Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bussien pako mullistaa Kampin keskuksen – yrittäjä huolissaan 15 000 päivittäisen asiakkaan katoamisesta

Kaupunki
 
Länsimetro vie Kampista monia bussilinjoja - "Ei tule ikävä"
Länsimetro vie Kampista monia bussilinjoja - "Ei tule ikävä"
Kampista poistuu elokuussa useita bussilinjoja, kun länsimetro aloittaa liikennöinnin. HS kysyi bussimatkustajilta, tulevatko he enää metron jälkeen Kamppiin.
Fakta

Kamppiin jää kahdeksan päivällä ajavaa bussia

 Linja 40 (Kamppi–Pohjois-Haagan asema)

 Linja 41 (Kamppi–Haaga–Kannelmäki)

 Linja 43 (Kamppi–Kannelmäki–Hakuninmaa)

 Linja 69 (Kamppi–Pasila–Käpylä–Oulunkylä–Malmi)

 Linja 70T (Kamppi–Töölö–Siltamäki–Suutarila)

 Linja 42 (Kamppi–Maununneva–Kannelmäki)

 Linja 45 (Kamppi–Malminkartano)

 Linja 63 (Kamppi–Maunula–Paloheinä)

Kamppi Parturiyrittäjä Anne Goreshia mietityttää. Goresh pyörittää parturiyritys Salon Choicea Kampin keskuksessa Espoon bussiterminaalin vieressä yhdessä miehensä Jaronin kanssa. Paikka on yritykselle täydellinen: Espoon busseihin hyppää päivittäin 15 200 ihmistä. Heistä monet tarvitsevat myös Goreshien tarjoamia palveluita.

Ensi elokuusta lähtien tämä ihmisvirta on poissa, sillä länsimetron liikennöinnin aloittaminen johtaa parinkymmenen bussilinjan poistumiseen Kampista.

”Bussit tuovat nykyisin suuren ihmisvirran suoraan oven eteen. Muutos vaikuttaa tilanteeseemme suuresti”, Goresh sanoo. ”Meillä on nyt 12 työntekijää. Saatamme joutua muutoksen takia vähentämään väkeä.”

Länsimetro vaikuttaa Kamppiin myös laajemmin. Kauppakeskus on yltämässä tänä vuonna 37 miljoonaan vuosikävijään. Se on keskuksen kaikkien aikojen suurin.

Ensi elokuusta alkaen kävijämäärät saattavat laskea, sillä kauppakeskuksen yhteydessä sijaitsevaan bussiterminaaliin jää enää kahdeksan päiväsaikaan kulkevaa lähiliikenteen bussilinjaa. Nyt linjoja on 25.

Jäljelle jäävät bussit vetävät Helsingin seudun liikenteen HSL:n arvion mukaan arkipäivisin 6 200 matkustajaa.

”Osa niistä ihmisistä, ketkä tulevat nyt bussilla Kampin päätepysäkille, jatkaa jatkossa metrolla Rautatientorille ja siitä eteenpäin. Se on pois Kampin keskuksen läpi kävelevästä matkustajavirrasta”, sanoo HSL:n osaston johtaja Tero Anttila.

Kampin keskusta hallinnoiva kiinteistösijoitusyhtiö Cornerstone arvioi länsimetron vähentävän Kamppia käyttävien työmatkustajien määrää. Keskus uskoo tutkimustensa pohjalta kuitenkin saavansa asiakkaita länsimetron varrella asuvista ihmisistä, jotka eivät nyt käytä bussia.

”Viikonloppuasioinnissa on suuri kasvumahdollisuus. Länsimetron tulevat käyttäjät kertovat asioivansa Helsingin keskustassa ja Kampissa nykyistä useammin, nimenomaan metron parantamien yhteyksien takia”, sanoo Kampin johtamisesta ja kehittämisestä Cornerstonella vastaava johtaja Esa Mattila.

”Meidän tutkimustemme pohjalta arvio on, että vaikutus kävijämääriin tulee olemaan lähellä plus–miinus–nollaa.”

Mattila odottaa bussilinjojen lakkauttamisen myös lisäävän yksityisautoilijoiden osuutta kauppakeskuksen asiakkaista.

Myöskään Kampin kilpailijat eivät usko suuriin muutoksiin.

”Rautatieasema on Helsingin pääasema ja lähempänä Helsingin ydinkeskustaa. Voisi ajatella, että ihmismäärät sen lähistöllä kasvavat”, sanoo kiinteistösijoitusyhtiö Spondan toimitusjohtaja Kari Inkinen. Sponda omistaa rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevan Makkaratalon.

Kiinteistösijoitusyhtiö Aberdeenin varainhoitaja Jyrki Merjamaa uskoo Kampin pärjäävän sijaintinsa ja metroasemansa ansiosta hyvin myös jatkossa.

”Enemmän menestys riippuu talouden yleisestä kehityksestä. Jos kehitys on huonoa, niin se näkyy ihmisten kulutuksen vähentymisenä, ja se näkyy myös muualla”, Merjamaa sanoo.

Länsimetro ravistelee joka tapauksessa seudun kauppakeskusten kilpailuasetelmia. Metrosta hyötyy kenties eniten Espoon Matinkylässä sijaitseva Iso Omena. Metron kylkeen nousee 17 bussilinjaa vetävä terminaali.

”Isossa Omenassa on nyt vuosittain yhdeksän miljoonaa kävijää, odotamme sinne varovaisen arvion mukaan 14 miljoonaa”, sanoo keskuksen omistavan kiinteistösijoitusyhtiön Cityconin vuokrausjohtaja Jussi Vyyryläinen.

Citycon arvioi kasvun johtuvan metron ohella myös Ison Omenan laajentamisesta.

Aberdeenin Merjamaan mielestä myös Keski-Pasilan Tripla ja Kalasataman Redi sekoittavat valmistuttuaan tilannetta.

”On kiinnostavaa nähdä, miten paljon ne vievät kauppaa Helsingin keskustan toimijoilta ja miten paljon Jumbon ja Sellon kaltaisilta toimijoilta.”

Myös Cityconin Vyyryläinen odottaa kilpailun kovenevan lähivuosina.

”Pääkaupunkiseudulla on valtavasti hankkeita vireillä 5–10 vuoden sisällä, jos ne kaikki toteutuisivat, niin se olisi varmasti liikaa. Kilpailua on paljon ja talouskasvu ei näytä kovin vahvalta, joten kysymysmerkkejä on ilmassa.”

Palataanpa lopuksi vielä Kamppiin ja Espoon bussien terminaaliin. Myös täällä on kauppakeskuksen vakuutteluista huolimatta kysymysmerkkejä ilmassa.

Mitä teette, jos asiakkaat eivät enää löydä yritykseenne?

Parturiyrittäjä Jaron Goresh kohottaa hartioitaan.

”Life is life, elämä jatkuu”, hän vastaa.

”Ei tässä voi kuin mukautua. Sellaista yrittäminen on.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Tulevat muutokset mietityttävät parturiliikettä Kampin keskuksessa pitäviä Jaron ja Anne Goreshia.
Tulevat muutokset mietityttävät parturiliikettä Kampin keskuksessa pitäviä Jaron ja Anne Goreshia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat