Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liekkien sammuttaminen humalassa on hankalaa

Kaupunki
 
HS:n toimittaja sammutti tulipaloa promillelasit silmillä – ”Häpeällistä”
HS:n toimittaja sammutti tulipaloa promillelasit silmillä – ”Häpeällistä”
Suomessa vietetään 21.11. – 1.12. valtakunnallista Paloturvallisuusviikkoa. Teemaviikon tiedostustilaisuudessa testattiin promillelaseja, jotka simuloivat vahvaa humalatilaa. Lasien vaikutuksen kuvataan olevan samanlainen, kuin mikäli veren alkoholipitoisuus olisi noin puolitoista promillea. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

”Ei tästä tule mitään”, ajatus hakkaa päässä. Liekit loimottavat muutaman metrin päässä, mutta vaahtosammuttimen sokkaa ei löydy millään.

Maailma suodattuu umpihumalaisena. Horjuttaa.

Sokka on vihdoin irti ja sammutin käyttökunnossa. Nyt pitäisi tähdätä tulta kohti, mutta motoriikka sakkaa ja etäisyyksiä on hankala arvioida.

”Suihkuta alemmas”, kuuluu palomestari Vesa Hyvösen ääni selän takaa.

Olemme Helsingin Keskuspelastusasemalla Kallion Agricolankadulla. Pihalla roihuaa keinotekoinen tuli, joka pitäisi taltuttaa promillelasit päässä.

Kännilaseiksikin kutsutut vempaimet aiheuttavat samanlaisia motorisia ongelmia, joita ilmenee, kun veren alkoholipitoisuus on noin puolitoista promillea.

Sellaiseen tilaan päästäkseen 80 kiloisen miehen pitää juoda suunnilleen 14 annosta alkoholia. Pari pulloa punaviiniä ja iso keskiolut.

Vaikka kuinka skarppaa, niin oma toiminta on liian hidasta.

Tositilanteessa mukana olisi myös paniikki, todennäköisesti sammutusvälineetkään eivät lojuisi valmiina jalan vieressä.

Liekit leviäisivät minuuteissa ja talo palaisi. Savukaasut täyttäisivät huoneiston, tapahtuisi yleissyttyminen. Tulisi ehkä ruumiitakin. Juuri niin se tosielämässäkin tapahtuu.

”Tyypillisin uhri on yli kuusikymmentävuotias yksin asuva pienituloinen mies. Hän menehtyy kotiinsa talviaikaan, alkoholin vaikutuksen alaisena. Syttymissyy on savuke. Näistä tekijöistä rakentuu suomalainen palokuolema”, sanoo Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Suomessa vietetään 21.11. – 1.12. valtakunnallista Paloturvallisuusviikkoa.

Tänä vuonna teemana ovat erityisesti päihteet tulipaloissa, sillä Suomessa palokuolemia on paljon kansainvälisesti verrattuna.

Vuosittainen uhriluku on useimmiten viidenkymmenen ja sadan välillä.

Paloturvallisuusviikko alkaa ensi lauantaina koko perheen Päivä Paloasemalla –tapahtumalla, jota vietetään 340 paloasemalla ympäri maata. Teemaviikko päättyy Pohjoismaisena palovarointinpäivänä 1.12, jolloin pelastusviranomaiset toivovat ihmisten testaavan palovaroittimensa ja vaihtavan niihin uudet patterit.

Paloturvallisuusviikon järjestämiseen osallistuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Palosuojelurahasto, Nuohousalan Keskusliitto, Pelastuslaitokset, Palopäällystöliitto ja Finanssialan Keskusliitto.

HS kokeili pelastautumista promillelasit silmillä. HS.fi/hstv
Arttu Luhtala / HS
Palomestari Vesa Hyvönen sammutti keinotekoista tulipaloa Helsingin Kalliossa tiistaina.
Palomestari Vesa Hyvönen sammutti keinotekoista tulipaloa Helsingin Kalliossa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat