Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Häkkisen parjattu aukio myllätään uusiksi Vantaalla

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Nimikkopaalu koristaa Mika Häkkisen aukiota Vantaalla.
Nimikkopaalu koristaa Mika Häkkisen aukiota Vantaalla. Kuva: Markus Jokela / HS

Entisen formulakuljettajan Mika Häkkisen mukaan nimetty aukio Vantaan Martinlaaksossa on uudistumassa ostoskeskuksen alueen muutosprojektin yhteydessä. Aukiota on arvosteltu avajaisvuodestaan 1999 lähtien sen mitäänsanomattomuuden vuoksi.

Alueen suunnittelu on kirvoittanut kommentteja irvileuoilta. Nykyistä Mika Häkkisen aukiota on kuvailtu muun muassa ”huonoksi vitsiksi”. Martinlaaksosta kotoisin olevaa Formula 1 -mestaria kunnioitetaan pienellä kiveyksellä, jonka nurkassa törröttää pystysuora tolppa.

”Onhan se yleisilmeeltään vähän vaatimaton ja huomaamaton. Kaikille pettymys, kun paikan päälle menee”, kuvailee maisema-arkkitehti Yrjö Ala-Heikkilä Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:stä. Suunnitelma uudesta Mika Häkkisen aukiosta on Näkymän käsialaa.

Mikäli suunnitelmat toteutuvat, rakennetaan aukiolle ”Mika Häkkisen taideseinä” eli matalahko muuri, johon voidaan kaivertaa esimerkiksi aikajana Häkkisen urasta. Suunnitelmassa on mukana myös astetta erikoisempi idea, joka näkyisi vain pimeässä.

”Ajatuksena on, että Suzukan F1-radan kuvio heijastettaisiin kiveyksen pintaan gobo-valaisimella”, Ala-Heikkilä kertoo.

Varhaisempi idea oli, että Suzuka merkittäisiin kiveykseen upotettavalla metallinauhalla. Valo todettiin kuitenkin paremmaksi vaihtoehdoksi, koska se on Ala-Heikkilän mukaan kestävämpi ratkaisu aukion kunnossapidon kannalta.

Häkkinen varmisti maailmanmestaruuden sekä vuonna 1998 että 1999 juuri Suzukan moottoriradalla ajetuissa Japanin GP-kisoissa. Ennen uransa kahta huippuhetkeä hän saavutti ensimmäisen palkintopallisijoituksensa niin ikään Suzukassa vuonna 1993.

”Se on myös graafisesti aika hauska kuvio ja sopii tähän konseptiin”, Ala-Heikkilä arvioi kahdeksikon muotoista rataa.

Aukion yleisilme pysyisi muutoksen jälkeenkin melko avarana, sillä sen läpi kulkee pelastustie, jonka keskelle ei saa rakentaa esteitä.

Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä on suunnitellut uuden ilmeen koko Martinlaakson ostoskeskuksen alueelle. Martinlaaksonpolun varrella on muun muassa kaksi muuta aukiota, joissa on tarkoitus hyödyntää samanlaista valaistustapaa kuin Mika Häkkisen aukiolla.

Ala-Heikkilä arvelee, että aukion uudistuminen miellyttäisi kaikkia.

Mutta mikä on tolpan kohtalo? Onko sille sijaa uudella aukiolla?

”Ei. Kyllä se tolppa lähtee”, Ala-Heikkilä sanoo.

Martinlaakson vanha ostoskeskus halutaan purkaa. Vantaan kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan asemakaavaehdotuksen, jonka tarkoituksena on muuttaa ostoskeskuksen alue kivijalkakaupoilla varustelluksi asuinkerrostaloalueeksi.

Uudet kerrostalot olisivat 6–8 kerroksisia ja niihin mahtuisi asumaan noin 460 ihmistä.

1960- ja 1970-lukujen vaihteessa rakennettu Martinkeskus oli valmistuessaan pohjoismaiden suurin ostoskeskus. Ostoskeskuksen avautuessa sinne muutti 27 liikettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat