Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uimaranta ja hotelleja – mainostoimiston villi suunnitelma Töölönlahden mullistuksesta heräsi henkiin

Lari Malmberg HS
Fakta

Töölönlahdesta useita suunnitelmia

 Vuonna 1918 Eliel Saarinen ja Bertel Jung ehdottivat Töölönlahden täyttämistä.

 Alvar Aallon vuoden 1961 suunnitelmissa rautatien varrella kulki Töölönlahden kohdalla moottoriväylä.

 Vuonna 2002 hyväksytyn Töölönlahden asemakaavan seurauksena alueelle on rakennettu Musiikkitalo ja radanvarrenkorttelit. Keskustakirjasto on rakenteilla.

Hinta: kolmen ja puolen hehtaarin tontti Töölönlahden rannasta. Se olisi mainostoimisto N2:n haluama palkkio vastineeksi Töölönlahden radikaalista kauneusleikkauksesta.

”Jos mitään ei tehdä, Töölönlahdesta tulee kohta suo”, Linnunlaulun Sinisen kahvilan pihalla seisova N2:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio sanoo.

Käytännössä Töölönlahden kauneusleikkaus tarkoittaisi, että N2 puhdistaisi lahden veden uimakelpoiseksi, rakentaisi pohjoispäähän hiekkarannan ja sorvaisi junaradan alle tunnelin Baanalle, pyöräilijöiden pikatielle. Tunneli yhdistäisi Töölönlahden Hakaniemeen.

Kunnostustöihin kuluvat rahat mainostoimisto pyrkii kuittaamaan palkkiotontille havittelevilta rakennuttajilta. Jos Helsingin kaupunki innostuisi N2:n ehdotuksesta, Töölönlahden kaakkoiskulmassa voisi kohta olla kaksi hotellia, kahviloita, ravintoloita ja puukerrostaloja. Asukkaita uudelle alueelle voisi tulla yli 200, työpaikkoja noin 500.

”Töölönlahti voisi olla ihan mieletön mesta”, Nurmio sanoo.

Tältä tulevaisuuden Töölönlahti näyttää mainostoimiston haavekuvissa
Tältä tulevaisuuden Töölönlahti näyttää mainostoimiston haavekuvissa
Mainostoimisto N2 haluaisi mullistaa Töölönlahden ranta-alueet. Toimiston on teettänyt suunnitelmat siitä, miltä Töölönlahti näyttäisi, jos sille teetettäisiin perusteellinen kauneusleikkaus.N2 olisi valmis rakentamaan olisi valmis puhdistamaan Töölönlahden veden ja rakentamaan pohjoispäähän hiekkarannan, jos kaupunki luovuttaisi sille suuren tontin lahden kaakkoiskulmasta. Sinne mainostoimisto haluaa hotelleja, ravintoloita ja asuntoja. Kuvien lähteet: Lähteet: N2 Helsinki Oy, COBE Architects ja Lundén Architecture Toimittaja: Lari Malmberg

N2 ei ole Töölönlahden asialla ensimmäistä kertaa. Mainostoimisto esitti jo puolitoista vuotta sitten vaihtokauppaa, jossa se olisi saanut ruoppauksesta vastineeksi tontin lahden pohjoispäästä. Helsinki ei ideasta innostunut.

”Tämä uusi suunnitelma on kuitenkin paljon hiotumpi”, Nurmio sanoo.

Uusi suunnitelma on N2:n tilaama, mutta sen ovat laatineet yhteistyössä Tanskalainen arkkitehtitoimisto Cobe ja suomalainen Lundén Architecture -toimisto.

”Töölönlahti on mahtava paikka, mutta Helsinki ei ole ottanut siitä irti sen kaikkea potentiaalia. Tämä voisi olla Helsingin sydän, vähän niin kuin New Yorkin keskuspuisto”, Coben luova johtaja Dan Stubbergaard sanoo.

Suunnittelijoiden teettämissä havainnekuvissa nykyään rannoissa rehottavat kaislapuskat ovat kadonneet ja laitureilla hengailee onnellisen näköisiä ihmisiä ilta-auringosta. Kesähelteillä Töölönlahdessa uidaan ja talvella luistellaan. Ja vuoden ympäri uusista rakennuksista öisin hohtava valo tekee alueesta turvallisen tuntuisen.

Jussi Nurmion mukaan havainnekuvat voivat olla todellisuutta jo viiden vuoden päästä. Mutta käytännössä matkalla taitaa kuitenkin olla vielä aika monta mutkaa.

”Jaa-a, jaa-a. Mitä tähän nyt sanoisi?”, Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho hakee sanojaan.

”Yleisellä tasolla sanon, että on hienoa, että eri tahoilta tulee ehdotuksia kaupungin kehittämiseksi. Mutta on eri asia, haluavatko kaupunkilaiset, että näille alueille rakennetaan?”

Aho suhtautuu epäillen myös N2:n ehdotukseen vaihtaa Töölönlahden puhdistamistyöt tonttimaahan.

”En näe tällaisessa koplauksessa kuin ongelmia.”

Helsingin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki suhtautuu varauksella erityisesti rakentamissuunnitelmiin.

”Koko suunnitelmassa on paljon hyvää, mutta minulla on itselläni erilainen käsitys siitä, että Töölönlahti olisi nykyisellään jotenkin kauhea. Pidän siitä todella paljon”, Sinnemäki sanoo.

Kaupungin suurista puolueista N2:n idealle tuntuu löytyvän enemmän kannatusta. Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Risto Rautava ja Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki ovat innostuneita selvittämään suunnitelman mahdollisuuksia. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo, ettei halua ottaa vahvaa kantaa kumpaankaan suuntaan, mutta ei pidä ideaa mahdottomanakaan.

Käytännössä N2 suunnittelee puhdistavansa Töölönlahden seuraavanlaisesti: Lahden saastuneisuus johtuu pohjaan vuosisatojen aikana kertyneistä pilaantuneista sedimenteistä, joten mainostoimisto haluaisi ruopata pilaantuneet sedimentit irti ja kuopata ne lahden pohjoispäähän. Siellä ne vakautettaisiin vaarattomiksi.

Loput pilaantumattomat sedimentit N2 imuruopaisi Hakaniemessä sijaitseviin proomuihin ja kuljettaisi kaupungin määräämille ruoppausmassojen läjitysalueille. Jatkossa Töölönlahden vesi pidettäisiin puhtaana lisäämällä Humallahdelta Töölönlahdelle tulevan puhtaan meriveden määrää.

”Arviomme mukaan ruoppaukseen ja kaupunkitilojen rakentamiseen menisi noin 70 miljoonaa euroa”, Nurmio sanoo.

Helsingin kaupunki aloitti maanantaina tutkimaan Töölönlahden pohjaa perusteellisesti. Hanke ei kuitenkaan liity N2:n suunnitelmiin. Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikusen mukaan kaupunki haluaa saada tietoa lahden tilasta, mutta sillä ei ole suunnitelmia lahden ruoppaamiseksi.

”Vaatisi todella pitkän ajan ennen kuin Töölönlahti oikeasti alkaisi muuttua suoksi. Puhutaan vähintään sadasta vuodesta”, Nikunen sanoo.

Kaupungin tutkimukset Töölönlahden pohjan tilasta valmistuvat näillä näkymin vuoden vaihteen jälkeen. Lahden pohjassa arvioidaan olevan syvimmillään yli 20 metriä mutaa ja liejua.

”Pilaantunutta sedimenttiä voi arvioida olevan joitain metrejä. Kallista puuhaa sen ruoppaaminen olisi”, Nikunen sanoo.

 

Jukka Grondahl / HS
Suunnitelman isät: Arkkitehdit Eero Lundén, Ted Schauman, Dan Stubbergaard ja N2:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio.
Suunnitelman isät: Arkkitehdit Eero Lundén, Ted Schauman, Dan Stubbergaard ja N2:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat