Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taukojumppa­haaste villitsee viranomaisia – palomiehet tekivät kimppakasan Helsingissä

Kaupunki
 
Palomiehet taukojumppasivat kimppakasassa Käpylässä
Palomiehet taukojumppasivat kimppakasassa Käpylässä
Viranomaisten #taukojumppa -haaste leviää netissä. HSTV sai nauhoitteen Käpylän pelastusasemalta, jossa vedettiin rankkaa treeniä tiistaina 10.11.

Helsingin Käpylän pelastusaseman palomiehet punnersivat tiistaina hälytystehtävän jälkeen kimpassa niin, että toisen jalat olivat toisen selän päällä. Kuviopunnerrukseen osallistui neljä palomiestä, ja video 10 punnerruksen sarjasta julkaistiin Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen Facebook-sivuilla. Videota on katsottu vähän yli 24 tunnissa 143 000 kertaa.

Kyse oli niin sanotusta taukojumppahaasteesta, joka on levinnyt sosiaalisessa mediassa ainakin marraskuun alusta asti. Esimerkiksi Suomen eri poliisilaitokset ovat videoineet useita eri haastesuorituksia.

Vastaus haasteeseen #taukojumppaa

Oulun pojjaat lähössä keikalle... Jos ei oo niin kiire ni vaikka sitten näin :DHeititte haasteen Poliisi Pohjanmaa - Polisen Österbotten @somejaakko. Tässä vastauksemme. Jos joku ihmettelee käsillä kävelyä, niin meillä ihmetellään miksi Tommit käyttävät molempia käsiä. Yhdellä kädellähän tuota liikettä tulisi suorittaa... ;) #taukojumppaa #oulunpoliisi #haasteheitetty

Julkaissut Oulun poliisilaitos 5. marraskuuta 2015

Haasteessa on kyse hupailusta ja työpäivän piristämisestä. Spontaani liikuntasuoritus voi fyysisessä ammatissa kuitenkin tulla tarpeeseen.

”Joskus hälytyksiä on niin paljon, että liikuntatunti voi jäädä pitämättä”, sanoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Kyllä, palomiesten tavalliseen työvuoroon kuuluu liikuntatunti.

”Jokaiseen työvuoroon on suunniteltu liikuntatunti, joka ei siis ole mitään penkkipunnerruskilpailua”, Hakala sanoo.

Alalle hakevien ihmisten terveys ja toimintakyky tarkistetaan jo rekrytoinnin aikana, mutta toimintakykyä täytyy pitää myös yllä. Kunto testataan vuosittain, ja silloin tarkistetaan ainakin lihasvoima, hapenottokyky ja tasapaino. Tavalliseen konttorityöhön verrattuna palomiehillä on myös enemmän lain määräämiä lääkärintarkastuksia.

Erillinen liikuntatunti työpäivän aikana muuttuu tulevaisuudessa entistä tärkeämmäksi, sillä Suomen pelastus- ja ensihoitohenkilökunta ikääntyy. Helsingissäkin ollaan 2020-tilanteessa, jossa jopa 30 prosenttia pelastustehtäviin osallistuvista on 55-vuotiaita tai sitä vanhempia. Vielä 2000-luvun alussa yli 55-vuotiaita oli vain muutama prosentti henkilöstöstä. Ikääntyminen johtuu jatkuvasti nousevasta eläkeiästä. Vuoden 2018 jälkeen palomiesten eläkeikä on 65 vuotta.

Aiemmin päivittäinen liikuntatunti oli vapaaehtoinen ja korvattavissa esimerkiksi kaluston huoltamisella. Tästä on nyt luovuttu nimenomaan eläkeiän nousun takia.

”Henkilöstö on vuosi vuodelta vanhempaa”, Hakala toteaa.

Aivan kaikki eivät jokapäiväisestä liikunnasta Hakalan mukaan pidä, mutta siitä luistaminen on nykyisin melkein mahdotonta.

Helsingin pelastuslaitoksella on kaksi liikunnanohjaajaa. Liikuntaohjelmat vaihtuvat vuoroittain ja ne ovat kuntopiirityyppisiä.

”Kun minä olin nuori palomies, niin silloin mentiin punttisalille tekemään maksimit – ei verryttelyä, ei jäähdyttelyä. Se oli sellaista aikaa”, Hakala sanoo.

Palomiesten vuorot kestävät 24 tuntia, jonka jälkeen heillä on useampi vapaa.

”Ensimmäinen päivä menee nukkumiseen, toinen toipumiseen”, Hakala tiivistää.

Pelastuslaitoksilla keskitytään Hakalan mukaan myös entistä enemmän henkisen hyvinvoinnin ylläpitoon. Sen tärkeys on ymmärretty kunnolla vasta viime vuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat