Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainostoimiston suunnitelma Töölönlahdelle repii Helsinkiä

Kaupunki
 
Tältä tulevaisuuden Töölönlahti näyttää mainostoimiston haavekuvissa
Tältä tulevaisuuden Töölönlahti näyttää mainostoimiston haavekuvissa
Mainostoimisto N2 haluaisi mullistaa Töölönlahden ranta-alueet. Toimiston on teettänyt suunnitelmat siitä, miltä Töölönlahti näyttäisi, jos sille teetettäisiin perusteellinen kauneusleikkaus.N2 olisi valmis rakentamaan olisi valmis puhdistamaan Töölönlahden veden ja rakentamaan pohjoispäähän hiekkarannan, jos kaupunki luovuttaisi sille suuren tontin lahden kaakkoiskulmasta. Sinne mainostoimisto haluaa hotelleja, ravintoloita ja asuntoja. Kuvien lähteet: Lähteet: N2 Helsinki Oy, COBE Architects ja Lundén Architecture Toimittaja: Lari Malmberg
Fakta

Uusi suunnitelma mullistaisi rannat

 HS kertoi lauantaina mainostoimisto N2:n uudesta Töölönlahti-suunnitelmasta.

 N2 haluaisi mullistaa Töölönlahden ranta-alueet ja puhdistaa sen veden uimakelpoiseksi. Korvaukseksi se toivoo lahdelta rantatonttia.

 Aloite tuli N2:lta itseltään. Helsingin kaupungilla ei ole aktiivisia suunnitelmia Töölönlahden ranta-alueiden muokkaamiseksi tai Töölönlahden veden puhdistamiseksi.

”Töölönlahden rauhaa ei pidä rikkoa”, Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen sanoo.

”Mainio suunnitelma!”, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Kolbe toteaa.

”Tämä on haasteellinen alue ympäristöriskien vuoksi”, Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva miettii.

HS kertoi lauantaina mainostoimisto N2:n uudesta Töölönlahti-suunnitelmasta. Mainostoimisto ehdottaa kaupungille vaihtokauppaa. Se hoitaisi Töölönlahden veden uimakelpoiseksi, kunnostaisi pohjoispäätyyn hiekkarannan ja rakentaisi rautatien alle Töölönlahden ja Hakaniemen yhdistävän pyörätunnelin.

Vastineeksi N2 haluaa Töölönlahden kaakkoiskulmasta tontin, jolle rakennettaisiin muun muassa kaksi hotellia, ravintoloita ja puukerrostaloja.

Ehdotus jakaa kaupunkisuunnittelua seuraavien helsinkiläisten mielipiteitä pöyristyksestä ihastukseen.

”Tämä on Helsingin arvokkainta tonttimaata”, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo muistuttaa.

Töölönlahti on aina herättänyt intohimoja. Vuonna 1918 Eliel Saarinen halusi täyttää koko lahden ja levittää keskustan sen päälle. 1960-luvun autoja ihannoivalla aikakaudella Alvar Aalto ehdotti, että Töölönlahden viereen kiskaistaisiin moottoriväylä. Sitä pitkin olisi päässyt huristelemaan kätevästi aina rautatieasemalle asti.

Villeistä suunnitelmista huolimatta Töölönlahden lähiympäristö on säilynyt varsin luonnontilaisena. Aluetta pidetään historiallisesti niin arvokkaana, että valtaosa sen muuttamiseksi tehdyistä suunnitelmista on kaatunut ankaraan vastustukseen. Ei siis ihme, ettei N2:nkaan suunnitelma pääse helpolla.

Suunnitelman vastustajat ja puolustajat näyttävät jakautuvan leireihinsä sen perusteella, mitä Töölönlahti heille itselleen merkitsee.

Puolustajien mielestä Töölönlahti on mutainen lammikko, jonka äärellä viihtyvät nykyään vain hanhenulosteessa liukastelevat sauvakävelijät. Heille hotellien ja ravintoloiden tuleminen tarkoittaisi sitä, että joutomaasta tehtäisiin vihdoin osa urbaania kaupunkia.

N2:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio ja hänen palkkaamansa tanskalainen arkkitehtikuuluisuus Dan Stubbergaard kuuluvat luonnollisesti tähän joukkoon.

Torstaina Helsingissä vieraillut Stubbergaard oli hyvin kummissaan siitä, että Helsinki on jättänyt keskustassa sijaitsevan lahden ”valtavan potentiaalin hyödyntämättä”.

Stubbergaard sanoi haluavansa, että Töölönlahdesta tulee kaikkien helsinkiläisten iloksi kaupungin sydän – paikka johon helsinkiläiset tulevat viettämään aikaa, istuskelemaan rantalaitureille, ruokailemaan huippuravintoloihin, uimaan ja luistelemaan.

Suunnittelijoiden kanssa samoille linjoille asettuu esimerkiksi Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen. Pakarinen uskoo, että kauneusleikattu Töölönlahti voisi muodostua turisteja kuhisevaksi vetonaulaksi, joka kiillottaisi koko kaupungin imagoa ja öljyäisi talouden rattaita.

Uuden suunnitelman vastustajat taas näkevät Töölönlahden nykytilan täysin eriväristen lasien läpi. Heille lahden rönsyilevät ranta-alueet ja Linnunlaulun hiljaisuus ovat pakopaikka hektisen kaupungin sykkeestä: sympaattinen ja epätäydellinen pala luontoa keskellä kaupunkia. Tähän visioon eivät hotellit, Designmuseo ja Suomen suurin puurakennuskohde mahdu.

Töölönlahti taitaa olla yksi Helsingin historian kinastelluimmista rakennuskohteista. Ja kuten poliittisissa taisteluissa usein, myös uusimmassa Töölönlahti-kiistassa vastapuolet sortuvat jo alkumetreillä toistensa mustamaalaamiseen.

Kun uudistusten puolustajat kohtaavat vastustusta, he syyttävät kaupunkisuunnitteluvirastoa vallan kahmimisesta. Ja kun uudistusten vastustajat pelästyvät mahdollisia muutoksia, he leimaavat hankkeen puuhamiehet rahan himoisiksi keinottelijoiksi.

N2:n uudet Töölönlahti-suunnitelmat ovat harvinaisen hyvä muistutus siitä, että kaupunkisuunnittelussa on harvoin kyse oikeista ja vääristä valinnoista. Kaupunkisuunnittelu on arvovalintoja.

Ja keskellä virtaa Töölönlahti.

Anni Koponen
Mainostoimisto N2:n uudessa Töölönlahti-suunnitelmassa lahdelle toivotaan lisää elämää. Viime kesänä Töölönlahdella järjestettiin sup-meditaatiota.
Mainostoimisto N2:n uudessa Töölönlahti-suunnitelmassa lahdelle toivotaan lisää elämää. Viime kesänä Töölönlahdella järjestettiin sup-meditaatiota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat