Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämeentien katkaisu arveluttaa kaupoissa: ”Kuin katkaisisi Helsingin keskustalta toisen jalan!”

Perusteellinen remontti mylläisi Helsingin Hämeentietä vuosina 2017–2019.

Kaupunki
 
Laura Oja
Kaupunkisuunnittelulautakunnan odotetaan ensi viikolla hyväksyvän osaltaan Hämeentien autoliikenteen rajoittamisen ja yksisuuntaisten pyöräteiden rakentamisen.
Kaupunkisuunnittelulautakunnan odotetaan ensi viikolla hyväksyvän osaltaan Hämeentien autoliikenteen rajoittamisen ja yksisuuntaisten pyöräteiden rakentamisen. Kuva: Laura Oja

Yksityisautoilun rajoittaminen Helsingin Hämeentiellä herättää kadun kivijalkakauppojen yrittäjissä ristiriitaisia tunteita.

Osa toivoo autojen vähentämisen lisäävän kadun viihtyisyyttä ja siten asiakasvirtaa liikkeisiin, toisten mielestä ohiajavat autot lisäävät liikkeiden näkyvyyttä.

Monien mielestä näyteikkunoita on kuitenkin todennäköisempää katsella bussin ikkunasta kuin auton ratista.

Kaupunkisuunnitteluvirasto kartoitti kivijalkayrittäjien mielipiteitä Hämeentietä koskevien katusuunnitelmiensa tueksi. Yksityisautoilua on tarkoitus rajoittaa Hakaniemen torin ja Helsinginkadun välisellä alueella.

Osaa tutkijoiden haastattelemista yrittäjistä pelottaa lähikatujen ruuhkautuminen.

”Hämeentien autoliikenteen estäminen olisi kuin katkaisisi Helsingin keskustalta toisen jalan!” arvioi ruuhkautumista pelkäävä lounasravintolayrittäjä.

Nykyisellään Hämeentie ei yrittäjienkään mielestä ole erityisen viihtyisä, ja vuosien mittaan se on myös hiljentynyt. Kivijalkayrittäjiä haastatteli etnografinen tutkimustoimisto Kenno.

Hämeentien uudistusten tarkoituksena on parantaa kadun turvallisuutta pyöräilijöille. Pyöräkaistojen puutteessa polkupyörät kulkevat nyt joko autojen seassa ajoradalla tai jalkakäytävällä.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan odotetaan ensi viikolla hyväksyvän Hämeentien autoliikenteen rajoittamisen ja yksisuuntaisten pyöräteiden rakentamisen. Lopullisesti siitä päättää valtuusto.

Perusteellinen katuremontti mylläisi Hämeentietä vuosina 2017–2019.

Autoliikennettä rajoitetaan neljässä kohdassa. Hakaniemen hallin kohdalla Hämeentietä pohjoiseen päin saavat ajaa vain bussit ja taksit. Samanlainen rajoitus on tulossa Haapaniemenkadun ja Kaikukadun välille eli Tannerin kentän kohdalle.

Kaupunkiin päin tultaessa henkilöautojen matka tyssäisi Helsinginkadun risteykseen, ja toinen pysäytys tulisi Viidennen linjan kohdalle. Kolmannelta linjalta ja Näkinkujalta ei enää pääsisi moottoriajoneuvolla Hämeentielle.

Jalkakäytäviä joudutaan paikka paikoin kaventamaan, ja risteyksiä nykyisin ohjaavista liikennevaloista poistettaisiin neljät: Kolmannen ja Neljännen linjan, Kaikukadun sekä Lintulahdenkadun valot.

Jalankulkijoille ja julkisen liikenteen käyttäjille muutokset tuntuisivat muun muassa siten, että Käenkujan raitiovaunupysäkki kaupunkiin päin poistuisi. Sörnäisten metroasemalta poistettaisiin kaksi metron sisäänkäyntiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat