Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meluvalitusten vyöryn kerännyt Weekend-festivaali ehkä ensi kesänäkin Helsingissä – pitopaikaksi tarjolla kolme kaupunkia

Kaupunki
 
Terhi Ylimäinen
Weekend-festivaalin yleisöä kesällä 2015.
Weekend-festivaalin yleisöä kesällä 2015. Kuva: Terhi Ylimäinen

Lähiviikkoina selviää, missä elektronisen musiikin Weekend-festivaali järjestetään ensi kesänä. Viime kesänä 60 000 juhlijaa keränneen jättitapahtuman kotipaikka on ollut viimeiset kolme vuotta Helsingin Kyläsaari, mutta festivaalijärjestäjä on harkinnut kaupungin vaihtamista Helsingin ympäristökeskuksen määräämien melurajoitusten vuoksi.

Vielä kesällä 2014 Weekend sai jatkua kumpanakin iltana puoleenyöhön saakka. Viime kesänä toinen festivaalipäivistä oli määrätty päättymään kello 23.

Weekend-festivaalin järjestäjät kertovat, että toistakymmentä suomalaista paikkakuntaa ilmoitti haluavansa tapahtuman isäntäkaupungiksi. Festivaalin tiedottajan Tomi Lindblomin mukaan lopullinen valinta tehdään kolmen kaupungin välillä.

”Mukana on kolme eteläsuomalaista kaupunkia, joista yksi on Helsinki. Kahta muuta en voi valitettavasti vielä kertoa sopimusteknisistä syistä johtuen”, Lindblom sanoo.

”Tavoite on, että asia selviää marraskuun puolella. Järjestelyjen suhteen on vähän pakkokin selvitä.”

Suurimpien kansainvälisten artistien kanssa sopimukset pitää Lindblomin mukaan lyödä lukkoon ennen vuodenvaihdetta. Aiemmin Weekendissä on esiintynyt muiden muassa ranskalainen dj-tähti David Guetta.

Kun kymmeniätuhansia ihmisiä vetävästä tapahtumasta nipistää pois tunnin, merkitsee se mittavaa taloudellista menetystä festivaalijärjestäjälle. Monet Weekendin pääesiintyjät ovat myös tuoneet mukanaan suuren valo- ja lasershow’n, joka ei juuri näy päivänvalossa. Festivaalijärjestäjät ovat aiemmin joutuneet neuvottelemaan joidenkin esiintyjien kanssa, saadaanko näitä esiintymään lainkaan valoisassa.

Weekend-festivaalia järjestävää RL Concerts Oy:tä on kismittänyt se, että heidän näkökulmastaan tapahtumia on kohdeltu eriarvoisesti Helsingissä. Esimerkiksi viikko Weekendin jälkeen Kyläsaaren lähellä Kalasatamassa järjestetty Flow sai jatkaa soittoa yhteen asti yöllä.

Ensi kesänä Weekend, missä se sitten järjestetäänkään, haluaa jatkaa pääkonserttiaan joka ilta puoleenyöhön saakka. Jatkojuhlat voisivat jatkua hiljemmalla äänenvoimakkuudella teltassa tai muualla sisätiloissa kello 1:een. Tämän pidemmälle yöhön tapahtumaa ei kannata Lindblomin mukaan venyttää, jotta yleisö pääsee vielä kotiin julkisilla liikennevälineillä.

Vaikka Weekend on uhkaillut Helsingin hylkäämisellä, eivät festivaalijärjestäjien ja kaupungin sukset ole kuitenkaan Lindblomin mukaan ristissä.

”Ympäristökeskus on ollut ainoa kaupungin instanssi, jonka kanssa on ollut tätä kissanhännänvetoa.”

Viimeisimmän Weekend-festivaalin melusta valitettiin Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle noin 200 kertaa. Valitusmäärä oli edellisvuosien tapaan moninkertainen esimerkiksi Flow’hun verrattuna.

Ympäristökeskuksen mukaan rakennukset estävät Suvilahdessa melun leviämistä, kun taas Kyläsaaressa musiikki pääsee kantautumaan avoimelta kentältä merelle päin. Suuri osa valituksista tuli Herttoniemestä ja Laajasalosta.

”Häiriö on aina vähän subjektiivinen käsite. Joillekin kyse on häiriöstä, joillekin suuresta ilosta.”

Weekend-festivaali järjestettiin viime kesänä ensimmäisen kerran myös Viron Pärnussa. Ensi vuonna tapahtuma jatkaa levittäytymistään, kun festivaali järjestetään myös Tukholmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat