Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkoa ja mielenosoituksia ennen yhtiöittämistä – nyt Palmia on tekemässä loistotuloksen

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Merja Hämäläinen (vas.), Riitta Hämäläinen, Raija Sneck-Lehto ja Jaana Virtanen osoittivat mieltään Palmian yhtiöittämistä vastaan Senaatintorilla lokakuussa 2014.
Merja Hämäläinen (vas.), Riitta Hämäläinen, Raija Sneck-Lehto ja Jaana Virtanen osoittivat mieltään Palmian yhtiöittämistä vastaan Senaatintorilla lokakuussa 2014. Kuva: Markus Jokela / HS

Palmian yhtiöittäminen näyttää olleen Helsingille taloudellisesti viisas ratkaisu. Vuoden alusta osittain yhtiöitetty Palmia on tekemässä ennakkotietojen perusteella selvästi odotettua enemmän voittoa.

”Meidän budjetoitu tulos tälle vuodelle oli 3,9 miljoonaa euroa. Tämän hetken ennusteiden mukaan tulemme parantamaan liiketoiminnan tulosta 3 miljoonalla. Se on aikamoinen parannus heti ensimmäisenä vuonna”, sanoo yhtiön toimitusjohtajana huhtikuussa aloittanut Nina Rokkila.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti yhtiöittää Palmian ravintola-, kiinteistö, siivous- ja vartiointipalvelut lokakuussa 2014. Palmia toimi aiemmin kaupungin omistamana liikelaitoksena.

Yhtiöittäminen siirsi noin puolet Palmian toiminnasta Helsingin omistamaan yhtiöön. Yhtiöittämisen suurin muutos on, ettei yhtiöllä ole enää liikelaitoksen kaltaista konkurssisuojaa vaan se toimii nyt markkinoilla kuten mikä tahansa yritys. Yrityksenä Palmia joutuu myös maksamaan tuloksestaan veroa.

Yhtiöittämispäätöstä edelsi todella kiivas poliittinen keskustelu. Yhtiöittämisen suurimpiin kannattajiin kuului tuolloin Helsingin suurin puolue kokoomus.

Puolueen valtuustoryhmää johtava Lasse Männistö iloitseekin yhtiön hyvästä tuloksesta täysin rinnoin.

”Tämä osoittaa, että yhtiöittämispäätös oli oikea. Tuottavuus on parantunut ja henkilöstön hyvinvointi on ollut hyvällä tasolla. Siitä osoituksena ovat esimerkiksi henkilöstön verrattain alhaiset sairauspoissaolot”, Männistö sanoo.

”Se kertoo, ettei henkilöstö ole kipuillut näiden uudistusten kanssa.”

Yhtiömuotoisessa Palmiassa työskentelevien työntekijöiden sairauspoissaloprosentti on ollut tänä vuonna 5,1 prosenttia. Viime vuonna Palmian liikelaitoksen työntekijöiden sairauspoissaoloprosentti oli 6,4. Se oli Helsingin kaupungin suurimpia.

Jos Palmian hyvät tulokset jatkuvat, Helsingin kannattaa Männistön mielestä harkita myös esimerkiksi Palmian ruokahuollon yhtiöittämistä.

”Jossain vaiheessa meidän kannattaa miettiä, pitäisikö Palmian muun osan siirtyä kohti samaa suuntaa. Hätäiltyihin päätöksiin ei ole kuitenkaan nyt tarvetta. Annetaan toimivan johdon ja työntekijöiden nyt rauhassa virittää tämä kone, niin hyvään kuntoon kuin mahdollista”, Männistö sanoo.

Yhtiöittämistä vastustettiin vuosi sitten kiivaasti etenkin Helsingin vasemmistopuolueissa Sdp:ssä, vasemmistoliitossa ja Skp:ssä.

”Toivottavasti tilanne jatkuu samana, mutta ei tästä voi vielä sanoa mitään sen suhteen, oliko yhtiöittämispäätös oikea vai ei. Sen näyttävät vasta myöhemmät kilpailutukset”, sanoo Sdp:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki.

”Toistaiseksi toimitusjohtaja Rokkila ja hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen ovat tehneet hyvää jälkeä.”

Myöskään Silvia Modigin (vas) mielestä kuluneesta vuodesta ei voi vielä vetää lopullisia johtopäätöksiä.

HS:n saaman Palmian tulosennusteen mukaan yhtiön tulosta ovat parantaneet pitkälti henkilöstömenojen ja materiaalikulujen karsimiset. Niistä on nipistetty yhteensä yli 5 miljoonaa euroa.

Helsingin kaupungin palvelut oy -nimellä toimintansa aloittaneen yhtiöllä oli vuoden alussa töissä 1 506 ihmistä. Vuoden lopussa henkilöstömäärä on pudonnut noin 1 480 työntekijään. Yhtiön nimi muuttuu ensi vuoden alusta Palmia oy:ksi.

Myös Palmian hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen on tyytyväinen Palmian ensimmäiseen vuoteen.

”Toiminta on organisoitu uusiksi ja asioita on tehty aiempaa toimivammin ja tehokkaammin. Koneistosta ja ihmisistä on saatu enemmän irti”, Saarinen sanoo.

Toiminnan tehokkuus on noussut etenkin Palmian ravintolatoiminnan puolella. Yhtiömuotoisen Palmian aloittaessa ravintoloiden liikevaihto oli vähän alle 100 000 euroa henkilötyövuotta kohti. Lokakuussa luku oli jo reilusti yli 135 000 euroa.

”Henkilöstöravintolaliiketoiminta on kehittynyt hyvin siksi, että yksikkö tekee hyvää työtä ja saa erinomaista palautetta. Siellä tehdään, mitä asiakkaat haluavat”, Saarinen sanoo.

Koko Palmia-yhtiön liikevaihdon arvioidaan yltävän tänä vuonna noin 76 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat