Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisissa asuva arkkitehti lyttää Pasilan ja Kalasataman: Kauppakeskus imee elämän, kadut autioituvat iltaisin

Kaupunki
 
Elämää montun pohjalla - tältä näyttää Kalasataman kuoppa ilmasta
Elämää montun pohjalla - tältä näyttää Kalasataman kuoppa ilmasta
2020-luvulla Helsingin Kalasataman keskustassa on määrä olla kauppakeskus, kahdeksan tornitaloa ja terveysasema. Nyt paikalla on syvä kaivanto. HS:n minikopterista kuvattu video näyttää, mitä montun pohjalla tapahtuu. Kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Janne Järvinen, musiikki: Kevin MacLeod 'Water Lily'
Kuka?

Suomalaisen ura aukeni Ranskassa

 Pekka Littow valmistui arkkitehdiksi Oulun yliopistosta.

 Ura lähti Ranskassa lentoon vuonna 2001, kun hänen suunnittelemansa toimistotalo palkittiin.

 Työlistalla on ollut toimistoja, liike- ja työtiloja.

 Yksi viimeisimmistä töistä, Pieni muotitalo Anna Ruohonen, palkittiin Pariisin parhaana liiketalona viime vuonna. Se on kuusikerroksinen, pohjaltaan kolmionmuotoinen minitalo.

YIT
Havainnekuva Pasilasta pohjoisesta katsottuna.
Havainnekuva Pasilasta pohjoisesta katsottuna.

”Pasilahan on kuin miniatyyri Pariisin La Défensesta, valtavasta toimistokeskittymästä”, sanoo Pekka Littow.

”Ja vielä mahtavamman kokoinen keskus on tulossa!”

Pitkään Pariisissa työskennellyt arkkitehti astelee Pasilan aseman entisellä ratapihalla.

Koneet murskaavat kalliota, jotta rakentajat pääsisivät tekemään uutta miljardin euron hintaista Tripla- kauppakeskusta ja pilvenpiirtäjiä.

”Jo 1970-luvun lopulla Helsinki kopioi Pariisista idean siirtää painopistettä keskustasta pois”, Littow muistuttaa.

2000-luvun alusta lähtien Helsinki ja myös Espoo ovat suunnitelleet uusien tai uudistuvien kaupunginosien keskelle isoja keskuksia, jossa yhdistyvät liiketilat, liikenneterminaalit ja asuminen.

”Nyt taas valtaisaa rakennushanketta sovitetaan maailman metropoleihin verrattuna aika pieneen kaupunkiin”, miljoonakaupungissa asuva arkkitehti arvostelee.

Hänen mielestään suunnitelmat osoittavat täydellistä mittakaavan tajun puutetta. Uusi tornivillitys on taas kopioitu paljon suuremmista metropoleista, joissa ne ovat osoittautuneet huonoksi ratkaisuksi.

Mahtava kauppakeskus imee katuelämän pois laajalta alueelta. Littow ennustaa, että tulevaisuudessa Pasilassa kadut pysyvät autioina iltaisin, sillä kahviloita ja muita palveluita ei synny katutasolle.

Torneissa asuvat ihmiset ajavat hissillä kauppakeskukseen tai alas parkkihalliin ja ajavat autolla töihin. Kävelijät karttavat epäviihtyisiä kansikatuja, joiden varrella ei ole mitään tarjolla. Kun sosiaalinen kontrolli puuttuu, paikan ottaa haltuun epämääräinen väki.

Littow viittaa huonoihin esimerkkeihin tornitalojen keskittymistä, kuten illalla autioituvaan La Défenseen ja muihinkin Pariisin uudempiin kaupunginosiin.

Vaikka pilvenpiirtäjäkaupunginosaa on yritetty täydentää uudella arvorakennuksella, parannusta ei ole syntynyt.

”Samoin kävi Seine-joen varrella Eiffel-tornin vieressä olevalle Haute-Seine- kaupunginosalle. Se menetti statusarvonsa. Nyt kansirakentamiseen korjaamiseen joudutaan panemaan satoja miljoonia euroja.”

Haute-Seinen kaupunginosa muistuttaa Kalasatamaa. Jättimäinen työmaa saa arkkitehdin pudistelemaan päätään. Valtaisaan monttuun on sielläkin nousemassa korkeita torneja kauppakeskuksen päälle. Täälläkin pyörivät sadat miljoonat eurot.

”Se merkitsee sitä, että Kalasataman katujen varsille ei tule katuelämää – pikkuliikkeitä, kahviloita ja muita palveluja.”

Littowin mielestä isot kauppakeskukset estävät spontaanien liikeideoiden ja palveluiden tarjoamisen, koska iso kauppakeskuksen kiinteistöyhtiö pitää kaikkia ohjaksia käsissään.

Hankkeita ei voi enää perua, mutta tulevaisuudessa Helsingin pitäisi Littowin mielestä tiedostaa paremmin, että muualla ollaan siirtymässä uuteen vaiheeseen. Uusista kaupunginosista tehdään nykyistä enemmän eurooppalaista urbaania elämän näyttämöä. Sellaista hän toivoo myös Helsinkiin.

Uusien kaupunginosien parantamisen lisäksi Littow toivoo vapaampaa otetta kantakaupungin uudistamiseen. Hänen mielestään Helsingissä ylisuojellaan ja museoidaan kantakaupunkia.

”Kerrostuneisuutta tarvitaan. Helsinki antaa kuoleman suudelman kantakaupungille, jos mitään muutoksia ei sallita.”

Juhani Niiranen / HS
Arkkitehti Pekka Littowin mielestä isot palvelukeskukset eivät edistä elävän kaupungin kehittämistä. Hän kummeksuu tornitalovillitystä muun muassa Kalasatamassa.
Arkkitehti Pekka Littowin mielestä isot palvelukeskukset eivät edistä elävän kaupungin kehittämistä. Hän kummeksuu tornitalovillitystä muun muassa Kalasatamassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat