Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-talo loisti Ranskan lipun väreissä – Pariisin pormestari kiitti helsinkiläisiä

Kaupunki
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Finlandia-talo Ranskan lipun väreissä maanantain vastaisena yönä.
Finlandia-talo Ranskan lipun väreissä maanantain vastaisena yönä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pariisin pormestari Anne Hidalgo on kiittänyt Helsingin kaupunginjohtajaa Jussi Pajusta (kok) terrori-iskujen sarjan kohteeksi joutuneille pariisilaisille osoitetusta tuesta.

Hidalgo julkaisi kiitosviestinsä viestipalvelu Twitterissä. Viestin yhteydessä on kuva Ranskan lipun värein valaistusta Finlandia-talosta.

Trikolori eli Ranskan sini-valko-punainen lippu loisti Töölönlahdella sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Hidalgo kiittää ranskankielisessä Twitter-viestissään myös helsinkiläisiä ylipäänsä pariisilaisille osoitetusta ystävyydestä ja tuesta.

Pajunen esitti surunvalittelunsa Hidalgolle ja pariisilaisille lauantaina. Myöhemmin Pajunen julkaisi omalla Twitter-tilillään kuvan valaistusta Finlandia-talosta.

BENOÏT TESSIER / Reuters
Anne Hidalgo
Anne Hidalgo

”Le palais Finlandia en tricolore pour liberté, égalite et fraternité”, Pajunen viestitti. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että erikoisvalaistuksella kunnioitettiin vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa.

”Liberté, égalite et fraternité” on Ranskan tunnuslause.

Kaupunginjohtaja Pajunen kertoi tiistaina Helsingin Sanomille tuntemuksista, joita Pariisin tapahtumat ovat nostaneet hänellä pintaan.

”Varmasti sama kuin meillä kaikilla, eli järkytys tuli ensimmäisenä. Kuitenkin myös yhteenkuuluvuuden tunne on vahvistunut”, Pajunen kertoo.

Pajunen muistuttaa, että Helsinki ja Suomi ovat osa eurooppalaista yhteisöä. Vaikeina aikoina tämän yhteisön pitäisi hänen mielestään puhaltaa entistä pontevammin yhteen hiileen sekä vastustaa näin terrorismia ja muita hirmutekoja.

”Vastakkainasettelua pitää yrittää välttää kaikin tavoin. Ei ole muuta tietä olemassa.”

Pajunen pitää olennaisena asiana sitä, ettei terroristien pidä antaa tuoda pelkoa ihmisten arkeen. ”On tärkeää, että elämä jatkuu normaalisti.”

Poliisi kohotti Suomessakin valmiuttaan Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kertoi viikonloppuna, että terrorismin uhka on Suomessa silti edelleen pieni.

Kaupunginjohtajan työarkeen ei Pajusen mukaan ole tullut mitään muutoksia Pariisin iskujen ja niitä seuranneen turvallisuustilanteen tarkastelun jälkeen.

Ranskan ystävänä ja harrastajana tunnettu Pajunen kertoo opiskelleensa 35 vuotta sitten MBA-jatkotutkinnon kauppakorkeakoulussa Fontainebleaun kaupungissa Pariisin lähellä. Opinnot kestivät vuoden.

”Siitä lähti sitten se ranskalaisuuden harrastaminen.”

Pajunen on ehtinyt tavata viime vuonna Pariisin pormestariksi valitun Hidalgon muutaman kerran. Seuraavan kerran heidän on määrä tavata joulukuun alussa YK:n Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä.

Varsinaiseen 30.11.–11.12. järjestettävään ilmastokokoukseen osallistuu valtioiden ja niiden hallitusten päämiehiä.

Viime päivinä lukuisia rakennuksia eri puolilla maailmaa on valaistu Ranskan lipun väreihin.

Trikolori heijastettiin myös Eiffel-tornin pintaan Pariisissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat