Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähikatujen ruuhkat pelottavat

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Suunnitelmien mukaan Hämeentiellä autoilua rajoitetaan ja tielle rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet. Nykyisin pyöräilijät polkevat autojen seassa.
Suunnitelmien mukaan Hämeentiellä autoilua rajoitetaan ja tielle rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet. Nykyisin pyöräilijät polkevat autojen seassa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Parin vuoden mylläkkä

 Hämeentien suunnitelman tarkoituksena on sujuvoittaa polkupyörien ja julkisen liikenteen liikkumista.

 Saneeraus on suunniteltu tehtäväksi vuosina 2017–2019.

 Peruskorjaksessa uusitaan koko katu sähkö- ja kaasujärjestelmineen ja raitiotiekiskoineen.

Sörnäinen / Kallio

Osa Hämeentien kivijalkayrittäjistä toivoo autojen vähentämisen lisäävän kadun viihtyisyyttä ja siten asiakasvirtaa, toisten mielestä ohiajavat autot lisäävät liikkeiden näkyvyyttä: näyteikkunoitakin on helpompaa katsoa bussin ikkunasta kuin auton ratista.

Helsinki suunnittelee rajoittavansa yksityisautoliikennettä Hämeentiellä siten, että läpiajo Helsinginkadun ja Hakaniemen torin välillä olisi mahdotonta.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on kartoittanut suunnitelmien tueksi myös kivijalkayrittäjien mielipiteitä.

Osaa tutkijoiden haastattelemista yrittäjistä pelottaa lähikatujen ruuhkautuminen.

”Hämeentien autoliikenteen estäminen olisi kuin katkaisisi Helsingin keskustalta toisen jalan!” arvioi ruuhkautumista pelkäävä lounasravintolayrittäjä tutkijoille.

Nykyisellään Hämeentie ei yrittäjienkään mielestä ole erityisen viihtyisä, ja vuosien mittaan se on myös hiljentynyt.

Hämeentien uudistusten tarkoituksena on parantaa kadun turvallisuutta pyöräilijöille. Pyöräkaistojen puutteessa polkupyörät kulkevat nyt joko autojen seassa ajoradalla tai jalkakäytävällä. Tilannetta suunnitellaan muutettavaksi siten, että Hämeentielle rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet.

Autokaistoja jää sen sijaan vain yhdet suuntaansa, ja ne on tarkoitettu ensisijaisesti busseille ja takseille sekä tontti- ja huoltoliikenteelle.

Autoliikennettä rajoitetaan neljässä kohdassa. Hakaniemen hallin kohdalla Hämeentietä pohjoiseen päin saavat ajaa vain bussit ja taksit. Samanlainen rajoitus on tulossa Haapaniemenkadun ja Kaikukadun välille.

Kaupunkiin päin tultaessa henkilöautojen matka tyssäisi Helsinginkadun risteykseen, ja toinen pysäytys tulisi Viidennen linjan kohdalle.

Jalankulkijoille ja julkisen liikenteen käyttäjille muutokset tuntuisivat muun muassa siten, että Käenkujan raitiovaunupysäkki kaupunkiin päin poistuisi. Sörnäisten metroasemalta poistettaisiin kaksi metron sisäänkäyntiä.

Jalkakäytäviä joudutaan paikka paikoin kaventamaan, ja risteyksiä nykyisin ohjaavista liikennevaloista neljät poistettaisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat