Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntalaisaloite Hämeentien pyöräkaistoista luovutetaan Helsingille tänään – aloitteen takana 12 000 ihmistä

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Hämeentie on ruuhkainen, ja pyöräilijät autojen ja bussien seassa ajamista vaarallisena. Kuva syyskuulta 2015.
Hämeentie on ruuhkainen, ja pyöräilijät autojen ja bussien seassa ajamista vaarallisena. Kuva syyskuulta 2015. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kuntalaisaloite pyöräkaistojen saamiseksi Helsingin Hämeentielle luovutetaan kaupungille keskiviikkoiltapäivänä. Aloitteen on allekirjoittanut muutamaa nimeä vaille 12 000 ihmistä, joten kaupunginvaltuuston on pakko käsitellä se.

Aloitteen mukaan Hämeentie on muutettava joukkoliikennekaduksi ja sen varteen rakennettava pyörätiet Sörnäisten ja Hakaniemen väliselle osuudelle.

Hämeentie on ruuhkainen kauttakulkuväylä, ja kaupunkisuunnitteluvirastolla on jo luonnos sen muuttamisesta joukkoliikennekaduksi tai vähintään pyöräkaistojen rakentamisesta sen varrelle. HS kertoi suunnitelmista syyskuussa. Lopullinen versio suunnitelmasta julkaistaan torstaina 12.11., ja kaupunkisuunnittelulautakunnan käsiteltävänä se on tiistaina 17.11.

Kuntalaisaloitteen tekijät ennakoivat kaupungin suunnitelmat. Aloite loppuu vaatimukseen suunnitelman pikaisesta toteuttamisesta: ”Hämeentien muuttaminen joukkoliikennekaduksi ja pyörätiet on toteutettava näiden suunnitelmien pohjalta mahdollisimman pian.”

Syyskuussa liikennesuunnittelijat kertoivat, että ilman katutilan jakamista uusiksi pyöräkaistoja ei saada mahtumaan koko matkalle Kurvista Hakaniemeen. Lisäksi lähes kaikkien kulkijoiden matkanteko vaikeutuisi ja muuttuisi ahtaammaksi, jos pyöräkaistat sovitettaisiin nykyisten kaistojen sekaan.

Toisin sanoen: jos Hämeentien pyöräkaistat toteutuvat, tarkoittaa se mitä todennäköisimmin tien muuttamista joukkoliikennekaduksi ja yksityisautoilun kieltämistä tontilleajoa lukuun ottamatta. Kadunvarren taloihin pitäisi ajaa poikkikatujen kautta.

Suunnitelma nopeuttaisi bussien kulkua noin minuutilla ja ratikoiden kolmella minuutilla. Joukkoliikenteen nopeutuminen toisi huomattavat hyödyt matkustajille ja säästöä kaupungille. Autoliikenteen odotettu ruuhkautuminen olisi vähäistä. Käytännössä läpiajokielto siirtäisi noin 7 500 autoa Sörnäisten rantatielle.

Aloitetta Hämeentien pyöräkaistoista kannattavat noin 12 000 kansalaisen lisäksi muun muassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Hakaniemen hallin kauppiaat, ravintola Juttutupa ja kuuden puolueen nuorisojärjestöt Helsingissä (Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, Rkp ja keskusta).

Paperille tehdyt allekirjoitukset vastaanottaa keskiviikkona kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr). Allekirjoitukset luovuttaa Helsingin Polkupyöräilijät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat