Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikan­hakijoiden opetuksessa rahapula – Helsinki tarvitsee 3,5 miljoonaa ammatilliseen koulutukseen

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Helsinki arvioi tarvitsevansa lisää rahaa esimerkiksi kieliopetukseen. Kuvassa on meneillään kielitunti Amiedussa.
Helsinki arvioi tarvitsevansa lisää rahaa esimerkiksi kieliopetukseen. Kuvassa on meneillään kielitunti Amiedussa. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Oppisopimuksella alku ammattiin

 Helsingin vastaanottokeskuksen mukaan turvapaikanhakijat tarvitsevat etenkin kieli- ja kulttuuriopintoja.

 Joillakin turvapaikanhakijoilla on oppisopimuksen tavoin hankittuja ammatteja, kuten parturin tai myyjän ammatti.

 Suomeen on myös saapunut joitakin korkeammin koulutettuja henkilöitä, kuten it-asiantuntijoita, insinöörejä ja lääkäreitä.

Helsingin kouluihin tarvitaan lisää rahaa arviolta 3,5 miljoonaa, jotta turvapaikanhakijat pääsevät sujuvasti etenemään opinnoissaan ammattiin asti.

Näin arvioi opetusvirasto. Arvio on alustava, koska tulijoiden lopullista määrää ei tiedä vielä kukaan.

Erityinen pullonkaula on ammattikoulutus ja siihen valmistavat opinnot, koska näitä paikkoja ei ole kaupungissa yhtään tyhjänä odottamassa.

Opetuslautakunta käsittelee alkuviikosta vastaustaan Yrjö Hakasen (skp) ryhmäaloitteeseen aktiivisuudesta pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamisessa.

Helsingin kouluissa pystytään melko hyvin ottamaan vastaan pienenä lapsena Suomeen tulevat. Suomenkielisissä peruskouluun valmistavissa ryhmissä on tilaa, ja ryhmiä voidaan perustaa tarvittaessa lisää. Valtio korvaa suurimman osan näistä kuluista kaupungille.

Sen sijaan ilman koulutusta olevat 14–17-vuotiaat tarvitsisivat nykyistä enemmän tukea, että he voisivat edetä lukioon tai ammattikouluun.

”Koulutusjärjestelmämme on niin rakennettu, että täytyisi olla kielitaitoa ja peruskoulun päättötodistus päästäkseen eteenpäin”, kertoo opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen.

Nuorista aikuisista osa voi valmiiksi olla korkeasti koulutettuja, toiset taas lukutaidottomia. Aikuisille tulijoille on suunniteltu valmistavaa koulutusta ja kielikoulutusta, mutta tähän tarvitaan lisäresursseja. Erityisesti tarvitaan ohjausta, että ihminen löytää itselleen koulutuspaikan.

Ammatillisessa peruskoulutuksessa on vapaana tällä hetkellä nolla opiskelupaikkaa. Helsingissä opiskelee jo nyt sata opiskelijaa ylipaikoilla. Opetusvirasto vetoaakin ministeriöön, että niitä saataisiin lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat