Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Merci aux Helsinkiens” – Pariisin pormestari kiitti Jussi Pajusta ja helsinkiläisiä tuesta

Kaupunki
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Finlandia-talo Ranskan lipun väreissä maanantain vastaisena yönä.
Finlandia-talo Ranskan lipun väreissä maanantain vastaisena yönä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pariisin pormestari Anne Hidalgo on kiittänyt Helsingin kaupunginjohtajaa Jussi Pajusta (kok) terrori-iskujen sarjan kohteeksi joutuneille pariisilaisille osoitetusta tuesta. Hidalgo julkaisi kiitosviestinsä Twitterissä.

Hidalgon viestin yhteydessä on Ranskan lipun värein valaistu Finlandia-talo. Trikolori eli Ranskan sinivalkopunainen lippu loisti Töölönlahdella sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Hidalgo kiittää ranskankielisessä Twitter-viestissään paitsi kaupunginjohtaja Pajusta myös helsinkiläisiä ylipäänsä pariisilaisille osoitetusta ystävyydestä ja tuesta.

Pajunen esitti surunvalittelunsa Hidalgolle ja pariisilaisille lauantaina. Myöhemmin Pajunen julkaisi omalla Twitter-tilillään kuvan valaistusta Finlandia-talosta.

”Le palais Finlandia en tricolore pour liberté, égalite et fraternité”, Pajunen viestitti. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että erikoisvalaistuksella kunnioitettiin vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. ”Liberté, égalite et fraternité” on Ranskan tunnuslause.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kertoi tiistaina Helsingin Sanomille tuntemuksista, joita Pariisin tapahtumat ovat nostaneet hänellä pintaan.

”Varmasti sama kuin meillä kaikilla, eli järkytys tuli ensimmäisenä. Kuitenkin myös yhteenkuuluvuuden tunne on vahvistunut”, Pajunen kertoo.

Pajunen muistuttaa, että Helsinki ja Suomi ovat osa eurooppalaista yhteisöä. Vaikeina aikoina tämän yhteisön pitäisi hänen mielestään puhaltaa entistä pontevammin yhteen hiileen ja vastustaa näin terrorismia ja muita hirmutekoja.

”Vastakkainasettelua pitää yrittää välttää kaikin tavoin. Ei ole muuta tietä olemassa”, hän toteaa.

Pajunen pitää olennaisena asiana sitä, ettei terroristien pidä antaa tuoda pelkoa ihmisten arkeen.

”On tärkeää, että elämä jatkuu normaalisti.”

Poliisi kohotti Suomessakin valmiuttaan Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kertoi viikonloppuna, että terrorismin uhka on kuitenkin edelleen matala Suomessa.

Pajusen työarkeen ei kaupunginjohtajan itsensä mukaan ole tullut mitään muutoksia Pariisin iskujen ja niitä seuranneen turvallisuustilanteen tarkastelun jälkeen.

Ranskan ystävänä ja harrastajana tunnettu Pajunen kertoo opiskelleensa 35 vuotta sitten MBA-jatkotutkinnon kauppakorkeakoulussa Fontainebleau’n kaupungissa, lähellä Pariisia. Opinnot kestivät vuoden.

”Siitä lähti sitten se ranskalaisuuden harrastaminen.”

Anne Hidalgo valittiin Pariisin pormestariksi viime vuonna, ja Pajunen on ehtinyt tämän jälkeen tapaamaan hänet jo muutaman kerran. Seuraavan kerran Hidalgon ja Pajusen on määrä tavata joulukuun alussa YK:n Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä. Varsinaiseen 30.11.–11.12. järjestettävään ilmastokokoukseen osallistuu valtioiden ja niiden hallitusten päämiehiä.

Terroristit hyökkäsivät perjantaina 13. marraskuuta Pariisissa samanaikaisesti konserttisaliin, ravintoloihin ja stadionille. Ainakin 129 ihmistä kuoli ja 352 haavoittui. Kriittisessä tilassa oli vielä maanantaina 99 ihmistä.

Iskuissa kuoli seitsemän terroristia.

Lukuisia rakennuksia eri puolilla maailmaa on valaistu viime päivinä Finlandia-talon tavoin Ranskan lipun väreihin. Trikolori heijastettiin myös Eiffel-tornin pintaan Pariisissa.

Kaikki iskuihin liittyvät Helsingin Sanomien uutiset löytyvät erikoissivulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat