Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa toteuttamassa päivähoidon rajoitukset etukenossa – varhaiskasvatuslaki vasta tekeillä

Kaupunki
 
Fakta

Kaupunki kasvaa, velka hellittää

 Vantaa kasvaa kovaa vauhtia etenkin junaratojen varteen. Uudet kodit merkitsevät uusia lapsia, joten hoidonkin on kasvettava.

 Hoidon lisäksi rahaa uppoaa seiniin. Ensi vuonna alkaa Vaaralanpuiston päiväkodin rakentaminen, ja Itä-Hakkilaan sekä Simonkallioon valmistuu päiväkodit. Korjauksia tehdään lisäksi Metsälinnussa, Kaivokselassa, Raikupolulla, Latupuistossa, Yrttitiellä ja Trollebyssä.

 Niukkuuteen pakottaa Vantaan yli miljardin euron velka. Velkaa otetaan ensi vuonnakin, joskin edellisvuosia vähemmän.

Kun vantaalaisella päiväkotilapsella on jatkossa asiaa hoitajalle, saa hän ehkä taistella huomiosta seitsemän muun lapsen kanssa. Tähän asti Vantaa on tarjonnut yhden hoitajan seitsemää lasta kohti.

Varhaiskasvatuksen leikkaukset ovat isoimpia kipuilun paikkoja, kun Vantaan valtuusto käsittelee maanantaina kaupungin ensi vuoden talousarviota.

Toinen kipukohta on se, kuinka paljon kutakin lasta hoidetaan. Budjettiehdotuksen mukaan kokopäiväpaikka ei ole itsestäänselvyys, jos lapsella on kotona hoitovapaalla oleva tai pitkäaikaistyötön vanhempi.

Joukko vantaalaisia aikoo toimittaa valtuustolle leikkauksia vastustavan adressin, ja toinen isoista valtuustoryhmistä päättää asiasta vasta kalkkiviivoilla.

”Kantamme on vielä auki, ja päätämme sen ryhmäkokouksessa tuntia ennen valtuustoa”, kertoo demariryhmää vetävä Sirkka-Liisa Kähärä.

Kaupunginhallituksessa suurin osa demareista hyväksyi ryhmäkoon kasvattamisen, mutta subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoituksia he vastustivat. Porvaripuolueet kannattivat leikkauksia yksimielisesti, ja vihreät sekä vasemmistoliitto vastustivat niitä.

Uudet ryhmäkoot nojautuvat tekeillä olevaan varhaiskasvatuslain uudistukseen.

Vantaa-mallin mukaan suunniteltu uusi päiväkoti valmistuu parin vuoden kuluttua Vaaralaan. Siellä ryhmähuoneet on suunniteltu 16 lapselle ja kahdelle hoitajalle.

”Nykyisten päiväkotien tilat on suunniteltu 21 lapsen ryhmille, eikä niihin mahdu enempää”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläinen.

Kokopäiväisen hoito-oikeuden nipistykset koskisivat nyt noin 400 lasta, joilla on vanhempi kotona. Suurin osa näistä vanhemmista on perhevapaalla, mutta kokopäivähoidon menettäisi myös 61 pitkäaikaistyöttömän lasta. Heille taattaisiin kokopäivähoidon sijaan joka viikko 20 tuntia varhaiskasvatusta. Esimerkiksi kasvatuksen tai perheen elämäntilanteen vuoksi hoitoaika voidaan sopia myös tätä pidemmäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat