Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun yötä ei erota päivästä, eivätkä jalat kanna – yksinäiset vanhukset odottavat auttajia Helsingin yössä

Päivi Paulavaara HS
Fakta

Vanhusten määrä kasvaa

 Vanhusten määrä kasvaa tulevien vuosikymmenten aikana selvästi. Vuoteen 2030 mennessä yli 85-vuotiaiden määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan 226 000:een.

 Vuonna 2040 arvioidaan olevan 200 000 keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta sairastavaa suomalaista.

 Laitoshoitoa puretaan vuoteen 2017 mennessä 300 miljoonan euron arvosta. Säästö kohdistuu etenkin muistisairaisiin vanhuksiin.

”Pirkko... Piirkkoo... vastaa! Pirkko, ei saa lähteä yksin ulos.”

Linjan toisesta päästä ei kuulu mitään. Yhdeksänkymppisen Pirkon kotiovi on hälyttänyt, että rouva yrittää poistua kotoaan. Kello on 21.20, eikä muistamattomalla rouvalla olisi asiaa lähteä sateiseen iltaan.

Pirkon asunnon oven avaaminen on aiheuttanut hälytyksen Helsingin kaupungin palvelukeskuksen eli entisen Palmian turvapuhelimeen. Nyt palveluneuvoja Juha yrittää saada tietoa, onko kaikki hyvin. Lopulta puhelin tuuttaa varattua.

Turvapuhelimen palvelupäällikkö Markitta hakee kansiosta muovitaskussa olevan kuvan Pirkosta. Kuvassa sairaalapyjamaan pukeutunut harmaahiuksinen nainen katsoo kameraan hämmentyneenä suurien silmälasiensa takaa.

Kuvaa saatetaan tarvita, jos rouvaa lähdetään etsimään pimenevästä Helsingistä.

Mieleen piirtyy kuva yöasussa läpi kaupungin kulkevasta vanhasta naisesta. Se kuva on mainoskampanjasta.

Mutta harhailemaan lähteneitä muistisairaita vanhuksia on todellisuudessakin löytynyt kylmettyneinä ja kuolleina ulkoa, kaukana kotoaan.

Siitähän tässä on kyse. Tässä huolessa, näissä hälytyksissä.

Pirkko on yksi niistä 3 000 helsinkiläisvanhuksesta, jolla on käytössään palvelukeskuksen turvapuhelin. Kädessä on turvaranneke, ovessa hälytin, kodissa kaiutinyksikkö, jotta yhteydensaanti onnistuu, vaikka liikkuminen puhelimen luokse olisi mahdotonta. Ja usein on.

Juha käynnistää auton palvelukeskuksen toimiston parkkihallissa Käpylässä. Markitta varmistaa, että mukana ovat oikeat avaimet sekä kaikki puhelimet, ja alkaa täyttää käyntiraporttia.

”Monesti käyntihistoriasta tietää, minkälainen käynti on todennäköisesti tiedossa. Hän ei ole poistunut asunnostaan yöllä, mutta ei voi tietää”, Juha sanoo.

Takakontti on täytetty hoitajien välineillä: on kumihanskoja, verenpaine- ja verensokerimittaria sekä haavansidontavälineitä.

Joskus tietää jo etukäteen, ettei mitään näistä enää tarvita. Että vanhuksella ei ole enää verenpainetta, mitä mitata.

”Jos omaiset ilmoittavat, että eivät ole saaneet pitkään aikaan yhteyttä, sen arvaa jo. Että asunnosta löytyy todennäköisesti vainaja”, Juha sanoo.

Auto pysähtyy. Juha ja Markitta vetävät kumihanskat käteensä. Rappu on pimeä ja Pirkon ovi on kiinni. Pari koputusta, avain lukkoon ja ovi auki.

”Palmiasta iltaa... Siinähän sinä olet!” Markitta huudahtaa.

HS seurasi turvapuhelinpartiota, mutta ei mennyt asiakkaiden koteihin. Paluumatkalla Markitta kertoo Pirkon seisseen säkkipimeässä eteisessä, heti oven takana ja tuijottaneen. Oven ensimmäisestä hälytyksestä oli kulunut jo lähes tunti.

Moni vanhus kurkkii rappukäytävään öisin: kulkeeko siellä joku? Tästä lähtee turvapuhelimeen hälytys.

”Toiset kertovat, että oveen on koputettu. On se kumma, heidän luonaan ei päivisin käy ketään, mutta öisin ovelle koputellaan kovasti”, Markitta sanoo.

”Turvahälytys”, Markitta vastaa puhelimeen ennen kello 23:a. Arto kertoo makaavansa makuuhuoneensa lattialla. Hän on pudonnut lattialle siirtyessään pyörätuolista vuoteeseen.

”Yritä ottaa mukava asento, me tulemme”, Markitta sanoo.

Miehen luona on käyty harva se yö nostamassa hänet vuoteeseen tai pyörätuoliin.

Avunhuudot keittiön lattialta saivat hankkimaan turvapuhelimen
Avunhuudot keittiön lattialta saivat hankkimaan turvapuhelimen
Turvapuhelinpartio kävi nostamassa helsinkiläisen Raimo Hokkasen kotinsa lattialta yksin lokakuussa kymmenen kertaa. Turvapuhelin tuo tunteen, ettei lattialla tarvitse maata lopun ikäänsä. Toimittaja: Päivi Paulavaara HS. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.

Lokakuussa Helsingin turvapuhelinpäivystys teki 650 käyntiä asiakkaidensa kotiin. 350 kertaa turvapuhelinpartio kävi nostamassa vanhuksen kotinsa lattialta.

Pikkuhuopalahtelainen Raimo Hokkanen, 70, tietää, millaista siinä on maata, tutulla lattialla pääsemättä ylös. Viime kuussa hänet käytiin nostamassa kotinsa lattialta kymmenen kertaa.

”Painan nappia vasta, kun olen itse yrittänyt ylös. Puoli tuntia, joskus kolme varttia.”

Miehellä todettiin Parkinsonin tauti 25 vuotta sitten. Hänellä on avustaja seitsemän tuntia päivässä ja kotihoito käy iltaisin.

Akseli Valmunen
Turvapuhelinpartio kävi lokakuussa useasti auttamassa Raimo Hokkasen ylös kotinsa lattialta.
Turvapuhelinpartio kävi lokakuussa useasti auttamassa Raimo Hokkasen ylös kotinsa lattialta.

Turvapuhelin tuli elämään, kun Hokkanen kaatui keittiönsä lattialle, eikä päässyt ylös. Yksin asuva mies huusi apua voimiensa takaa. Lopulta kadulla ollut naapuri kuuli ja soitti apua.

Ilman turvapuhelinta moni vanhus ehkä makaisi kotinsa lattialla seuraavaan päivään, kotihoidon tuloon saakka. Ja jos kotihoito ei käy, kuka tietää, kuinka pitkään.

Monesti nostaminen riittää, toisinaan paikalle soitetaan ambulanssi. Viime kuussa ambulanssi hälytettiin 33 kertaa.

Ja sitten on haavoja.

”Vanhuksen iho on niin hauras, menee pienestä rikki. Se on kuin paperia”, turvapuhelimen Sari kertoo.

Alzheimer, dementia, verenpainetauti, diabetes, keuhkoahtauma, Als... Sairaudet on merkitty asiakkaiden tietoihin, ja harvalla merkintöjä on vain yksi.

”Nämä ovat ihmisiä, joita ei katukuvassa näy. Koska moni on liian huonokuntoinen poistumaan kotoaan”, Markitta sanoo.

Jalat eivät kanna, kädet haparoivat. Tai pää ei anna kädelle käskyä painaa turvaranneketta, vaikka hätä olisikin. Muistisairas diabeetikko ehkä muistaa pistää insuliinin, mutta ei syödä. Jos verensokeri laskee liian alas, vaarana ovat kooma ja kuolema.

Puoliltaöin soittaa diabetesta sairastava Raija. Olo on huono, eikä hän pääse liikkumaan. Auto suuntaa itään. Reitti Tuusulanväylää ja Kehä I:tä pitkin on tuttu, sillä valtaosa asiakkaista asuu itäisissä kaupunginosissa.

”Ei me juuri kantakaupungissa käydä. Siellä asuvat saavat turvansa ja palvelunsa muualta”, Markitta kertoo.

Vanhukset päätyvät turvapuhelimen asiakkaiksi, kun kaupungin kotihoito katsoo, että turvaa tarvitaan ympäri vuorokauden.

Raijankin papereihin on merkitty, että kotihoito käy päivittäin, mutta rouva ei muista kenenkään käyneen, ainakaan tänään. Nyt hän istuu sohvalla pääsemättä ylös. Markitta mittaa verenpaineen ja verensokerin: ei mitään poikkeavaa. Polvikipu tekee rouvan tuskaiseksi ja liikkumisen mahdottomaksi.

”En mä voi jäädä tänne, en näin... On se vaikea jäädä tänne yksin”, Raija oli toistellut. Yrittäessään nousta ylös hän oli parahtanut kivusta.

Markitta soittaa hätäkeskukseen. Ambulanssi lähtee tulemaan Malmilta.

Monesti päivystykseen viedyt vanhukset kotiutetaan pian. Kotihoidon työntekijät puhuvat asiakkaiden pompottelusta: heistä asiakkaat tarvitsevat sairaalahoitoa, sairaalan mielestä vanhus pärjää kotona. Ambulanssit kulkevat tiuhaan: koti, päivystys, koti päivystys, koti.

Tänä yönä turvapuhelinpäivystys kävi kaksi kertaa erään kaatuneen vanhuksen kotona ja soitti ambulanssin. Kaksi kertaa, yhden yön aikana.

”Kuin sairaalassa haluttaisiin päästä nopeasti eroon heistä”, Juha sanoo odottaessaan ambulanssia Raijan alaovella.

Yhden jälkeen ambulanssi saapuu Raijan luokse, ja turvapuhelimen väki lähtee kohti Käpylää. Veivätkö ambulanssimiehet Raijan päivystykseen, sitä Juha ja Markitta eivät saa tietää.

Vanhuskeskusteluissa toistuu mantra, että jokaisella on oikeus asua kotona elämänsä loppuun asti. Turvapuhelimen väki näkee öin ja päivin, mitä se tarkoittaa käytännössä. He alleviivaisivat oikeutta velvollisuuden sijaan.

”Satavuotiaan lotan pitäisi saada istua hoivakodin nojatuolissa, katsella elämää ja olla passattavana”, Markitta sanoo.

Jos raha on nyt tiukilla, miten selvitään vaikka 2030, kun yli 85-vuotiaita on arvioiden mukaan kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna?

”On parempi olla ajattelematta sitä”, Sari sanoo.

Kahdelta hälyttää Keijon turvaranneke, mutta hädästä ei saa selvää. Auto kiitää jälleen Tuusulanväylälle ja Kehä I:lle, lähiöön.

Akseli Valmunen
Kello 21.25 Juha ja Markitta ovat matkalla Pirkon luokse. Muistamattoman rouvan ovihälytin on hälyttänyt monta kertaa, mutta Pirkkoon ei ole saatu yhtettä.
Kello 21.25 Juha ja Markitta ovat matkalla Pirkon luokse. Muistamattoman rouvan ovihälytin on hälyttänyt monta kertaa, mutta Pirkkoon ei ole saatu yhtettä.

Keijo on yksi vakiasiakkaista. Miehellä on Alzheimer, Parkinsonin tauti ja skitsofrenia.

Joka viidennellä säännöllistä kotihoitoa saavalla on todettu muistisairaus. Ja muistisairaidenkin joukko kasvaa väestön ikääntyessä. Hallitus on kuitenkin ottanut tavoitteeksi, että laitoshoitoa puretaan vuoteen 2020 mennessä 300 miljoonan eurolla. Säästö koskettaa etenkin muistisairaita vanhuksia.

Kello on puoli kolme yöllä, mutta ei Keijo sitä tiedä.

”Keijo, on yö. Mene jatkamaan unia”, Sari ja Markitta toistavat niin kauan, että mies uskoo. Ei Keijo varmaankaan Saria tai Markittaa tunnista. Mutta etunimen toistaminen ja jämptit otteet tuovat järjestystä sisäiseen sekavuuteen. Kun ovi painuu kiinni, Keijo on takaisin omassa vuoteessaan.

hiipii jo aamun puolelle. Aamuöisin ovihälyttimet pirisevät, kun vanhukset ovat lähdössä töihin. Niin, monihan ei ole töissä käynyt sitten markka-Suomen ja Ahtisaaren.

”Herätessään moni myös pelästyy, missä on ja yrittää lähteä kotiinsa, johonkin vuosikymmenten takaiseen osoitteeseen”, Markitta kertoo.

Kolmelta aikaan hälyttää Aili.

”Turvana ollaan, mutta mikä Aililla on hätänä?” Sari kysyy.

Hädästä on vaikea saada selkoa. Pikkuhiljaa Aili alkaa kysellä kuulumisia Sarilta, joka taivuttelee Ailia takaisin nukkumaan.

Ympärille levittäytyvän kaupungin yö on musta ja märkä. Pimeät ikkunat kertovat, että muut nukkuvat. Mutta Aili valvoo, ja aamuun on vielä matkaa.

Yksinäisten, huonokuntoisten ja sairaiden vanhusten seuraaminen on vakuuttanut Markitan siitä, että paikka hoitokodista on nykypäivän lottovoitto. Ja se osui kohdalle, kun oma muistisairas isä pääsi vihdoin hoitokotiin.

”Isän pelasti se, että hän ei enää kyennyt painamaan turvarannekkeen nappia”, Markitta sanoo ja hiljenee sitten.

Neljältä Aili soittaa uudelleen. Sarin mukaan Ailin mieltä vaivasi tärkeä kysymys, jonka takia hän painoi hälytintä.

”Sitten kun aamu koittaa, joku pitää minusta oikein hyvää huolta. Eikö niin?”

Vanhusten nimet on muutettu. Työn luonteen vuoksi työntekijät esiintyvät jutussa vain etunimillään.

Akseli Valmunen
Palvelupäällikkö Markitta kertoo, että hoitokotipaikka on nykyajan lottovoitto.
Palvelupäällikkö Markitta kertoo, että hoitokotipaikka on nykyajan lottovoitto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat