Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtuutetut arvostelevat Espoon johtoa: ”Yksi virkamies voi päättää vaikka sadan miljoonan hankinnoista”

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Espoon kaupunginjohtajaa Jukka Mäkelää (kok) on syytetty päätösten läpiviennistä esittelylistan ohi.
Espoon kaupunginjohtajaa Jukka Mäkelää (kok) on syytetty päätösten läpiviennistä esittelylistan ohi. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Valtuusto on kaupunginjohtajan esimies

  Kaupunginvaltuusto on kaupungin ylin päättävä elin, jonka jäsenet valitaan vaaleilla.

  Kaupunginvaltuusto päättää kaupunginjohtajan, kaupunginhallituksen ja lautakuntien nimeämisestä.

  Kaupunginvaltuusto säätelee kaupunginjohtajalle annettavaa päätösvaltaa johtosäännöllä.

  Kaupunginjohtaja ja muut kaupungin virkamiehet valmistelevat päätösesitykset, joista päätetään lautakuntien ja kaupunginvaltuuston kokouksissa.

Espoossa käytetään merkittävää valtaa suljettujen ovien takana.

Käytännössä tämä valta on virkamiesten käsissä. Heistä tärkein on entinen kaupunginvaltuutettu kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok). Hän on nostanut rinnalleen rahoitusjohtajaksi kaupunginhallituksen entisen puheenjohtajan Ari Konttaksen (kok). Liikuntatoimen johtajaksi kaupunginhallitus valitsi Mäkelän vanhan lapsuudenystävän Martti Merra n (kok).

Rahoitusjohtaja Ari Konttas (kok).
Rahoitusjohtaja Ari Konttas (kok).

Tuorein esimerkki Espoon näkymättömästä päätöksenteosta on kaupungin siirtämä rahasumma Metro-areenaa ylläpitävään yhtiöön. Kaupunginjohtaja päätti yksin 250 000 euron arvoisesta yhteistyösopimuksesta Espoon Jäähallit Esar Oy:n kanssa.

Tapahtumaketju oli tällainen:

Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto valtuutti Mäkelän aloittamaan yhteistyösopimuksen valmistelun Esarin kanssa. Mäkelä esitteli asiaa kaupunginhallitukselle suullisesti, ohi esittelylistan. Esittelystä ei jäänyt kirjallisia merkintöjä, sillä pöytäkirjaan merkitään vain esityslistalla olevat asiat.

Osa paikalla olleista ei muista, mitä sopimuksesta puhuttiin ja mainittiinko esimerkiksi tarkkoja rahasummia. Monet paikalla olleista muistavat, että asiasta oli jotain puhetta.

Tämän jälkeen Mäkelä solmi sopimuksen ja rahat siirrettiin hallin toimintaa pyörittävälle Espoon jäähallit Esar Oy:lle.

Valtuutetut lukivat päätöksestä lehdestä.

”Tämä aika tyypillistä toimintakulttuuria Espoossa”, sanoo kaupunginvaltuutettu Antero Laukkanen (kd). Saman vahvistavat myös muut HS:n haastattelemat kaupunginvaltuutetut.

Asioita ja taustoja esitellään ohi esityslistan lähes kaikissa kokouksissa. Tätä tietoa ei ole aina muiden valtuutettujen saatavilla, eivätkä jäsenet saa aikaa valmistautua asioihin etukäteen.

Laukkanen huomauttaa, ettei menettely ainakaan edistä läpinäkyvyyttä. Myös kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr) myöntää, että asiaan täytyy saada muutos.

”Me emme voi olla pelkän suullisen tiedon ja muistin varassa. Tietenkin pidän sitä hyvänä, että hän [kaupunginjohtaja] haluaa informoida asioista.”

Elo arvioi, että suulliset esitykset ovat avoimuuden ja läpinäkyvyyden kannalta ongelmallisia eikä niiden voida olettaa käyvän linjauksiksi tai päätöksiksi.

Päätösvaltaa on pikkuhiljaa hivutettu enemmän virkamiehille johtosäännön avulla.

”Espoossa on tietoisesti siirretty asioita enemmän virkamiehille. He saavat itse nimittää alaisensa ja päättää asioista, joihin ei valtuustoa tarvitakaan”, vahvistaa Espoon pitkäaikaisin kaupunginvaltuutettu Jouni J. Särkijärvi (kok). Johtosääntö on kaupunginvaltuuston hyväksymä.

Särkijärven mukaan tämä on tuonut päätöksentekoon luistavuutta. ”Aiemmin valtuusto kokoontui joka toinen viikko, nyt vain kerran kuussa, ja lautakuntavastuutakin on vähemmän.”

Outi Pyhäranta
Liikuntatoimen johtaja Martti Merra (kok) on Mäkelän vanha ystävä.
Liikuntatoimen johtaja Martti Merra (kok) on Mäkelän vanha ystävä.

Valtaa virkamiehet saavat myös budjetista ja johtosäännöstä, jossa ei ole määritelty rahallista kattoa toimialajohtajien tai kaupunginjohtajan päätöksille.

Löyhä johtosääntö yhdessä suurpiirteisen budjetin kanssa takaa virkamiehille vapaat kädet. Niin kauan kuin rahoja ei ole budjetissa osoitettu mihinkään, Mäkelä voi vapaasti päättää, mitä tekee esimerkiksi kahden miljoonan euron markkinointibudjetilla.

”Jokin raja tässä olisi järkevä olla”, Elo sanoo.

”Se on suorastaan korruptiopyydys, kun yksi virkamies voi päättää vaikka sadan miljoonan hankinnoista niin kauan kuin se löytyy määrärahoista”, summaa kaupunginvaltuutettu Veikko Simpanen (sd).

Särkijärven mukaan kahden miljoonan markkinointibudjetti ei ole Espoon päätöksenteossa suuri ongelma. Budjettikirjaan hänkin haluaisi muutoksia.

”Olisi hyvä nähdä, mihin rahaa menee. En löydä esimerkiksi tietoa siitä, mikä on HSL:n [Helsingin seudun liikenne] menoihin kuluva rahasumma ensi vuonna.”

Jokaisesta asiasta on erikseen otettava yhteys virkamieheen ja tiedusteltava, mitä mihinkin määrärahaan sisältyy. Budjettiin on yritetty saada ryhtiä kahdella aloitteellakin, mutta asiaan ei ole vielä tullut muutosta.

Päätöksentekoa aiotaan selkeyttää, kaupunginjohtaja Mäkelä lupaa.

”Tästä on puhuttu elinkeino- ja kilpailukykyjaostossa, ja meidän on jatkossa toimittava niin, ettei tule epäselvyyksiä.”

Mäkelän mukaan virkamiehet eivät pysty toimimaan omavaltaisesti.

”Meillä on tästä tarkat toimiohjeet ja johtosäännöt, joiden puitteissa toimimme. Kun johtavat viranhaltijat toimeenpanevat esimerkiksi hankintapäätöksiä, jotka on tehty lautakuntien linjaamien kilpailutusten mukaisesti, virkamiehen on oltava päätösvaltainen. Silloin on usein kyse isoista summista.”

Espoossa kehittynyt toimintakulttuuri voi olla osittain seurausta kokoomuksen vahvasta otteesta vallan kahvassa, poliitikot arvioivat.

Kokoomuksen on hyvin helppo löytää yksittäisiä liittolaisia muista puolueista, mikä takaa esityksille enemmistön tuen valtuustossa.

”Ehkä heidän ei tarvitse tehdä samalla tavoin töitä kuin vaikka naapurikuntien puolueryhmät tekevät saadakseen enemmistön taakseen”, Elo sanoo.

Kunnallispoliitikkojen kuullaan usein valittavan, että asia on päätetty jo ennen kuin se etenee kaupunginvaltuustoon. Espoossa tämä saattaa olla totta, Simpanen arvelee.

”Kokoomuksen tahdon mukaan asiat päätetään. Vain harvoin käy toisin. Esityksetkin on valmisteltu tietty maali mielessä.”

Mäkelän mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

”Ei tämmöistä pidä olla. Minun tehtäviäni kaupunginjohtajana ovat Espoo-tarinan eteenpäin vienti sekä valtuuston ja kaupunginhallituksen päätösten toimeenpano.”

Espoo-tarinalla tarkoitetaan kaupungin strategiaa vuosiksi 2013–2017.

Mäkelä sanoo, että kaiken valmistelun pitää ehdottomasti olla moitteetonta.

”Varmasti tässä on kaikilla vielä parannettavaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat