämisen, täydellisen uudistuksen.”

Nyt ei puhuta siitä sote-uudistuksesta eli alueiden määrästä tai valinnanvapaudesta, vaan fundamenteista – siitä, onko nykyisessä terveyskeskustoiminnassa edes järkeä.

Itse asiassa, Mäkinen on joskus lipsauttanut, että ”nykysysteemi tuottaa täyttä sontaa”, mutta tämän hän ottaa takaisin.

”Tuo kommentti on epäreilu niitä ihmisiä kohtaan, jotka terveyskeskuksissa työskentelevät kovassa työpaineessa.”

Harvinaista kyllä, mies arvostelee tässä nyt omaa rooliaan: hän on Helsingin terveysasemien johtajalääkäri.

Hallitus pääsi viime viikolla sopuun sote-alueiden määrästä ja siitä, että jossain määrin asiakkaalla tulee jatkossa olemaan mahdollisuus valita, hakeeko palvelunsa esimerkiksi julkiselta vai yksityiseltä terveysasemalta.

Julkistetuissa linjauksissa ei Mäkisen mukaan ole vielä mitään autuaaksi tekevää: uudistus ratkaisee vain yhtä kolmesta perusongelmasta eli saatavuutta. Vaikuttavuuden tai tuottavuuden parantamiseen se ei pure.

”Linjaukset ovat vain ylätason heittoja, eivätkä sisällä tietoa siitä, miten käytännön toimintaa todellisuudessa uudistetaan.”

Mäkinen laukoo luotisuoria kommentteja tämän tästä. Mies sanoo armeija-aikanaan kiertäneensä monet pääsykokeet saadakseen lomaa varuskunnasta. Lääketieteen hän valitsi, koska tyttöystävä aloitti tiedekunnassa vuotta aiemmin.

Valmistuttuaan lääkäriksi mies kiersi kymmenessä vuodessa ja erilaisissa työtehtävissä ”lähes kaikki Suomen terveyskeskukset”. Päällimmäiseksi jäi tunne, että ”ei tämä näin voi olla”.

Yleensä terveyskeskuksia arvostellaan vain pitkistä jonoista, joita virkamiehet selittävät lääkäripulalla, resurssivajeella ja potilaiden tulvalla. Mäkisen mukaan ongelman ydin on, että vastaanottoihin perustuva järjestelmä on vanhentunut. Oli tuo vastaanotto sitten kunnallisella tai yksityisellä terveysasemalla.

”Toiminta ei enää voi perustua siihen, että ihminen ottaa käteensä telefoonin, yrittää saada ajan terveyskeskuksesta ja ottaa sitten alleen automobiilin ja lähtee sitten lääkärin vastaanotolle valittamaan flunssaansa.”

Pitääkö kaikki vaivat todeta vastaanotolla? Mäkinen kysyy. Pitääkö aikuiselle flunssapotilaalle kertoa kasvokkain, että juo paljon nestettä ja lepää?

”Vastaanottohuone on konseptina peräisin jostain keski­ajan välskärilaitoksesta.”

Kyse ei ole siitä, että suomalaiset välttämättä tarvitsisivat lääkäriä kaikkeen. ”Systeemimme on opettanut heidät siihen, muuta kun ei ole tarjolla.”

Mäkisen mukaan terveyskeskusten satunnaisten asiakkaiden tarpeita voitaisiin hoitaa tehokkaammin ja mukavammin itse­diagnostiikalla. Tietokoneelle valotettaisiin ongelman luonne, se kertoisi riittääkö ibuprofeeni vai tarvitaanko lääkäriä.

Tässä vaiheessa tarinaa moni nousee takajaloilleen: kaikki eivät osaa tai halua käyttää tietokonetta! Kone ei koskaan voi korvata ihmiskontaktia!

Mäkisen visioissa ihmiskontaktia ei korvata vaan sen rooli päin vastoin kasvaa – niiden kohdalla, jotka sitä todella tarvitsevat.

Perusterveydenhuollon suurimpia haasteita ovat kansantautien, kuten diabeteksen, masennuksen ja alkoholismin hoito, Mäkinen tähdentää. Esimerkiksi diabeteshoitaja kyttää verensokereita, vaikka ongelman taustalla on usein merkittävä ylipaino ja vaikkapa masennus.

”Nykysysteemi keskittyy sairauksiin, verikokeisiin ja oireisiin, ei kokonaiskuvaan. Aikuiselle ihmiselle selostetaan, että hyvä ihminen, liiku ja syö vähän vähemmän rasvaista ruokaa.”

Tämän sijaan pitäisi kysyä ihmiseltä, miten hän itse näkee oman tilanteensa ja mitä sille hänen mielestään pitäisi tehdä, Mäkinen sanoo.

Tehokkuuden avain on myös siinä, että oikea ammattilainen tarttuu asiaan jo varhaisessa vaiheessa.

Ei ole järkevää, että ihminen syö kipulääkettä, ramppaa kipeän selän kanssa lääkärillä ja röntgenkuvassa. Monia selkäkipuja kun voi hoitaa jumpalla, johon fysioterapeutti osaisi opastaa jo ensitapaamisella.

Terveysasemien henkilökuntaa Mäkinen ei arvostele sanallakaan. ”He ovat kutsumusammatissa ja tekevät työtään äärimmäisessä kiireessä ja paineessa.”

Poliitikoilta, virkamiehiltä ja kuntapäättäjiltä hän vaatii rohkeutta katsoa tilannetta silmiin: muutos ei tapahdu hiomisella, vaan kaikki pitää laittaa uusiksi. Ketterät ajatukset eivät riitä, myös jäykkien rakenteiden täytyy notkistua.

Muutama vuosi sitten hän johti Hämeenlinnan terveyskeskus­uudistusta, joka toteutti pitkälti Mäkisen esittelemiä teesejä. Syksyllä 2014 hän siirtyi Helsinkiin. Mäkisen mukaan lähtöä edelsivät rypyt hänen ja Hämeenlinnan kaupungin johdon väleissä.

”Kyllähän se tiedetään, miten sanansaattajalle käy”, Mäkinen virnistää.

Risto Mäkinen vastaa väittämiin terveyskeskuksista, HS.fi/hstv.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat