Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nela Utkina ei ole ainut mystisesti kadonnut – Helsingin poliisi tutkii nytkin kahta avointa katoamistapausta

Kaupunki
 
Saku Inomaa ja Birgitta Silander
Saku Inomaa ja Birgitta Silander

Iittalasta Helsinkiin 16. toukokuuta matkustamassa ollut Saku Inomaa jäi yllättäen pois bussista jo hieman ennen Kanta-Hämeen Tervakoskea ja katosi jäljettömiin. Katoamisesta tuli maanantaina kuluneeksi tasan puoli vuotta, eikä Inomaasta ole tehty minkäänlaisia havaintoja bussista poistumisen jälkeen.

Tutkinnanjohtaja, komisario Teemu Kruskopf kertoo, että Inomaasta tehtiin katoamisilmoitus Helsingin poliisille 18. toukokuuta. Lähiomaisten mukaan Inomaa, 40, oli suunnitellut matkustavansa bussilla Helsinkiin asti.

Poliisi on kuitenkin saanut selville, että Inomaa jäi tuntemattomasta syystä bussista jo valtatie 3:lla, Tervakosken rampin pysäkillä. Tervakosken ja Helsingin etäisyys on noin 80 kilometriä.

”Poliisi etsi Inomaata katoamispaikan pysäkin lähimaastosta kahden poliisikoiran avustuksella ilmoitusta seuraavana päivänä”, Kruskopf kertoo.

Poliisi on Kruskopfin mukaan haravoinut katoamisalueen ympäristöä tämän jälkeenkin useampaan otteeseen. Mukana on ollut myös Vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Etsinnöistä ja vihjeiden tarkistuksista huolimatta Inomaan katoaminen on pysynyt sitkeästi mysteerinä.

”Lisäksi vapaaehtoinen ryhmä, joka ei toimi poliisin ohjauksessa tai johdon alaisena, on tehnyt viime viikonvaihteessa omaehtoista etsintää”, Kruskopf sanoo.

Kadonneen etsintä -nimisessä ryhmässä on mukana samoja vapaaehtoisia kuin Espoon Nuuksioon syyskuussa kadonneen ja sieltä toissa viikolla kuolleena löytyneen Nela Utkinan etsinnöissä. Utkinan katoamistapaus ei kuitenkaan ratkennut etsintöjen avulla, vaan ruumiin löysi maastosta ohikulkija.

Utkinan katoamistapaus oli laajasti esillä julkisuudessa. Poliisilla on kuitenkin ollut samaan aikaan aktiivisessa tutkinnassa muitakin mystisiä katoamisia. Kruskopf nostaa Inomaan lisäksi esiin 24. elokuuta kadonneen Birgitta Silanderin, jonka jäljet loppuvat Helsingin keskustaan. Silanderin puhelin linkittyi viimeisen kerran Tennispalatsin tukiasemaan.

Kampaajana työskentelevän Silanderin piti tavata työtoverinsa Etu-Töölössä sijaitsevassa kampaamossa katoamispäivänä kello 15. Silander oli poliisin selvittämien matkakorttitietojen mukaan matkustanut julkisilla liikennevälineillä kotoaan Viikistä keskustaan, mutta kampaamoon hän ei koskaan saapunut.

”Poliisille on tullut joitakin havaintoja, joita on tarkastettu. Taustaselvitykset eivät ole kuitenkaan johtaneet asian selviämiseen.”

Poliisi ei epäile Saku Inomaan ja Birgitta Silanderin katoamisiin liittyvän rikosta. Nela Utkinankaan tapaukseen ei liittynyt rikosta.

Helsingin poliisille tulee vuosittain tutkittavaksi 150–200 katoamistapausta. Niistä suurin osa selviää Kruskopfin mukaan muutamien päivien tai viikkojen aikana.

”Suurin osa kadonneista löytyy hyvissä voimin, mutta vuosittain jää kadoksiin muutamia ihmisiä. Jokainen katoaminen on omanlaisensa eikä niitä voi verrata toisiinsa”, Kruskopf toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat