Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laajasta asuntomurtosarjasta epäillyt miehet jäivät kiinni kukkakaupassa Helsingissä – murtautuivat sinnekin

Kaupunki
 
Helsingin poliisilaitos
Muun muassa näiden korujen epäillään olevan tällä hetkellä tutkintavankeudessa olevan mieskolmikon murtosaalista.
Muun muassa näiden korujen epäillään olevan tällä hetkellä tutkintavankeudessa olevan mieskolmikon murtosaalista. Kuva: Helsingin poliisilaitos

Helsingin poliisi on saanut kiinni kolme miestä, joiden epäillään murtautuneen pariinkymmeneen asuntoon pääkaupunkiseudulla.

Poliisi epäilee, että miehet ovat murtautuneet pääosin lokakuun aikana ainakin 17 omakotitaloon Helsingissä, minkä lisäksi tutkinnassa on tällä hetkellä kaksi tapausta Vantaalla ja yksi Espoossa. Murroista ja anastetusta omaisuudesta kehkeytynyt vahingonkorvausten määrä on poliisin mukaan noin 40 000 euroa, mutta summa nousee vielä, koska osa tiedoista on vielä kirjaamatta.

Murtomiehet iskivät asuntoihin metroradan varressa Itä-Helsingissä ja pääradan varressa Puistolan suunnilla. Kohteiksi valittiin asuntoja, joissa ei ollut valoja päällä. Tekijät eivät kuitenkaan iskeneet yön tunteina.

”Erikoisen tapauksesta tekee se, että epäillyt murtautuivat asuntoihin heti pimeän tultua, eli murrot tapahtuivat illalla neljän ja kahdeksan välillä”, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki.

Poliisi etsi murtovarkaita muun muassa valvontakameranauhan avulla.

”Epäillyt jäivät kiinni, kun he olivat murtautumassa kukkakauppaan Töölössä. Paikalle tullut poliisipartio tunnisti heidät asuntomurroista etsityiksi henkilöiksi”, Niinimäki sanoo.

Epäillyt asuivat poliisin tietojen mukaan metsässä teltassa, jonka läheisyydestä myös pieni osa anastetusta omaisuudesta löytyi. Poliisi epäilee, että merkittävä osa murtosaaliista on ehditty myydä ennen kiinnijäämistä, minkä jälkeen rahat käytettiin elämiseen tai lähetettiin pois Suomesta. Tutkintavankeudessa olevat miehet myönsivät osan murroista kuulusteluissa.

Asuntomurtoja Helsingissä tehtailevat rikolliset ovat Niinimäen mukaan pääosin kantasuomalaisia, mutta myös kiertävät ulkomaalaisrikollisryhmät ovat selvästi edustettuina tilastoissa. Ulkomaalaiset ammattirikolliset tapaavat tehdä isoja murtosarjoja, mikä nostaa ulkomaalaisten osuuden Helsingissä selvitetyistä asuntomurroista noin 50 prosenttiin.

”Viime vuonna ulkomaalaisia rikollisryhmiä kiersi Helsingin alueella ainakin yhdeksän. On myös lähestulkoon varmaa, että kiertäviä ulkomaalaisia rikollisryhmiä rantautuu Suomeen myös jatkossa.”

Niinimäellä on antaa muutamia vinkkejä, joiden avulla asuntomurrolta voi yrittää suojautua. Eniten murtovarkaat karttavat taloa, joka näyttää siltä, että siellä on asukkaat kotona. Esimerkiksi postin hakeminen sekä nurmikon leikkaaminen tai lumityöt kannattaa siis järjestää hoidettaviksi myös silloin, kun koti on oikeasti tyhjillään.

Lisäksi poliisi neuvoo hankkimaan kunnolliset lukot – myös takaoveen. Murtovarkaat saattavat perääntyä siinäkin vaiheessa, jos he havaitsevat talossa olevan hälytysjärjestelmä tai liiketunnistimella varustettuja ulkovaloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat