Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viiden miljoonan vahingot ja 150 pimeää työntekijää – kolme vangittu rakennusalan vyyhdessä

Kaupunki
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Rakennustoimintaan liittyvää rikosepäilyä tutkiessaan keskusrikospoliisi on tehnyt yhteistyötä Uudenmaan verotarkastajien kanssa.
Rakennustoimintaan liittyvää rikosepäilyä tutkiessaan keskusrikospoliisi on tehnyt yhteistyötä Uudenmaan verotarkastajien kanssa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Liiketoimintakiellossa olleen kaksikon epäillään pyörittäneen yli 150 pimeän rakennusalan työntekijän rinkiä pääkaupunkiseudulla sekä Itä- ja Länsi-Uudellamaalla.

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa rikoskokonaisuutta, johon liittyen kolme ihmistä on parhaillaan vangittuna.

Epäilty rakennusalan harmaan talouden kuvio paljastui verohallinnon ja poliisin omien selvitysten avulla. Toiminnan epäillään alkaneen vuoden 2013 syksyllä.

Rakennustoimintaa on ilmeisesti johtanut kahden eri yrityksen nimissä kaksi keski-ikäistä suomalaismiestä, joista molemmat on määrätty liiketoimintakieltoon. Heidän lisäkseen vangittuna on kolmas keski-ikäinen mies, joka on Viron kansalainen.

”Kiinniotot, kotietsinnät ja takavarikot tehtiin viime viikolla”, rikostarkastaja Janne Järvinen keskusrikospoliisista kertoo.

Palkkoja on saatettu maksaa pimeänä yli seitsemän miljoonaa euroa. Toiminta näyttää Järvisen mukaan olleen laajaa: rakennustyökohteista on tullut yli 10 miljoonan euron tulot.

Työntekijöitä on ollut enimmillään yli 150 samanaikaisesti. Heistä suuren osan epäillään olleen ulkomaalaisia. Pimeät työntekijät ovat työskennelleet rakennus- ja kunnossapitokohteissa, joista osa on ollut julkisia. Poliisi epäilee, että myös alihankintaketjutusta on käytetty.

”Isoja työmaita on ollut esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa”, rikostarkastaja Järvinen sanoo.

Valtaosa pimeiksi epäillyistä urakoista on tehty yksityisille yhtiöille. Tutkinnan perusteella alihankintaketjun päässä näyttää Järvisen mukaan olevan kuitenkin myös useampia kuntien työmaakohteita, esimerkiksi espoolainen päiväkoti ja koulu.

”Se, että työntekijällä on veronumero rinnassa, ei takaa, että verot maksetaan. Systeemi ei ole aukoton tai estä väärinkäytöksiä”, Järvinen toteaa.

Vahinkojen määrä, joka epäillyillä rikoksilla on aiheutunut, voi nousta yhteensä noin 4,6 miljoonaan euroon. Ennakonpidätyksiä, sosiaaliturvamaksuja ja lakisääteisiä työeläkevakuutusmaksuja on maksamatta. Lisäksi yhtiöiden tileiltä on nostettu käteistä noin kahden miljoonan euron edestä.

Keskusrikospoliisi epäilee myös, että työmailta on hävitetty rakennusjätettä laittomasti: sitä kaikkea ei ilmeisesti ole kuljetettu jätteenkäsittelylaitoksille.

Poliisi tutkii talousrikoskokonaisuutta rikosnimikkeillä törkeä veropetos, törkeä työeläkevakuutusmaksupetos, törkeä kirjanpitorikos, törkeä ympäristön turmeleminen, rekisterimerkintärikos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

Syytteiden nostamisen takaraja on vuoden 2016 huhtikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat