Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alas oppiaineet ja läksyt – Espoossa kokeillaan oppimista, joka tulee ensi vuonna kaikkiin kouluihin

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Pinja Lehto esittelee Peter Mäkiselle ja Kevin Benkonolle oman tiiminsä tämän viikon tutkimustehtävää: Miten currya voidaan Britanniassa pitää kansallisruokana.
Pinja Lehto esittelee Peter Mäkiselle ja Kevin Benkonolle oman tiiminsä tämän viikon tutkimustehtävää: Miten currya voidaan Britanniassa pitää kansallisruokana. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Syksy tuo kouluihin tutkijatiimejä

 Syksyllä 2016 uudistuva opetussuunnitelma haluaa lukiolaisesta uteliaan tutkijan.

 Hänen pitää oppia ratkomaan ongelmia, tekemään yhteistyötä ja arvioimaan tiedon luotettavuutta.

 Oppiainerajojen ylitys ei tarkoita sitä, että oppiaineista luovuttaisiin. Suurin osa ajasta kouluissa edelleen opiskellaan yhtä ainetta kerrallaan.

 Opettajalta ilmiöjakso vaatii enemmän työtä, koska usein esimerkiksi oppimateriaali tehdään kokonaan itse.

Espoon yhteislyseon lukiossa on viisi viikkoa eletty tulevaisuudessa. Erillisiä oppiaineita ei ole, ei myöskään oppikirjoja, kokeita tai läksyjä.

Niiden tilalla on esimerkiksi kuvattu kauhuelokuvia, toteutettu kaupunkisuunnistuspelejä verkkoon, kirjoitettu runoja hautausmaalta.

Tämä oppiaineiden rajoista luopuminen eli hienommin sanottuna ilmiöpohjainen oppiminen on ensi syksynä arkea jokaisessa Suomen koulussa.

Kevyitä kokeiluja on jo tehty lukuisissa kouluissa, täällä Kauklahdessa on vain pistetty päälle tavallista suurempi vaihde.

Lukion ensimmäisen luokan oppilaat pilkkovat ilmiöitä osiin kokonaisen jakson eli seitsemän viikon ajan ja suorittavat näin viisi pakollista kurssia, yhden äidinkielestä, uskonnosta, englannista, historiasta ja kuvataiteesta.

Miltä myllerrys nuorista tuntuu? Vaativalta, väsyttävältäkin, he sanovat, mutta tämä on heistä hyvä asia.

Kauklahden ilmiöjakso toimii näin.

Alkuun nuoret on jaettu tiimeihin, mutta ne eivät ole mitään kaveriporukoita. Jako menee nuorten tekemien itsearviointien perusteella niin, että liian samanlaiset eivät päädy yhteen. Tiimin vetäjän pesti kiertää.

Joka viikko tutkittavaksi annetaan yksi suurempi ilmiö: kaupunki, kuolema ja kipu, pyhä kirja, me ja muut.

Viime viikolla maailmaa pohdittu aikuisellekin vaativien tutkimuskysymysten pohjalta.

Miten esimerkiksi currya voidaan pitää Britanniassa kansallisruokana?

”Meidän tiimimme tehtävä on miettiä, mikä vetää Euroopassa nuoria ihmisiä Isisiin. Se on todella syvällinen aihe. Mutta se on myös todella kiinnostavaa, koska se koskee kaikkia meitä, jotka olemme itse nuoria”, kertoo Kevin Benkono.

Kuluneen viikon tehtävistä syntyy savitaidetta, esseitä ja suullinen esitys englanniksi. Viikosta osa on kulunut taidemuseossa, osa kirjastossa oppimassa lähteiden merkitsemistä ja lähdekritiikkiä.

Osa suorituksista arvioidaan yksilötöinä, mutta opiskelijat joutuvat silti ottamaan ison vastuun myös toisistaan. Mitä tehdään, kun tiimistä vastaava lintsaa? Opiskelijat sanovat, että vertaisten painostus toimii.

”Eniten tässä oppii tekemään yhteistyötä muiden kanssa. Jos muut auttavat sinua, sinun pitää auttaa muita takaisinpäin”, sanoo Peter Mäkinen. Uusi tapa oppia on työläämpi, mutta toisaalta koeviikon jännitystä ei ole.

”Tässä oppii asioita vähän piilossa itseltäänkin. Luulen, että mieleen jää enemmän kuin tavallisesti, kun vain lukee ja oksentaa sitten kaiken lukemansa äkkiä koepaperille”, sanoo Pinja Lehto.

Opettajille jakso on myös yhtä hulinaa, mutta Kauklahdessa ollaan myös innoissaan mahdollisuudesta kehittää. Kerran viikossa nuoret antavat palautetta, myös nimettömänä.

Muutoksia tehdään heti. Ensimmäisen viikon jälkeen esimerkiksi vähennettiin tehtäviä, kun opiskelijat kertoivat hukkuvansa töihin.

Opettajatkin arvioivat, että jakso on nuorille kuormittava. Toisaalta yksilöllistä tukea saa tavallista enemmän.

Tulokset ovat olleet yllätys. Loistamaan ovat päässeet myös sellaiset oppilaat, joiden on tavallisesti hankala näyttää osaamistaan esimerkiksi siksi, että kirjoittaminen ei ole heille helppoa.

Vanhempia huolestutti etukäteen vaikutus ylioppilaskirjoituksiin. Opettajia ja nuoria itseään moinen ei huoleta, varsinkin kun muissa jaksoissa opiskellaan asioita taas oppiaine kerrallaan.

”Tässä oppii työelämän kannalta tarpeellista. Ja muutenkin monipuolisemmin, jos on itse avoin uudelle”, sanoo Lehto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat