Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soininvaaran haukuista vain laimeat reaktiot

Kaupunki
 
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Kaavoittaminen kuulostaa etäiseltä byrokratialta, mutta sillä päätetään siitä, minkälainen kotikadustasi tulee ja miten työmatkasi sujuu. Videografiikka selittää, mistä Helsingin uudessa yleiskaavassa on kyse.
Fakta

Bulevardeja, asuinalueita ja puistoa

 Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tiistaina ehdotuksestaan kaupungin yleiskaavaksi.

 Lautakunta ehdottaa, että kaupungin sisääntuloväylät kaavoitetaan kaupunkibulevardeiksi. Malmin lentokenttää se esittää asuinalueeksi.

 Keskuspuistoa esitys supistaisi kuusi hehtaaria vähemmän kuin kaupunkisuunnitteluviraston tekemä ehdotus.

 Herttoniemen teollisuusalue säilyy lautakunnan esityksen mukaan yrityksille suunnattuna toimitila-alueena.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) vaikutti keskiviikkona huvittuneelta helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Osmo Soininvaaran (vihr) edellispäivän puheista.

”Ei ole montakaan viikkoa siitä, kun olin tilaisuudessa keskustella Osmo Soininvaaran kanssa. Tuolloin olimme hänen kanssaan aika samoilla linjoilla”, Mäkelä sanoi.

Mistä oikein on kysymys?

Soininvaara kommentoi tiistaina Helsingin Sanomille kaupunkisuunnittelulautakunnassa vasta valmistunutta sopua Helsingin yleiskaavaehdotuksesta. Yksi tulevan yleiskaavan päälinjoista on se, että Helsingin kaupunkikuvaa tiivistetään täydennysrakentamisella.

Se on Soininvaaran mielestä hyvä asia verrattuna tähänastiseen ja 1960-luvulla alkaneeseen kehitykseen, jonka aikana Helsinkiäkin on kasvatettu lähiöinä hajalleen pitkin metsiä.

Sen sijaan Espoo ja Vantaa saivat kuullakseen kovia sanoja: ”Kaupunkihan on ollut suuri ympäristörikos, kun katsoo karttaa. Se on levittäytynyt kuin syöpä, lähinnä Espooseen ja Vantaalle”, Soininvaara muotoili ajatuksensa hajarakentamisesta.

Mäkelä tapasi Soininvaaran Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) järjestämässä tilaisuudessa, jossa julkaistiin Soininvaaran yhdessä Mikko Särelän kanssa kirjoittama pamfletti Kaupunkien voitto - Kuusi keinoa vapauttaa kaupunkien kasvu.

Syöpäkasvainkaupungin johtajaksi Jukka Mäkelä ei asetu:

”Käsittääkseni hän [Soininvaara] oli kyllä aika samoilla linjoilla kanssani, kun kerroin Espoon kehittämisestä raideliikenteen ja viiden kaupunkikeskuksen varaan”, Mäkelä ihmetteli keskiviikkona.

Entä miltä kuulostaa Helsingistä pohjoiseen Vantaalla, kun kaupunkia luonnehditaan lähinnä syövän etäpesäkkeeksi? Siellä vastaamaan pantiin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd), joka oli Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja vuosina 2008-2015.

Soininvaaran näkemystä Vantaasta syöpäkasvaimena hän ei jaa: ”Tämä on tällaista hipsterikahviloiden keskustelua, josta ei pidä hirveästi provosoitua”, Penttilä totesi keskiviikkona.

Osmo Soininvaaran kritiikin hajarakentamisesta Hannu Penttilä ymmärtää myös itsekritiikiksi: ”Hän on ollut mukana vaikuttamassa vääränlaiseen kehitykseen Helsingissä.”

Penttilän mukaan Vantaa on vastaanottavainen koko pääkaupungin kasvulle. Esimerkiksi Kehäradan syntyä hän pitää mallisuorituksena.

”Kehärata on suuri investointi, joka on luonut selkärangan vuosikymmeniksi eteenpäin”, Penttilä sanoi.

”Toivoisi, että Osmo näkisi myös Pohjois- ja Koillis-Helsingin tarpeet. Täältä Vantaalta käsin näkee ehkä paremmin koko pääkaupunkiseudun tarpeet kuin jos katselee asioita vain Helsingin Senaatintorilta.”

Markus Jokela / HS
Osmo Soininvaara (vas.) tutustui Helsingin keskuspuistoon kaupunkisuunnittelulautakunnan kanssa lokakuussa.
Osmo Soininvaara (vas.) tutustui Helsingin keskuspuistoon kaupunkisuunnittelulautakunnan kanssa lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat