Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kutsuplus poistuu – mutta se saattaa vielä palata

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Kati Tianen matkusti marraskuussa 2014 Kutsuplussalla.
Kati Tianen matkusti marraskuussa 2014 Kutsuplussalla. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Verkossa tilattava bussi

 Kutsuplus on HSL:n kokeilu, jossa matkustajat voivat älypuhelimella tai internetsivun kautta tilata haluamansa pikkubussimatkan miltä tahansa palvelualueen pysäkiltä toiselle ilman vaihtoja.

 Matkustajalle kyyti maksaa keskimäärin viisi euroa. Suurimman osan todellisista kustannuksista ovat maksaneet Helsinki ja muut alueen kunnat.

 Kokeilu päättyy vuodenvaihteessa.

Suosiotaan viime aikoina vauhdilla kasvattaneiden Kutsuplus-bussien kulku loppuu vuodenvaihteessa. Asiasta päätti lopullisesti Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus tiistaina.

Kutsuplussaa rahoittavat kaupungit pitivät palvelua liian kalliina.

Tiistaina tehty lopetuspäätös ei silti välttämättä tarkoita Kutsuplussan lopullista kuolemaa.

HSL:n selvitysmies on tarkastellut erilaisia vaihtoehtoja, joilla Kutsuplus voisi jatkaa markkinaehtoisesti eli niin, että kuntien ei tarvitse maksaa palvelulle tukea.

Esimerkiksi Taksiliitto on kertonut taksien olevan kiinnostuneita jatkamaan samantapaista palvelua. Taksien matkajärjestelmät ovat jo käytännössä valmiita, jos Kutsuplus halutaan yhdistää takseihin.

Palvelun siirto yksityiselle toimijalle ei HSL:n mukaan kuitenkaan onnistu heti ensi vuoden alusta, mutta vuoden 2017 alusta se saattaisi olla hyvinkin mahdollista.

Kutsuplussalla tehtiin tammi–lokakuussa 59 prosenttia enemmän matkoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan: 51 000 matkaa vuonna 2014, 81 000 matkaa vuonna 2015.

Kutsuplus-busseja on arkisin liikkeellä kaikkiaan viisitoista. Sitä mukaa kuin palvelun suosio on kasvanut, myös sen subventioaste eli tuen osuus palvelun kustannuksista on pienentynyt.

Kun vielä viime vuonna jokaista Kutsuplus-bussilla tehtyä matkaa tuettiin keskimäärin noin 40 eurolla, yhden matkan tuki on pienentynyt vuonna 2015 noin 20 euroon ja pienenee HSL:n ennusteen mukaan loppuvuonna vielä keskimäärin 15 euroon.

Tänä vuonna palvelun lipputulot ovat kasvaneet niin, että budjetoituihin lipputuloihin todennäköisesti päästään, HSL kertoo.

Matkustajien jo valmiiksi Kutsuplussan virtuaaliseen matkakukkaroon lataamat rahat palautetaan asiakkaille ensi vuonna.

Kutsuplus-bussit liikennöivät vuoden loppuun asti.

Korjaus 18.11. klo 12.28: Kuvassa on Kati Tiainen, ei Eeva Immonen. Kutsuplus-kyydin hinnaksi ilmoitettu viisi euroa on keskimääräinen hinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat