Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilijät ja joukkoliikenne voivat ajaa autot Hämeentieltä – demarien kanta saattaa ratkaista

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Pyöräilijät ovat puikkelehtineet Hämeentiellä vailla omia kaistoja.
Pyöräilijät ovat puikkelehtineet Hämeentiellä vailla omia kaistoja. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta kuunteli tiistaina perusteellisen, pituudeltaan puolentoista tunnin mittaisen esityksen Hämeentien liikennesuunnitelmasta.

Kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen avasi poliitikoille suunnitelmaa väylän muuttamisesta nykyisestä vilkkaasta autoilukanjonista joukkoliikenne- ja pyöräilykaduksi oli kolmen suurimman puolueen edustajien mielestä erinomainen ja avartava.

”Joillakin on ollut käsitys, että autoilu lakkaisi kokonaan. Näinhän ei ole”, totesi lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) kokouksen jälkeen.

Rautava arveli, että nyt mietintään jätetty asia pysyy siellä monta viikkoa, sillä kysymyksiä on kosolti: ”Paljonko henkilöautojen matka-aika pitenee, mitä Kallion asukaskaduille tapahtuu, paljonko kodit kärsivät saasteista?” Rautava luetteli.

Rautavan mukaan kyseessä on niin suuri asia, että puolue haluaa käsitellä sitä yhdessä koko valtuustoryhmän kanssa.

Rautava rohkeni kertoa kokouksen annista myös toisen puolueen edustajan muisteloksen poliittisen uransa varrelta: ”Eija Loukoila (vas) kertoi olleensa 30 vuotta sitten mukana päättämässä Hämeentiestä. Silloin päädyttiin siihen, että Hämeentiestä tehdään viihtyisä joukkoliikennekatu. Heh!” Rautava naureskeli.

Rautava esitti myös omana uutena ideana mietittäväksi, josko muutosta voitaisiin ensin kokeilla. Kokeiluehdotus jäi toistaiseksi heitoksi ilmaan.

Myös Osmo Soininvaara (vihr) kehui kokouksen antia. Hän kertoi, että hänen käsityksensä oli esityksen aikana muuttunut aikaisempaa myönteisempään suuntaan.

”Mun käsitys hankkeesta on ollut, että ei kai pyöräily nyt niin tärkeää ole”, Soininvaara sanoi paino sanalla ”niin”. ”Mutta asiaa on nyt tutkittu oikein kunnolla ja esitys oli oikein hyvä.”

Soininvaara näkee Hämeentien tulevaisuudessa Helsinginkadun kaltaisena Kallion kaupunginosan keskuksena, mikäli muutos toteutuu. Liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkosen esitys oli karistanut hartioilta myös Sörnäisten rantatien liikenteeseen liittyviä pelkoja.

”On pelätty, että Sörnäisten rantatie menisi tukkoon. Kävi ilmi, että Hämeentien muutos nostaisi rantatien liikennemäärät samalle tasolle kuin ne olivat 15 vuotta sitten”, Soininvaara totesi. ”Autoilu kantakaupungissa on vähentynyt niin dramaattisesti, että vähempikin katumäärä riittäisi.”

Demarit saattavat ratkaista Hämeentien kohtalon kokoomuksen ja vihreiden välissä. Tosin puolueen edustaja kiistää tällaista poliittista vaa’ankieliasemaa edes pohtineensa.

”Pitää pohtia asiaa Helsingin asukkaiden kannalta. Ihan hyvältä näytti. Kysymyksiä on paljon”, pohti Jape Lovén (sd).

Lovénin sydämellä tuntuivat olevan ne helsinkiläiset, jotka eivät asu kantakaupungissa, esimerkiksi itähelsinkiläiset.

”Miten sisääntuloväylien tuloliikenne saadaan mahtumaan? Moniko Itä-Helsingin asukas siirtyy yksityisautoiluun, kun metrojunat lyhenevät länsimetron aloittaessa?” Jape Lovén kyseli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat