Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Häkkisen parjattu aukio myllätään uusiksi Vantaalla – ”Onhan se ollut pettymys kaikille”

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Mika Häkkisen nimikkopaalu koristaa formulatähden aukiota.
Mika Häkkisen nimikkopaalu koristaa formulatähden aukiota. Kuva: Markus Jokela / HS

Avajaisvuodestaan 1999 lähtien mitäänsanomattomuudellaan huomiota herättänyt ja irvileukojen kommentointia kirvoittanut Mika Häkkisen aukio Vantaan Martinlaaksossa on uudistumassa ostoskeskuksen alueen muutosprojektin yhteydessä.

Nykyistä Mika Häkkisen aukiota on kuvailtu muun muassa ”huonoksi vitsiksi”. Martinlaaksosta kotoisin olevaa Formula 1 -mestaria kunnioitetaan pienellä kiveyksellä, jonka nurkassa törröttää pystysuora tolppa.

”Onhan se yleisilmeeltään vähän vaatimaton ja huomaamaton. Kaikille pettymys, kun paikan päälle menee”, kuvailee maisema-arkkitehti Yrjö Ala-Heikkilä Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:stä. Suunnitelma uudesta Mika Häkkisen aukiosta on Näkymän käsialaa.

Erkki Laine
Mika Häkkinen voitti formula 1 -maailmanmestaruuden 1998 ja 1999.
Mika Häkkinen voitti formula 1 -maailmanmestaruuden 1998 ja 1999.

Mikäli suunnitelmat toteutuvat, rakennetaan aukiolle ”Mika Häkkisen taideseinä” eli matalahko muuri, johon voidaan kaivertaa esimerkiksi aikajana Mika Häkkisen urasta. Suunnitelmassa on mukana myös astetta erikoisempi idea, joka näkyisi vain pimeässä.

”Ajatuksena on, että Suzukan F1-radan kuvio heijastettaisiin kiveyksen pintaan gobo-valaisimella”, Ala-Heikkilä kertoo.

Varhaisempi idea oli, että Suzuka merkittäisiin kiveykseen upotettavalla metallinauhalla. Valo todettiin kuitenkin paremmaksi vaihtoehdoksi, koska se on Ala-Heikkilän mukaan kestävämpi ratkaisu aukion kunnossapidon kannalta.

Häkkinen varmisti maailmanmestaruuden sekä vuonna 1998 että 1999 juuri Suzukan moottoriradalla ajetuissa Japanin GP-kisoissa. Ennen uran kahta huippuhetkeä hän saavutti ensimmäisen palkintopallisijoituksensa niin ikään Suzukassa vuonna 1993.

”Se on myös graafisesti aika hauska kuvio ja sopii tähän konseptiin”, Ala-Heikkilä arvioi kahdeksikon muotoista rataa.

Aukion yleisilme pysyisi muutoksen jälkeenkin melko avarana, sillä sen läpi kulkee pelastustie, jonka keskelle ei saa rakentaa esteitä. Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä on suunnitellut uuden ilmeen koko Martinlaakson ostoskeskuksen alueelle. Martinlaaksonpolun varrella on muun muassa kaksi muuta aukiota, joissa on tarkoitus hyödyntää samanlaista valaistustapaa kuin Mika Häkkisen aukiolla.

Ala-Heikkilä arvelee, että aukion uudistuminen miellyttäisi kaikkia.

”Ei siitä varmasti ainakaan vaatimattomampi ole tulossa.”

Mutta mikä on tolpan kohtalo? Onko sille sijaa uudella aukiolla?

”Ei. Kyllä se tolppa lähtee”, Ala-Heikkilä sanoo.

Martinlaakson vanha ostoskeskus halutaan purkaa. Vantaan kaupunginhallitus käsittelee maanantain kokouksessaan asemakaavaehdotusta, jonka tarkoituksena on muuttaa ostoskeskuksen alue kivijalkakaupoilla varustelluksi asuinkerrostaloalueeksi.

Uudet kerrostalot olisivat 6–8 kerroksisia ja niihin mahtuisi asumaan noin 460 ihmistä.

1960- ja 1970-lukujen vaihteessa rakennettu Martinkeskus oli valmistuessaan pohjoismaiden suurin ostoskeskus. Ostoskeskuksen avautuessa sinne muutti 27 liikettä.

Soile Kallio / Lehtikuva
Mika Häkkisen vanhemmat Aila ja Harri Häkkinen olivat kunniavieraina aukion vihkiäisissä 1999.
Mika Häkkisen vanhemmat Aila ja Harri Häkkinen olivat kunniavieraina aukion vihkiäisissä 1999.
Näkymä Oy
Alkuperäisessä suunnitelmassa Suzukan rata oli upotettu kiveykseen. Nyt on päätetty heijastaa kuva gobo-valaisimen avulla.
Alkuperäisessä suunnitelmassa Suzukan rata oli upotettu kiveykseen. Nyt on päätetty heijastaa kuva gobo-valaisimen avulla.
Heikki Kotilainen / HS
Martinlaakson ostoskeskuksen tuntumassa oleva Mika Häkkisen aukio kuvattiin ilmasta vihkijäiskesänä 1999. Aukio näkyy kuvassa keskellä.
Martinlaakson ostoskeskuksen tuntumassa oleva Mika Häkkisen aukio kuvattiin ilmasta vihkijäiskesänä 1999. Aukio näkyy kuvassa keskellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat