Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskenmenolle myydään nyt selitystä – kerro HS:lle millaista hoitoa sait

Kaupunki
 
Juha Metso
Merja-Tuomi Nikula esittelee ultraäänilaitetta Felicitas Mehiläisen keskenmenoneuvolassa. Osa potilaista tarvitsee yhden jälkitarkastuskäynnin, toiset tarkempia tutkimuksia tai apua surutyöhön.
Merja-Tuomi Nikula esittelee ultraäänilaitetta Felicitas Mehiläisen keskenmenoneuvolassa. Osa potilaista tarvitsee yhden jälkitarkastuskäynnin, toiset tarkempia tutkimuksia tai apua surutyöhön. Kuva: Juha Metso
Fakta

10 000 keskenmenoa vuodessa

 Noin 15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon, suurin osa ennen 13:ta viikkoa. Lukuun ei ole laskettu tapauksia, joissa testi näyttää plussaa mutta kuukautiset alkavat hetken myöhässä.

 Noin joka kymmenes keskenmeno on toistuva. Jopa 80 prosenttia keskenmenon kokeneista synnyttää elävän lapsen seuraavien viiden vuoden aikana.

 Jopa puolet naisista kokee keskenmenon jälkeen masennusta tai ahdistusta.

Kun nainen kokee keskenmenon, hänet lähetetään tavallisesti sairaalasta kotiin lääkkeet mukanaan odottamaan verenvuodon loppumista. Jälkitarkastus voi olla itse tehty raskaustesti. Keskenmenon syy jää usein mysteeriksi.

Moni tarvitsisi myös lohtua.

”Se on erittäin kova paikka. Vaikka raskaus on aivan alussa, mielikuva vauvasta voi olla todella tarkka ja konkreettinen”, sanoo professori Oskari Heikinheimo Kätilöopistolta.

Käytäntö on ollut sama vuosia, mutta nyt selityksen ja apua suruun voi myös ostaa.

Felicitas Mehiläinen on avannut Helsingin keskustaan maan ensimmäisen keskenmenoneuvolan. Palvelu lupaa jälkitarkastuksen mutta myös tarvittaessa psykologin ja tarkempia tutkimuksia.

Miksi tätä tarvitaan?

Tyypillinen keskenmeno sujuu Helsingissä näin.

Nainen hakeutuu Kätilöopistolle naistentautien päivystykseen verenvuodon tai kivun vuoksi tai hänet ohjataan sinne ultraäänestä.

Keskenmenodiagnoosi varmistetaan sairaalassa. Sen jälkeen osaan keskenmenoista ei tarvitse puuttua. Usein kohdun tyhjentymistä autetaan lääkkeillä, jotka saa mukaan kotiin. Noin joka viides lääkkeitä saaneista joutuu palaamaan sairaalaan kaavintaan, valtaosa hoituu kotona.

Tässä puhutaan ennen raskausviikkoa 10 tapahtuvista keskenmenoista. Myöhemmin sairaala on suuremmassa roolissa.

Vielä 90-luvulla alkuraskauden keskenmenoissa tehtiin kaavinta suoraan. Sitä ei kukaan toivo takaisin, eikä syynä ole vain raha. Toimenpide on monille turha ja siihen liittyy riskejä. Vapaata toimenpideaikaa ei saa heti.

”Potilaalle on piinaavaa odottaa”, perustelee Heikinheimo.

Yksityiselläkin ajatellaan, että julkinen puoli hoitaa useimmat keskenmenot hyvin. Ongelmat tulevat jälkeenpäin. Nainen ei voi tietää, onko kohtu tyhjentynyt kunnolla. Suruun voi saada tukea, mutta kaikki eivät sitä löydä.

”Ja sitten on epävarmuus, kun ei tiedä miksi näin kävi ja onnistuuko seuraava raskaus”, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Merja Tuomi-Nikula Felicitas Mehiläiseltä.

Tuen tarve tunnistetaan myös julkisella, mutta aina sitä ei ole yksinkertaista järjestää. Päivystys ei ole jälkihoidolle oikea paikka, mutta osa ei ole ehtinyt neuvolaan ensimmäistäkään kertaa.

”Pyrimme tekemään keskenmenon jälkeen samanlaista työtä kuin teemme muutenkin päivittäin”, sanoo Tuomi-Nikula. Hänen mukaansa tarve on noussut asiakkaiden toiveista, Felicitas kun auttaa lapsettomuuden kanssa.

Yli puolet keskenmenoista selittää alkioon liittyvä syy, kuten kromosomipoikkeavuus. Yleensä tilanne ei toistu eikä odottajan tekemisillä ole ollut vaikutusta tapahtuneeseen.

”Ennuste on hyvä seuraavassa raskaudessa”, tiivistää Heikinheimo. Julkisella puolella syytä tutkitaan vasta kolmannen alkuvaiheen keskenmenon jälkeen.

Yksityisellä uskotaan, että syyn selvittäminen auttaa. Harvinaisemmissa tapauksissa se voi liittyä elintapoihin tai olla korjattavissa lääketieteellä. Synnyttäjien keski-ikä nousee, kaikilla ei ole aikaa odottaa ja toivoa.

”Ihmiselle pitää jäädä turvallinen olo, että hän voi yrittää seuraavaa raskautta ilman pelkoa”, sanoo Tuomi-Nikula.

Heikinheimo ei väitä vastaan, mutta keskenmenopotilaat ovat todella suuri potilasryhmä.

”Pitäisi jotenkin tunnistaa lisäapua tarvitsevat joukosta, ilman että medikalisoidaan kaikki.”

Millainen kokemus keskenmeno oli sinulle?

Kerro meille, millaista apua sait. Miltä se tuntui? Olisitko kaivannut enemmän tukea?

Keräämme kokemuksia Pääkaupunkiseudulta ja kokoamme niistä myöhemmin jutun. Vastauksesi voi auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

Voit vastata kyselyyn alla, lähettää meille sähköpostia osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai postia osoitteeseen Helsingin Sanomat / kaupunkitoimitus, PL 75, 00089 SANOMA.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat