Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme vangittu harmaan talouden rikosvyyhdessä

Kaupunki
 

Liiketoimintakiellossa olleen kaksikon epäillään pyörittäneen yli 150 pimeän rakennusalan työntekijän rinkiä pääkaupunkiseudulla sekä Itä- ja Länsi-Uudellamaalla.

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa rikoskokonaisuutta, johon liittyen vangittuna on kolme ihmistä. Epäilty rakennusalan harmaan talouden kuvio paljastui verohallinnon ja poliisin omien selvitysten avulla. Toiminnan epäillään alkaneen vuoden 2013 syksyllä.

Rakennustoimintaa on ilmeisesti johtanut kahden eri yrityksen nimissä kaksi keski-ikäistä suomalaismiestä, joista molemmat on määrätty liiketoimintakieltoon. Vangittuna on myös kolmas keski-ikäinen mies, joka on Viron kansalainen.

”Kiinniotot, kotietsinnät ja takavarikot tehtiin viime viikolla”, kertoo rikostarkastaja Janne Järvinen keskusrikospoliisista.

Palkkoja on saatettu maksaa pimeänä yli seitsemän miljoonaa euroa. Toiminta näyttää Järvisen mukaan olleen laajaa: työkohteista on tullut yli kymmenen miljoonan euron tulot.

Työntekijöitä on ollut enimmillään yli 150 samanaikaisesti. Heistä suuren osan epäillään olleen ulkomaalaisia. Pimeät työntekijät ovat työskennelleet rakennus- ja kunnossapitokohteissa, joista osa on ollut julkisia. Poliisi epäilee, että myös alihankintaketjutusta on käytetty.

”Isoja työmaita on ollut esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa”, rikostarkastaja Järvinen sanoo.

Valtaosa pimeiksi epäillyistä urakoista on tehty yksityisille yhtiöille. Tutkinnan perusteella alihankintaketjun päässä näyttää Järvisen mukaan olevan kuitenkin myös useampia kuntien työmaakohteita, esimerkiksi espoolainen päiväkoti ja koulu.

”Se, että työntekijällä on veronumero rinnassa, ei takaa, että verot maksetaan. Systeemi ei ole aukoton, eikä se estä väärinkäytöksiä”, Järvinen toteaa.

Epäillyillä rikoksilla aiheutuneiden vahinkojen määrä voi nousta noin 4,6 miljoonaan euroon. Maksamatta on ennakonpidätyksiä, sosiaaliturvamaksuja ja lakisääteisiä työeläkevakuutusmaksuja.

Lisäksi yhtiöiden tileiltä on nostettu käteistä noin kahden miljoonan euron edestä. Keskusrikospoliisi epäilee myös, että työmailta on hävitetty rakennusjätettä laittomasti.

Poliisi tutkii talousrikoskokonaisuutta rikosnimikkeillä törkeä veropetos, törkeä työeläkevakuutusmaksupetos, törkeä kirjanpitorikos, törkeä ympäristön turmeleminen, rekisterimerkintärikos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat