Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pisararata voi sittenkin toteutua – rahat ehkä valtion asuntorahastosta

Valtion asunto­rahastossa makaa satoja miljoonia euroja. Keskusta tutkisi, voisiko niillä maksaa liikenne­hankkeita.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Pisararata saattaa sittenkin toteutua.
Pisararata saattaa sittenkin toteutua. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Valtio veti rahat Pisararadalta

 Syksyllä hallitus avasi maankäyttöä, asumista ja liikennettä (mal) koskevan sopimuksen.

 Tämä merkitsi käytännössä sitä, ettei Alexander Stubbin (kok) hallituksen sopimaa Pisararataa käynnistettäisi Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana.

Keskustapuolueen kärkinimet ovat valmiita pohtimaan, voitaisiinko Helsingin seudun liikenneinvestointeja rahoittaa valtion asuntorahaston (Ara) kassavaroilla.

Rahastolla on kassassa satoja miljoonia euroja.

Jo nyt Ara antaa kunnille muutamia miljoonia euroja vuodessa asuinalueiden rakentamisen vauhdittamiseksi.

”Kyllä se olisi mahdollista, koska raha ei mene syömävelkaan, vaan investointeihin”, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Vanhanen on puolueen kokenein asuntopoliitikko.

Myös pääministeri Juha Sipilä sanoo HS:lle, että ehdotusta kannattaa selvittää.

Vanhasen mielestä Aran roolia voitaisiin harkita laajennettavaksi niin, että Ara rahoittaisi osan suurista infrahankkeista.

Valtion panostus on tärkeää, jotta valtio saisi sovittua kuntien kanssa tavoitteet asuntotuotannosta ja asemakaavojen laatimisesta. Tätä maankäytön, asumisen ja liikenteen Mal-sopimusta hierotaan parhaillaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Outi Mäkelä suhtautuu ajatukseen varauksellisemmin.

”Tämä on sinänsä hyvä havainto, että sitä rahaa jossain on. Tämä on kuitenkin periaatekysymys: ei rahastoa perustettu infran tai tiestön rakentamiseen vaan asuntojen”, Mäkelä sanoo.

Mikäli Aran roolia laajennetaan, Mäkelän mukaan pitäisi pohtia, miksi rahoja käytettäisiin liikennehankkeisiin. Tarvetta rahalle olisi esimerkiksi koulutuksessa.

”Jos asiaa lähdetään selvittämään, pitäisi keskustella, onko tämä hyväksyttävä tapa kiertää budjettikehyksiä.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho pitää Aran kassan hyödyntämistä mahdollisena.

”Tässä taloudellisessa tilanteessa voisi olla harkinnanarvoista, että Aran pääomia ryhdyttäisiin käyttämään teiden rakentamiseen ja junaratojen kunnostamiseen”, Terho sanoo.

Pisararadan tai raidejokerin rahoittamista Aran kautta Terho ei halua kommentoida, sillä eduskuntaryhmä ei ole tehnyt asiasta linjausta.

Asuntorahaston ylijohtaja Hannu Rossilahti pitää keskustelua aiheesta tärkeänä. Rahastossa on irtorahaa 500–600 miljoonaa euroa.

Kassaan kertyy ylijäämää, koska asuntorakennuttajat maksavat vanhoja korkeakorkoisia aravalainojaan takaisin ja vaihtavat ne matalakorkoisempiin.

”Jos asuntotuotantoa pyritään lisäämään, voisi olla perusteltua käyttää tätä kassavarantoa eikä ottaa budjettivaroja”, Rossilahti sanoo.

Rossilahti on kehitellyt uuden mallin, jolla houkutellaan suuria asuntosijoittajia, työeläkeyhtiöitä ja rakennuttajia tekemään nykyistä enemmän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Rossilahden mallissa korkotuetut asunnot voisi myydä kymmenen vuoden kuluttua, jos niistä saatu pääoma sijoitetaan uudelleen kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon.

Uusilla ehdoilla rakennetut asunnot voisi ottaa osaksi Helsingin seudun ja valtion Mal-sopimusta. Rossilahti uskoo, että malli lisää tuotantoa jopa tuhansilla asunnoilla.

Mal-sopimuksen synnyttäminen voi olla vaikeaa, koska hallitus ruksi pois 80 prosentin osuutensa Pisararadan investoinnista.

Parhaillaan ovat valmistumassa suunnitelmat raidejokerista, joka korvaa bussilinjan 550. Arvioiden mukaan raidejokerin varteen voisi rakentaa jopa 80 000 uutta asuntoa. Suunnitelmia on myös Espoon uudesta kaupunkiradasta.

Asuntoasioista hallituksessa vastaava maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) muistuttaa, että asuntorahasto lasketaan EU-säädösten mukaan valtion budjettiin, joka on alijäämäinen.

”Silti taseet pitäisi saada töihin, jotta kasvavien kaupunkien asuntoja päästäisiin rakentamaan. Mal-kuntien pitäisi kaavoittaa paljon lisää asuntotontteja”, Tiilikainen sanoo.

Korjaus 13.11.2015 klo 9.42: Valtion rahoitusosuudeksi Pisararadasta on sovittu 80 prosenttia, ei 30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat