Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallismuseo rakentaa 8-metrisen himmelin – ”Mitä isompi himmeli, sitä enemmän onnea”

Kaupunki
 
Juhani Niiranen
Kansallismuseon pihassa oli viime vuonna runsaasti joulukuusia. Samanlainen kymmenien puiden joulukuusimetsä avautuu jälleen
Kansallismuseon pihassa oli viime vuonna runsaasti joulukuusia. Samanlainen kymmenien puiden joulukuusimetsä avautuu jälleen Kuva: Juhani Niiranen

Kansallismuseossa Helsingin Etu-Töölössä alettiin tiistaina rakentaa valtavaa himmeliä. Siitä on tulossa todennäköisesti maailman suurin lajissaan – ainakin Suomen kookkain.

Vastaava museolehtori Hanna Forssell kertoo, että Kansallismuseon henkilökunta on jäljittänyt jo tehtyjä jättihimmeleitä internetin kautta. Jossakin päin Baltiaa on Forssellin mukaan ainakin näperretty kunnianhimoisen kokoinen himmeli, mutta se ja muutkin museoväen löytämät olkiviritelmät jäävät Kansallismuseoon suunnitellun rakennelman jalkoihin.

”Noin 8-metrisen maston pystytys on juuri käynnissä”, Forssell sanoi tiistaina aamulla.

Perinteiset himmelit ovat oljista tehtyjä, katosta roikkuvia koriste-esineitä. Kansallismuseon super-himmelin tukipaalun ympärille tullaan Forssellin mukaan kokoamaan pienistä kokonaisuuksista neljämetrisiä sivuja, joista muodostuu himmelille tyypillinen timantin muoto.

Aamuisin himmeliä rakentavat Kansallismuseon keskihallissa koululaiset ja päiväkotilapset. Kaikille avoimia himmelityöpajoja järjestetään 20. joulukuuta asti tiistaista perjantaihin kello 12–16.

”Sekin on suomalaista perinnettä, että tehdään talkoilla”, Forssell muistuttaa.

Kansallismuseo esittelee suomalaisten vaiheita keskiajalta 1800-luvulle. Himmeli ei ole enää kovinkaan yleinen näky kodeissa, joten sen voisi herkästi kuvitella olevan katoavaa kansanperinnettä. Forssell kuitenkin kertoo, että himmelitraditio on itse asiassa pienessä noususuhdanteessa.

”Erilaisia design-himmeleitä tehdään vaikkapa pilleistä, ja esimerkiksi japanilaiset ovat olleet erittäin kiinnostuneita himmelin geometrisestä rakenteesta.”

Ainakin loppiaiseen saakka nähtävillä olevan jättihimmelin toivotaankin houkuttelevan Kansallismuseoon myös ulkomaalaisia turisteja. Turvapaikanhakijoille puolestaan järjestetään himmelityöpajoja. Yksi turvapaikanhakijaryhmä on jo käynyt yhdistelemässä olkia, ja käsityötuokio vaikutti Forssellin mukaan hyvältä ja konkreettiselta tavalta tutustua suomalaisiin perinteisiin.

Perinteisesti joulun alla roikkumaan viritetyn himmelin on uskottu tuovan taloon onnea ja hedelmällisyyttä sekä takaavan runsaan viljasadon tulevalle vuodelle. Mitä isompi himmeli, sitä enemmän onnea, entisaikaan uskottiin Kansallismuseon tiedotteen mukaan. Olisiko massiivisesta himmelistä siis sitten pistämään koko Suomea nousuun?

”Kyllä, kansanuskon keinoin”, Forssell toteaa.

Jättihimmeli on osa Kansallismuseon joulunalustapahtumia. Sitä pääsee katsomaan ilmaiseksi, mutta varsinaiset näyttelyt ovat maksullisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat