Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyörätiealoite keräsi 12 000 allekirjoitusta

Kaupunki
 

Kuntalaisaloite pyöräkaistojen saamiseksi Helsingin Hämeentielle luovutettiin kaupungille eilen keskiviikkona.

Aloitteen on allekirjoittanut noin 12 000 ihmistä, joten kaupunginvaltuuston on pakko käsitellä se.

Aloitteen mukaan Hämeentie on muutettava joukkoliikennekaduksi ja sen varteen on rakennettava pyörätiet Sörnäisten ja Hakaniemen väliselle osuudelle.

Hämeentie on ruuhkainen kauttakulkuväylä, ja kaupunkisuunnitteluvirastolla on jo luonnos sen muuttamiseksi joukkoliikennekaduksi tai vähintään pyöräkaistojen rakentamiseksi sen varrelle. HS kertoi suunnitelmista syyskuussa.

Lopullinen versio suunnitelmasta julkaistaan tänään torstaina, ja kaupunkisuunnittelulautakunnan käsiteltävänä se on tiistaina 17. marraskuuta.

Kuntalaisaloitteen tekijät ennakoivat kaupungin suunnitelmat. Aloite päättyy vaatimukseen suunnitelman pikaisesta toteuttamisesta:

”Hämeentien muuttaminen joukkoliikennekaduksi ja pyörätiet on toteutettava näiden suunnitelmien pohjalta mahdollisimman pian.”

Syyskuussa liikennesuunnittelijat kertoivat, että ilman katutilan jakamista uusiksi pyöräkaistoja ei saada mahtumaan koko matkalle Kurvista Hakaniemeen. Lisäksi lähes kaikkien kulkijoiden matkanteko vaikeutuisi ja muuttuisi ahtaammaksi, jos pyöräkaistat sovitettaisiin nykyisten kaistojen sekaan.

Jos Hämeentien pyöräkaistat toteutuvat, tarkoittaa se mitä todennäköisimmin tien muuttamista joukkoliikennekaduksi ja yksityisautoilun kieltämistä tontille ajoa lukuun ottamatta. Kadunvarren taloihin pitäisi ajaa poikkikatujen kautta.

Suunnitelma nopeuttaisi bussien kulkua noin minuutilla ja ratikoiden kolmella minuutilla. Joukkoliikenteen nopeutuminen toisi huomattavat hyödyt matkustajille ja säästöä kaupungille. Autoliikenteen odotettu ruuhkautuminen olisi vähäistä. Käytännössä läpiajokielto siirtäisi noin 7 500 autoa Sörnäisten rantatielle.

Aloitetta Hämeentien pyöräkaistoista kannattavat noin 12 000 kansalaisen lisäksi muun muassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Hakaniemen hallin kauppiaat, ravintola Juttutupa ja kuuden puolueen nuorisojärjestöt Helsingissä (Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, Rkp ja keskusta).

Paperille tehdyt allekirjoitukset vastaanotti keskiviikkona kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr). Allekirjoitukset luovutti Helsingin Polkupyöräilijät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat