Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityisiä pikabusseja ehkä tulossa Helsingin seudulle – HSL paheksuu lakihanketta: ”Kerman kuorintaa”

Kaupunki
 
Sami Halinen / Lehtikuva
Helsingin Bussiliikenteen linja-auto pysäkillä Helsingissä.
Helsingin Bussiliikenteen linja-auto pysäkillä Helsingissä. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee lakimuutosta, joka toteutuessaan voisi tuoda Helsingin seudulle esimerkiksi yksityisten bussiyhtiöiden omia pikalinjoja.

Toisaalta muutos voisi panna sekaisin seudun joukkoliikenneverkon ja viedä pohjan länsimetron kaltaisilta isoilta liikennehankkeilta.

Nykyisin Helsingin seudun liikenteellä (HSL) on yksinoikeus suunnitella alueen liikenne ja tilata linjojen liikennöinti bussiyhtiöiltä. Se on myös pystynyt rajoittamaan ulkopuolista bussiliikennettä, jos liikennöitsijän suunnitelmat ovat menneet päällekkäin HSL:n aikataulujen tai reittien kanssa. HSL on kyennyt muun muassa päättämään, miten vieraiden linjojen busseihin on voinut nousta tai mitä pysäkkejä ne ovat voineet käyttää.

Näin HSL on kyennyt takaamaan, että sen tarjouskilpailut pysyvät houkuttelevina ja hinnat kohtuullisina.

HSL:n tukena on ollut EU:n palvelusopimusasetuksen (psa) tuoma suoja, jonka poistamista joukkoliikennelaista Liikennevirasto nyt tutkii.

Muutosta on vaatinut 300:aa bussiyritystä edustava Linja-autoliitto. Liitto yritti jo edellisen hallituksen aikana saada psa-suojaa pois joukkoliikennelaista. Tämä yritys jäi puolitiehen, kun silloinen liikenneministeri Paula Risikko (kok) keskeytti lain valmistelun kuulemistilaisuuden jälkeen viime vuonna.

Liikennevirasto on pyytänyt HSL:ltä vastausta mahdolliseen lakimuutokseen liittyen. Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi katsoo, että psa-suojan poisto veisi käytännössä pohjan pääkaupunkiseudun isoilta liikenneinvestoinneilta.

”Yhteiskunta on sijoittanut todella paljon rahaa länsimetroon ja kehärataan. Alueen liikennesuunnittelussa on tavoiteltu seudullisesti järkevää järjestelmää, jossa seudulliset runkoreitit kytkeytyvät sisäiseen bussiliikenteeseen”, Rihtniemi sanoo.

Länsimetron avautumisen pitäisi keventää Helsingin keskustaan suuntautuvaa raskasta liikennettä, kun bussien määrä Länsiväylällä vähenee. Rihtniemi kuitenkin epäilee, että mahdolliset ulkopuoliset bussireitit porhaltaisivat nimenomaan runkoreittejä, kuten esimerkiksi Länsiväylää pitkin Helsingin keskustaan.

”Kerman kuorintaa”, Rihtniemi tuhahtaa.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä pitää länsimetron matkustajakatoa liioiteltuna pelkona. Liiton mielestä psa-suojan poisto on välttämätöntä, jotta markkinaehtoinen bussiliikenne voisi menestyä. Hän uskoo markkinoiden tuottavan HSL:ttä ketterämpiä ja halvempia ratkaisuja, joista kuluttajat voisivat hyötyä.

”Meidän näkökulmastamme HSL on edelleen suunnitelmataloutta”, Mäkilä kuittaa.

Hän ei pidä todennäköisenä, että seudulla, jossa on 1,3 miljoonaa asukasta selvittäisiin täysin ilman yhtenäistä suunnitelmaa. Mäkilä kuitenkin uskoo, että markkinaehtoiset bussilinjat voisivat haastaa osia HSL:n tarjonnasta.

”Nythän Helsingistä Tampereelle pääsee ajoittain halvemmalla kuin Helsingistä Vantaalle.”

HSL:n alueelta kulkee sen oman alueen ulkopuolelle jo nyt U-linjoja, joissa käyvät HSL:n matkakortit. HSL:n bussiyrittäjille maksamia asiakasmaksuja Mäkilä pitää riittämättöminä. HSL ei pulita näistä matkoista sen oman alueen subventiota.

HSL:n vähäväkisten reittien säilymiselle Mäkilä ei näe mitään kaupallisia mahdollisuuksia. Yhteiskunnan tulisi osallistua näiden linjan kustannuksiin.

Vähäväkisten kylälinjojen turvaamiseksi Linja-autoliitto on suosittanut palveluseteliä HSL:n käyttämän matkakorttijärjestelmän sijaan.

Rihtniemi ihmettelee, mitä olisi tämä markkinaehtoinen liikenne, jos palveluseteleihin leivottaisiin kuntien tukirahoja. HSL:n alueella jäsenkunnat maksavat jo nyt 50 prosenttia joukkoliikenteen menoista. Toinen puoli kertyy lipputuloista.

Liikenteen tilaajia ja 12 isoa kaupunkiseutua edustava Paikallisliikenneliitto on ollut samoilla linjoilla kuin sen jäsen HSL. Toimitusjohtaja Pekka Aalto ihmettelee, että vasta vuosi sitten haudattu lakihanke on jälleen valmistelussa.

”Eihän tässä ole edes olemassa sellaista markkinoiden toimivuuteen liittyvää epäkohtaa, jonka vuoksi pitäisi lakia muuttaa.”

Hän toivoisi, että liikenne- ja viestintäministeriö viestittäisi tarkemmin, mitä lakimuutoksella oikein ajetaan ja mitkä ovat sen perustelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat